Pápež František o sexuálnych škandáloch v Cirkvi: Satan sa snaží odkryť naše hriechy

522
Neutral

Zdá sa, že v dnešných časoch si „veľký žalobca“ (satan, pozn. red.) vzal na mušku biskupov, aby vytváral pohoršenie. Biskupi teda nemajú zabúdať na to, že ich sila spočíva v modlitbe, v pokornom vedomí, že si ich vybral Boh, ako aj v zotrvaní v blízkosti ľudu. O týchto troch aspektoch povolania biskupa kázal v utorok pápež František pri rannej svätej omši v Dome sv. Marty.

 

Najlepším spôsobom, ako by mali biskupi bojovať je, aby boli mužmi modlitby, aby ostali nablízku ľuďom a aby mali pokoru a pamätali na to, že boli Bohom vyvolení. Informuje spravodajská agentúra Vatikánu.

Ďalej pápež povedal, že modlitba “je útechou biskupa v ťažkých časoch”, pretože “Ježiš sa modlí za mňa a za všetkých biskupov”.

Odkazujúc na tých, čo odhalili sexuálne škandály v Cirkvi satana, pápež spomenul satana: “V týchto časoch sa zdá, že “Veľký žalobca” bol vypustený z reťaze a útočí na biskupov”.

Samozrejme, “všetci sme hriešnici, aj my, biskupi”, dodal. “Ale on sa snaží odkryť naše hriechy, aby boli viditeľné a následne škandalizovali ľud”.

“Veľký žalobca, ako on sám hovorí v prvej kapitole Jóbovej knihy v Biblii, “blúdil po svete a hľadal, koho by obžaloval”.

“Biskupova sila proti Veľkému žalobcovi je modlitba, tá Ježišova a jeho vlastná a pokora pociťovať, že bol bol Bohom vyvolený a zotáva blízko ľuďom bez toho, aby sa vybral za akýmsi aristokratickým životom, ktorý ho oberá o toto pomazanie. Modlime sa dnes za našich biskupov – za mňa, za tých, ktorí sú tu predo mnou a za všetkých biskupov sveta.“

Homília pápeža Františka bola nepriamym odkazom na odhalenia bývalého nuncia v USA, arcibiskupa Carla M. Vigana, ktorý, ako hovorí, “pre pokoj vo svedomí” publikoval niekoľko stranový dokument, v ktorom tvrdí, že pápež František o mnohých nemorálnostiach najmä v súvislosti s kardinálom McCarrickom vedel, a odmietal ho zbaviť funkcie v časoch, keď ešte verejnosť o tom nevedela. Vigano vo svetle týchto skutočností vyzýva pápeža Františka, aby zo svojej funkcie rezignoval.

Miesto, kde sa v súčasnosti Vigano nachádza, nie je známe. Portál Church Militant priniesol informáciu, že Vigano zanechal testament, v ktorom sú spísané dopodrobna iné odhalenia voči pápežovi a iným prelátom a majú byť okamžite publikované, v prípade, že by mal prísť náhlym spôsobom o svoj život.