053107-5thCircuit-810x500.jpg

Federálny súd zrušil dohodu Bidenovej administratívy o cenzúre online s veľkým technologickým sektorom

27
Kultúra smrti

Odvolací súd piateho obvodu obmedzil možnosť federálnej vlády spolupracovať s veľkými technologickými spoločnosťami na cenzúre slobody prejavu.

Rozhodnutie z 8. septembra zakazuje tímu prezidenta Bidena’využívať spoločnosti ako Facebook a X, predtým známe ako Twitter, aby pôsobili ako cenzor na presadzovanie jeho agendy a zabránili prejavom, ktoré spochybňujú bezpečnosť a účinnosť injekcií COVID alebo vyvolávajú obavy o integritu volieb v roku 2020.

V jednom prípade Bidenov zamestnanec rýchlo presvedčil Instagram, aby odstránil účet, ktorý parodoval doktora Anthonyho Fauciho. Medzi žalobcami boli aj umlčaní protinožci, ako napríklad Dr. Jay Bhattacharya a Dr. Martin Kulldorff.

Ako predtým informoval portál LifeSiteNews, jedna dávka e-mailov zverejnených v rámci žaloby zistila, že Bidenovi úradníci a Big Tech sa pravidelne stretávali, aby diskutovali o oblastiach cenzúry. Jeden e-mail od zamestnanca Facebooku dvom pracovníkom Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) sa pýtal na zriadenie mesačného “stretnutia na tému dezinformácií/debunkingu” “okrem našich týždenných stretnutí.”

Odhalené informácie prispeli k súdnemu príkazu, ktorý mal zabrániť tajnej dohode medzi Bidenom a Big Tech. Výsledkom rozhodnutia z 8. septembra bol upravený zákaz:

“Žalovaní a ich zamestnanci a zástupcovia nesmú podniknúť žiadne kroky, formálne ani neformálne, priamo ani nepriamo, s cieľom prinútiť alebo významne podporiť spoločnosti prevádzkujúce sociálne médiá, aby odstránili, vymazali, potlačili alebo obmedzili, a to aj prostredníctvom zmeny svojich algoritmov, zverejnený obsah sociálnych médií obsahujúci chránený slobodný prejav,”nový súdny zákaz voči niektorým Bidenovým predstaviteľom teraz znie.

“To zahŕňa okrem iného aj nútenie platforiem, aby konali, napríklad naznačovaním, že po nesplnení akejkoľvek požiadavky bude nasledovať určitá forma trestu, alebo dohliadanie, usmerňovanie alebo iné významné kontrolovanie rozhodovacích procesov spoločností sociálnych médií”, ” pokračuje súdny príkaz.

K týmto úradníkom patrí aj generálny chirurg a Biely dom, ktorí sa podľa trojčlenného senátu previnili “nátlakovými” vyhláseniami.

V rozhodnutí sa uvádza aj Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) a Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), ktoré podporovali cenzúru sociálnych médií.

“Stručne povedané, keď platformy konali, robili tak v reakcii na prirodzenú právomoc FBI”a na základe interných politík ovplyvnených predstaviteľmi FBI,” uvádza sa v stanovisku. “Ak tieto skutočnosti zhrnieme, zistíme, že platformy’ rozhodnutia boli významne podporované a nútené FBI.”

Podobne, úradníci CDC “pravdepodobne významne podporovali platformy’ moderátorské rozhodnutia, čo znamená, že porušili prvý dodatok”, ale “žiadosti o odstránenie neboli nátlakové.”

Súd rozhodol, že okresný sudca pochybil, keď za porušenie prvého dodatku označil tím Dr. Anthonyho Fauciho’ako aj ministerstvo zahraničných vecí.

Nová aliancia pre občianske slobody, ktorá v tomto prípade zastupovala žalobcov, pochválila rozsudok za všeobecnú ochranu prvého dodatku.

“V bezprecedentnom, historickom rozhodnutí piaty obvod uznal, že konanie Bieleho domu, CDC, generálneho lekára a FBI porušilo práva Američanov’ podľa prvého dodatku,” uviedol advokát Jenin Younes. “Vláda nemôže nútiť alebo podporovať spoločnosti sociálnych médií, aby cenzurovali názory, ktoré sa jej nepáčia. Toto rozhodnutie ospravedlňuje práva žalobcov’ a chráni slobodu prejavu všetkých Američanov.”

“Nová aliancia za občianske slobody oslavuje toto prelomové víťazstvo našich klientov, dr. Jayanta Bhattacharya, Martina Kulldorffa a Aarona Kheriatyho a pani Jill Hinesovej,”uviedla skupina. “Na žiadosť vlády’Piaty obvod pozastavil platnosť príkazu na 10 dní, aby vláda mala čas podať žiadosť o vydanie osvedčenia od súdu USA.”

“Bidenova administratíva’roky trvajúcou cenzúrnou kampaňou potláča názory, ktoré sú v rozpore s vládou schválenými názormi na horúce sporné témy, ako napríklad či existuje prirodzená imunita voči Covid-19, obavy z vakcíny Covid-19, pôvod vírusu’a účinnosť masky, ” uviedla skupina.

“Rozsiahla, koordinovaná cenzúrna kampaň umlčala hlasy verejnosti vrátane vplyvných lekárov a vedcov. Doktori Bhattacharya, Kulldorff a Kheriaty a pani Hinesová boli všetci zaradení na čiernu listinu, tieňový zákaz, zrušenie podpory, škrtenie a cenzúra na sociálnych sieťach.”