Father-Henri-Boulad.jpg

Jezuitský učenec: katolícki lídri obraňujúci islam, zrádzajú pravdu

1,481
Milko Kostovič
Kultúra života

Ed Pentin z periodika National Catholic Register informoval o fascinujúcom rozhovore s egyptským jezuitom melchitského rítu, otcom Henri Bouladom. Egyptský duchovný bol veľmi úprimný, keď rozprával o tom, čo považuje za nebezpečne hlúpe reakcie kresťanských lídrov na postup militantného islamu. 

Pentin píše,

Cirkev by nemala brániť islam "za každú cenu" a snažiť sa "ospravedlniť ho z hrôz, ktoré sú každodenne páchané v jeho mene," v opačnom prípade "jeden z nás zradí pravdu," uviedol vedúci jezuitský učenec islamu. 

Melchitský jezuitský otec Henri Boulad si myslí, že pokiaľ ide o otázku islamu, Katolícka cirkev spadla do pasce "liberálnej ľavicovej ideológii, ktorá ničí Západ" pod zámienkou "otvorenosti, tolerancie a kresťanskej lásky."

Pentin informoval, že Boulad napísal list Františkovi vlani v auguste, 

… povedal mu, že mnohí si myslia, že pápežove názory na islam "sú v súlade s touto ideológiou, a že ľahostajne idete od ústupku k ústupku a od kompromisu ku kompromisu na úkor pravdy." 

"Kresťania," napísal, "od vás očakávajú niečo iné, než vágne a neškodné vyhlásenia, ktoré môžu zakrývať skutočnosť." 

Boulad v liste Františkovi ocenil oveľa realistickejšiu odpoveď na islam zo strany pápeža Benedikta:

Váš predchodca, pápež Benedikt XVI., mal odvahu prijať jasný a jednoznačný postoj. Jeho prístup pozdvihol mnohé štíty a získal si veľa nepriateľov. Ale nie je úprimná konfrontácia zdravšia ako dialóg založený na kompromise? Keď židovskí hierarchovia žiadali apoštolov, aby prestali hlásať evanjelium, apoštoli odpovedali: "my nemôžeme nehovoriť o tom, čo sme videli a počuli." (Skutky apoštolov 4:20) 

"Je najvyšší čas vystúpiť z hanebného a trápneho ticha tvárou tvár islamizmu, ktorý útočí na západ a zvyšok sveta. Systematický zmierlivý postoj je väčšinou moslimov vysvetľovaný ako znak strachu a slabosti. Keď nám Ježiš povedal: Blahoslavení tichí (lebo oni budú dedičmi zeme), nepovedal nám: "požehnaní buďte pacifisti. Mier je mierom za každú cenu." Taký prístup je čistá a jasná zrada pravdy."