Central_American_migrants_in_Mexico_Credit_Peter_Haden_via_Flickr_CC_BY_20_CNA_1_8_16.jpg

Vatikán chce "zmeniť rozprávanie" o migrantoch, utečencoch

155
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Pre Vatikánskeho experta na migráciu bol masový pohyb ľudí od tej doby, čo kríza dosiahla vrchol v roku 2015, vykresľovaný v príliš negatívnom, desivom a hroznom svetle - rozprávanie, ktoré podľa jeho slov treba zmeniť. 

Pokiaľ ide o zložitú otázku migrantov a utečencov, "potrebujeme pozitívne príbehy," povedal 7. marca o. Michael Czerny, člen SJ, pred členmi Medzinárodnej katolíckej komisie pre migráciu (IMIC). 

Povedal, že migračná kríza, ktorá vzbudila záujem verejnosti a dominovala väčšine svetových politických diskusií, bola do značnej miery vykreslená v negatívnom svetle. 

Ako jeden z dvoch podsekretárov Sekcie pre migrantov a utečencov v rámci Dikastéria pre integrálny ľudský rozvoj uviedol, že časť ich práce je "pomôcť zmeniť naratív" pri tejto otázke, pretože "názor verejnosti je negatívny".

O. Czerny bol jedným z troch účastníkov panelu, ktorí sa venovali Globálnej dohode OSN o migrantoch a utečencoch pre rok 2018 počas plenárneho zhromaždenia ICMC v Ríme v dňoch 6. až 8. marca. Okrem neho hovoril aj o. Fabio Baggio, ktorý slúži ako druhý sekretár pre dikastérium a pomáha Czernymu dohliadať na sekciu pre migrantov a utečencov. S prejavom vystúpil aj Stephane Jaquemet, politický líder ICMC. 

V komentároch pre agentúru CNA Czerny povedal, že jednoduchou odpoveďou na negatívnu reakciu je globalizácia a skutočnosť, že sa (globalizácia) spočiatku vnímala "ako veľký skok dopredu pre celý svet, mala byť prospešná pre všetkých ... trpké, trpké, trpké sklamanie ľudí po celom svete a spôsob, akým boli zradení svojimi ekonomickými a politickými vodcami, je ľahké zhodiť na ľudí, ktorí sú od nás odlišní a ktorí potrebujú a zaslúžia si našu pomoc, ale ktorí uviazli v tejto schéme." 

Czerny povedal, že z jeho pohľadu nemá prevažujúci negatívny naratív o probléme migrácie nič spoločné s migrantmi a utečencami, ale je to skôr "chybne namierené sklamanie z našich vodcov."

Podľa Czerneho sú migranti a utečenci "obetnými baránkami. Preto si myslím, že hovorením pravdy a pozitívnych príbehov snáď dokážeme zvrátiť toto rozprávanie." 

Najmä v prípade Cirkvi by sa migranti, utečenci, žiadatelia o azyl a obete obchodovania s ľuďmi "mali cítiť, že sú súčasťou života Cirkvi," povedal. "Mali by mať pocit, že sú vítaní a sprevádzaní." 

Czerny povedal, že súčasťou úlohy dikastéria je zabezpečiť, aby "migrácia bola vecou voľby" a aby nikto nebol nútený opustiť svoju domovskú krajinu, a to najmä v dôsledku chudoby alebo násilia.

Keďže však migrácia je a vždy bude realitou, ktorej svet čelí, ďalšou súčasťou ich poslania je podpora Cirkvi "v jej poslaní sprevádzať migrantov". 

"Nie je žiadnym klamstvom", že spoločnosti boli "výrazne obohatené" migráciou a naďalej to bude pokračovať, povedal. Czerny poukázal na globálnu dohodu ako na prostriedok pomoci migrantom počas ich cesty, a aby sa tento proces stal znesiteľnejším pri ich príchode. 

OSN predkladá dohody zamerané na zlepšovanie reakcie medzinárodného spoločenstva na veľké pohyby utečencov a migrantov, zabezpečenie bezpečného a riadneho prechodu migrantov a tiež na pretrvávajúce situácie utečencov.

Podľa Czerneho majú otázky pastorálneho záujmu o Cirkev zabezpečiť, aby migranti, utečenci, vysídlené osoby, žiadatelia o azyl a obete obchodovania s ľuďmi mali adekvátne zdroje a podporu potrebnú na bezpečný príchod a integráciu do svojich nových spoločností.

Za týmto cieľom Czerny poukázal na štvorbodový "akčný plán" načrtnutý pápežom Františkom v jeho posolstve pre tohtoročný Svetový deň mieru s názvom: "Migranti a utečenci: muži a ženy pri hľadaní mieru".

Štyri body - privítanie, ochrana, podpora a integrácia - boli prijaté Svätou stolicou ako odpoveď na problém migrácie a boli široko propagované na diplomatickej scéne. 

Podporou a presadzovaním integrovaného rozvoja  migrantov a utečencov Cirkev realizuje "to, čo stále učí sociálna doktrína," povedal Czerny a dodal, že integráciou migrantov a utečencov sa obohacujú komunity, v ktorých žijú.

Vo svojich pripomienkach pre CNA Czermy poznamenal, koľko vlád, obzvlášť západných, nemá záujem o podiel z prílevu migrantov a utečencov a pokúšajú sa vyriešiť problém poskytnutím finančnej podpory krajinám pôvodu, aby občania odtiaľ v prvom rade vôbec nemuseli odchádzať. 

"Pokúšali sme sa podporovať - my, západ, rozvinuté krajiny, pokúšali sme sa určitým spôsobom podporovať rozvoj v Treťom svete prakticky od Druhej svetovej vojny," povedal Czerny. Avšak "výsledky nie sú veľmi pôsobivé". 

"Ak tu teda bude reálne úsilie na podporu skutočného, integrálneho a trvalého rozvoja, Boh nám žehnaj, poďme do toho," povedal. Czerny ale varoval, že ak je tento sľub "rozvoja" v skutočnosti "cestou, ako skúsiť oklamať a podplatiť ľudí, aby zostali doma, pretože ich tu nechceme, myslím, že by sme to mali odsúdiť."

Jaquemet vo svojom vystúpení v rámci panelu načrtol proces prípravy a diskusie o dohodách.

Jedným z najväčších kameňov úrazu dohody o utečencoch je podľa Jaquemeta otázka "solidarity", pretože existuje veľa štátov, ktoré už niekoľko rokov prijímajú utečencov, no dnes zaznamenávajú pokles finančnej podpory. 

"Tieto krajiny nie sú spokojné," povedal a poznamenal, že západné krajiny majú tendenciu "veľkej neochoty prijať formálne záväzky, pokiaľ ide o zdieľanie nákladov a solidarity."