25-13.jpg

Liberáli chcú pod rúškom heterosexuálnych vzťahov uzákoniť registrované partnerstvá homosexuálov

102
Kultúra smrti

Liberáli navrhujú ukotviť v slovenskom právnom poriadku inštitút partnerského spolužitia. Preto na septembrovú schôdzu Národnej rady SR predkladajú poslanci za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling, Natália Blahová, Jana Kiššová, Jana Cigániková a podpredsedníčka parlamentu Lucia Ďuriš Nicholsonová návrh novely Občianskeho zákonníka.

 

“Návrh je koncipovaný ako rodovo neutrálny, teda umožňuje uzatvorenie partnerského spolužitia tak medzi dvoma osobami rôzneho pohlavia (druh a družka), ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia. V nadväznosti na tento novozavádzaný inštitút sa zavádzajú určité oprávnenia v prospech spolužijúcich partnerov v oblasti dedenia, informovanosti o zdravotnom stave, ako aj pri nároku na ošetrovné (známe pod bývalou skratkou OČR),” uviedli predkladatelia návrhu v dôvodovej správe.

Liberáli dodali, že existencia neformálnych zväzkov tak medzi mužom a ženou ako aj medzi osobami rovnakého pohlavia je objektívna skutočnosť, ktorá tu vždy bola a bude, bez ohľadu na jej legislatívne ukotvenie.

“V prípade osôb rôzneho pohlavia ide v mnohých prípadoch o dlhodobé a stabilné zväzky, keď tieto osoby necítia potrebu potvrdzovať svoj vzťah manželským sľubom. Náš právny poriadok aj dnes pozná neurčitý a písomne nezachytiteľný inštitút „osoby žijúcej v spoločnej domácnosti“, ktorý je napríklad v súvislosti s dedením veľmi ťažké dokazovať,” uviedli s tým, že navyše osoba žijúca v spoločnej domácnosti nemusí byť so zosnulým emočne spätá. V prípade párov rovnakého pohlavia pôjde o poskytnutie minimálnych občianskoprávnych nárokov v oblasti dedenia, ako aj určitých oprávnení vo vzťahu k prístupu k zdravotnej dokumentácii či nároku na ošetrovné.

V neposlednom rade bude podľa liberálov pozitívom tohto návrhu zákona zníženie miery rozvodovosti, keďže dnes niektoré manželstvá vznikajú neuvážene a po novom bude možné manželstvo alternovať oficiálnym partnerským spolužitím. So znížením rozvodovosti súvisí podľa SaS aj odbremenenie súdov.