36030.jpg

Politická korektnosť nemá medze: O kríže obrali už aj parížsku baziliku Sacré Coeur

927
Kultúra smrti

Bazilika Sacré Coeur (bazilika Najsvätejšieho Srdca Ježišovho) nachádzajúca sa na Montmartre, v XVIII. parížskom obvode, patrí k najnavštevovanejším a najznámejším pamiatkam v Paríži.  Po katedrále Notre Dame je druhou najnavštevovanejšou pamiatkou Paríža. V bazilike prebieha už viac než 100 rokov nepretržitá eucharistická adorácia a je preto veľmi významným pútnickým miestom.

Na vrchol kopca Montmartre, na ktorom bazilka stojí, sa fyzicky zdatnejší turisti môžu dostať peši po schodoch, alebo môžu využiť služby dopravnej spoločnosti RATP, ktorá zabezpečuje MHD v metropole nad Seinou a prevádzkuje i lanovku ku slávnej bazilike. Lanovka prepraví za hodinu približne 2000 ľudí a počas celého roka viac než 3 milióny turistov z celého sveta. Kabíny lanovky prešli rekonštrukciou a podľa spoločnosti RATP sa zdá, že rekonštrukciou asi prešla i slávna bazilika, nakoľko na informačných obrazovkách v kabíne chýbajú na zobrazenej bazilike kríže.

Spoločnosť RATP sa tak pridala k ďalším spoločnostiam, ktoré politicky korektne odstraňujú symboly kresťanstva na európskych kresťanských pamiatkach. RATP preukázala aj kreativitu, keď na obrázok pridala symbol holubice, o ktorom niektorí tvrdia, že nápadne pripomína symbol komunistického hnutia Mouvement dela Paix, než symbol Ducha Svätého…

Nie je po prvýkrát, kedy spoločnosť RATP stala terčom kritiky. V roku 2015 sa na stanici metra Anvers, ktorá sa nachádza najbližšie k Sacré Coeur objavili tabule informujúce o blízkosti tejto baziliky, avšak zo všetkých veží chrámu záhadne zmizli kríže.

Katarína Hanzlíková