Sexuálni extrémisti v boji so zabitou pannou: LGBTI v Košiciach uskutoční pochod

221
Kultúra smrti

Prvé septembrové dni v Košiciach prinesú dve hodnotovo odlišné podujatia. O tom, že 1. septembra sa uskutoční slávnosť blahorečenia Anny Kolesárovej sa vedelo už niekoľko mesiacov. Na rovnaký deň si svoju Pride akciu naplánovali aj LGBT aktivisti, ktorí pripravujú dúhový sprievod mestom. Kontrast medzi zvrhlosťou a panenskou čistotou tak naberie jasnejšie kontúry. Sexuálni extrémisti si nemohli vybrať lepší termín.

Blahorečenie Anny Kolesárovej sa uskutoční 1. septembra na štadióne Lokomotívy v Košiciach. Zúčastní sa na ňom prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál Angelo Amato SDB. Na toto podujatie nedávno formou pastierskeho listu pozývali slovenskí biskupi (viac v článku).

“Na území Košickej arcidiecézy v dedinke Vysoká nad Uhom sa nachádza jeden hrob, na ktorom je nápis Radšej smrť ako hriech. Je to hrob Božej služobnice Anny Kolesárovej,” uvádza sa v pastierskom liste. Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce.

V stredu 22. novembra 1944 večer prechádzali cez Vysokú nad Uhom vojská Červenej armády. Pri prehliadke domov vošiel opitý sovietsky vojak do pivnice pod kuchyňou, kde sa skrývala 16-ročná Anna so svojou rodinou. “Otec požiadal dcéru, aby v kuchyni pripravila pre vojaka niečo na jedenie, no ten začal mladé dievča obťažovať a naliehať, aby sa mu oddala. Ona však napriek hrozbám, že ju zastrelí, odmietla a volila si radšej smrť,” uvádzajú biskupi v liste s tým, že Anna sa vojakovi vytrhla z rúk a utekala naspäť do pivnice. Ako ďalej tvrdia biskupi, vojak na mladé dievča namieril zbraň a zakričal, aby sa rozlúčila s otcom. “Hneď nato svoju hrozbu pred očami jej otca uskutočnil a vypálil dve rany. Anna zomrela pri zvolávaní svätých mien Ježiša, Márie a Jozefa,” píše sa v liste. Pochovaná je v rodnej obci. V rovnaký deň, keď bude blahorečená, si naplánovali svoje podujatie aj dúhoví aktivisti.

LGBT aktivisti informujú o svojom podujatí v Košiciach prostredníctvom sociálnych sietí, pričom argumentujú rodinou: “Košické ulice už po šiestykrát zaplavia dúhové farby ako symbol akceptácie a porozumenia. Príď s nami 1. septembra osláviť rôznorodosť, nasýtiť sa farbami radosti a pripomenúť si, že na východe jednoznačne niečo je. To niečo je jedinečný priestor, kde sa môžeme všetci cítiť ako doma, v kruhu rodiny, ktorú sme si našli a vybrali.”

Festivalu Pride Košice 2018 sa uskutoční spolu s koncertom domácej a zahraničnej hudby, workshopmi, prednáškami. Okrem dúhového sprievodu ulicami mesta bude pripravená aj teplá kuchyňu a “hlavne nespútanú radosť, s ktorou pre teba každoročne pripravujeme túto veľkolepú oslavu,” uviedli organizátori v pozvánke na Facebooku. “Pridaj sa k nám aj ty a spoločne Košicami ponesieme dúhu, ktorú si už teraz nosíme v srdci.”

Podujatie sa uskutoční 1. a 2. septembra v priestoroch Tabačka Kulturfabrik na Gorkého ulici v Košiciach.