lajcak.jpg

Lajčák: V LGBTI oblasti je Slovensko konzervatívne, nevyhovuje mi to. No je to prianie väčšiny v parlamente

128
Kultúra smrti

V prípade priznania práv LGBTI menšine je Slovensko stále konzervatívne, čo ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) nevyhovuje. “No je to prianie väčšiny v parlamente,” povedal novinárom. Šéf rezortu diplomacie chce vidieť Slovensko ako modernú, demokratickú a európsku krajinu.

“Je to politická vec. Cítite, aké sú tlaky a protitlaky v spoločnosti, v parlamente. Nedá sa to administratívne rozhodnúť, musí byť politická požiadavka a parlamentná väčšina,” poznamenal. Lajčák bol tri roky predsedom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť. Tá mala podľa jeho slov v náplni aj túto agendu, pričom pod jeho vedením zriadili výbor pre práva LGBTI osôb.

Pomôcť tejto menšine je podľa ministra zahraničia namieste. “Posúvame sa v rebríčku krajín Európskej únie, nie sme ani v strede, sme v tej konzervatívnej časti. No nezávisí to odo mňa, závisí to od politickej podpory, pričom v Národnej rade SR je celý rad zoskupení, ktoré s tým majú problém a majú podporu voličov, inak by v parlamente neboli,” dodal Lajčák.

S tým, že musí panovať politický konsenzus na túto tému, či už v rámci strany alebo koalície, súhlasí aj ministerka vnútra SR Denisa Saková (Smer-SD). “Potom to budeme riešiť na základe programového vyhlásenia vlády, ak to bude v súlade s ním,” povedala. Tému LGBTI ľudí však hodnotiť nechcela. Ako poznamenala, nerada hodnotí životy iných ľudí.