Nástroje exorcistov

Diabli a démoni: Exorcizmus na Novom Zélande - katolícky kňaz hovorí o rituáli

726
Milko Kostovič
AltKAT

Aucklandský kňaz v rozhovore s Cherie Howie hovorí, ako a prečo vyháňa démonov. 

Na rozdiel od posadnutého dospievajúceho dievčaťa z filmového trháku Exorcista zo 70. rokov sa hlavy netočia a nikdy nevidel zelené zvracanie.

Ale kričanie, nadávanie, pľuvanie, zvýšená fyzická sila a dramatické zmeny hlasu - to všetko môže byť prítomné pri dennej práci katolíckeho kňaza, ktorý viac než desaťročie vykonáva exorcizmus na tých, o ktorých sa domnieva, že sú posadnutí. 

"(Jedna vec, ktorá nastane) je zmena hlasu a ľudia budú hovoriť, nemám preto lepší výraz, démonickým hlasom... niekedy žiadame démonov, aby sa predstavili. Môže to byť smrť, túžba. Sedem smrteľných hriechov sú častými návštevníkmi." 

Kňaz diecézy v Aucklande súhlasil, že bude hovoriť o rituáli pod podmienkou, že nebude zverejnená jeho identita. 

Obrad exorcizmu vykonávajú kňazi menovaní biskupom ich diecézy a iba ten môže odhaliť ich identitu, povedal kňaz. 

"Je to ochranné opatrenie."

Kňaz ale dlho rozprával o obrade exorcizmu - o jeho viere v obrad, ako sa uskutočňuje a aké mal s ním skúsenosti. 

Nebola to úloha, ktorú vyhľadával, povedal kňaz.

Požiadal ho o to biskup a vnímal to ako súčasť práce - v evanjeliách Ježiš vyháňal diablov - povedal. 

"Diabol nechce o sebe vytrubovať" 

Kňaz, ktorý pracuje s pomocou dvoch farníkov, čiastočne preto, že "musíte mať veľa očí a uší", povedal, že väčšina legitímnych odporúčaní prišla od druhých.

"Pri podnete od samotnej posadnutej osoby je časté, že sa nejedná priamo o diabla... pretože diabol nechce o sebe vytrubovať." 

Ale ku všetkým, ktorí potrebujú pomoc, sa správame s úctou. 

"Veľmi často ubližujú." 

Podľa cirkevnej politiky sa najprv musí odohrať rozhovor. Potom použije "dar rozlišovania", aby usúdil, či ide o posadnutie. 

Ako viete, či je to démonické alebo ide o mentálnu chorobu? Pretože mnohí ľudia s mentálnymi problémami počujú hlasy a to nie je nevyhnutne démonické.

"Jedna z prvých odpovedí, ktorú budeme žiadať, je: Beriete lieky? Máte diagnostikované duševné ochorenie? V 9 z 10 prípadov povedia áno." 

Zahraničné kostoly prijímali lekárov a psychológov, aby im asistovali. O toto sa pokúšal aj aucklandský kňaz.

Medzi žiadosťami o exorcizmus, ktoré odmietol, bola jedna od rodičov dospievajúceho muža, o ktorom sa neskôr zistilo, že šlo o duševnú chorobu. 

"Nevzali ho k lekárovi... žiadali Ježiša, aby to vyriešil."

"Zriedkavé" úplné posadnutie

Existovalo "mnoho ciest k okultizmu", povedal kňaz.

"Drogy, alkohol, sexuálne zneužívanie, obscénnosť, sexuálna nezodpovednosť, rôzne iné závislosti. Nehovorím, že sú nevyhnutne démonické, ale sú dverami do spôsobu života ... do démonického sveta." 

Katolícka teológia opísala potenciálne výsledky ako tri veci - útlak, ako je napr. závislosť, zamorenie, napríklad pocit, ako by na vás niekto ležal v noci, či posadnutie, keď bol niekto posadnutý diablom alebo démonmi.

"S pomocou Ducha Svätého sa snažíme rozlíšiť, kde sa nachádzame ... úplné posadnutie je zriedkavé. Vyskytuje sa tu viac útlaku a zamorenia."

Žiadosti o exorcizmus prichádzajú približne každých pár mesiacov a vykonávajú sa príležitostne aj na žiadosť nekatolíkov. Môžu sa skončiť už za niekoľko minút ale môžu trvať aj hodiny. 

So štólou okolo krku a krucifixom v ruke, proces môže obsahovať aj použitie svätenej vody alebo oleja, nanesenie soli na špičku jazyka príjemcu a modlitby čítané z veľkej, čiernej, priehľadnej zložky, ktorá nesie asi 50 strán.

Moment exorcizmu prináša pocit pokoja, povedal kňaz. 

"Je to jedna z vecí, ktorú Satan nedokáže sfalšovať. A ľudia budú často veľmi dojatí."

Jeho vlastná počiatočná nervozita pri vykonávaní obradu, ktorej sa dá tiež odnaučit na špeciálnom kurze vo Vatikáne, rýchlo zmizli.

"Vykonával právomoc biskupa" a prichádza zo silnejšieho miesta než diabol, povedal.

"Nemusíte byť blázon, aby ste to urobili."

Pre neveriacich mal túto odpoveď. 

"Ak sa dokážete pozrieť na svet a vidieť všetko ako dobré, potom som šarlatán. Iba použite svoje oči... celá problematika potratov... samovraždy mladých, toľko sociálnych otázok, ktoré očividne nie sú vyvolané človekom, je za tým niečo hlbšie."

Expert: takmer každé náboženstvo malo problémy s exorcizmom 

Sloboda náboženského vyznania a viery je na Novom Zélande chránená Listinou práv a žiadne zákony neregulujú obrady, ak napr. exorcizmus. 

Polícia nebola okamžite schopná potvrdiť, či majú záznamy o sťažnostiach proti rituálu, keďže štatistiky v tomto smere neboli zhromaždené. 

Profesor Peter Lineham, odborník na náboženstvo z Massey University, povedal, že náboženstvá by mohli porušovať osobné slobody. Vychádza z toho, že o osobe, ktorá je údajne pod kontrolou démona, by sa dalo predpokladať, že stratila schopnosť kontroly nad sebou. 

"Takže proti veciam, ktoré sekulárni ľudia môžu považovať za automatické, ako napr. poskytnutie súhlasu, atď., tu takmer stojí argument vychádzajúci z viery v diabla. Na tomto mieste vznikajú veľké problémy."

Z týchto dôvodov Katolícke a Anglikánske cirkvi, ktoré boli najčastejšie povolávané vykonávať exorcizmus - v niektorých prípadoch aj tými z iných náboženstiev - tým, že povoľovali ľuďom vykonávať exorcizmus, sa ich snažili kontrolovať a zaisťovaťvať bezpečnosť, povedal Lineham. 

lineham

"Pravidlá, ktoré uznávané Kresťanské cirkvi používajú, sú pomerne prísne. V skutočnosti by boli obmedzené ochotou osoby k súhlasu."

Podľa zahraničnej literatúry malo takmer každé náboženstvo problémy s vykonávaním exorcizmu, povedal. 

"V prípade katolíckeho využitia exorcizmu by (dnes) v skutočnosti používali sviečky, sväté oleje a kríž... čoraz viac týchto pravidiel bolo sprísnených, takže tam nebude krik, nepôjde o nekonečné používanie vecí, ktoré by mohli byť nebezpečné." 

Silnejšia viera u Polynézanov, Turičníkoch

Pred dvoma rokmi sa sestra Ketina Chivasa sťažovala na polícií po tom, ako ju údajne pastor udrel do tváre, aby ju očistil od démonov na podujatí Te Atatu, ktoré bolo zamerané na africkú komunitu. Polícia na podujatí hovorila s ostatnými ľuďmi, ale nenašla dostatok dôkazov "na zabezpečenie ďalšieho vyšetrovania".

V roku 2007 sa utopila Janet Moses z oblasti Wainuiomata, keď jej naliali vodu do úst počas rituálnej procedúry na odstránenie mākutu (prekliatia). Päť príbuzných bolo odsúdených za zabitie.

Wellingtonský koroner Ian Smith neskôr odporučil rodinám, aby sa pri podozrení na mākutu poradili s expertmi, ako je napr. tohunga (liečiteľ), čo by pomohlo zabezpečiť legitímnosť postupov. 

Viera v osobných diablov bola častejšia v polynézskom prostredí, povedal Lineham. 

"V súčasnej dobe Európania veľmi nehovoria o strašení, ale veľa Polynézanov áno."

Vyháňanie démonov bolo tiež bežné v Turíčnych hnutiach, kde sa stúpenci mohli domnievať, že démon je vinný za niečo zlé, čo sa im v živote prihodilo. 

"Turičníci majú tendenciu hľadať démonov pod takmer každým kameňom alebo za každým zlým správaním."

Ale väčšina ľudí "nemá žiadne miesto" pre myšlienky o diabloch, démonoch a exorizme, povedal Lineham. 

"Je dôležité pochopiť, že spoločný názor v našej spoločnosti je, že je to nezmysel."

KATOLÍCKY OBRAD EXORCIZMU VYSVETLENÝ

- Len biskup alebo kňazi menovaní biskupom diecézy môžu vykonávať exorcizmus pre Katolícku cirkev.

- Za vykonaný exorcizmus sa nič neúčtuje

- Rozhovor vrátane otázok týkajúcich sa duševného zdravia prebieha skôr, ako sa rozhodne, či je potrebný exorcizmus.

- Katolícky obrad sa nazýva obrad exorcizmu.

- Obrad môže zahŕňať použitie svätenej vody alebo olejov, soli a modlitby. Štóla - kňazský kus odevu ako        šál  sa taktiež nosí a drží sa krucifix. 

- Exorcizmus sa môže vykonávať na domoch, rovnako ako na ľuďoch. 

- Katolícka cirkev je niekedy požiadaná ostatnými náboženstvami alebo neveriacimi, aby vykonala       exorcizmus. 

- Vatikán organizuje kurzy exorcizmu už viac než dekádu -  americké médiá v roku 2015 informovali, že     záujem o kurz rastie.