happy-family-e1714645203822-810x500.jpg

Mladí Kanaďania odkladajú založenie rodiny kvôli rastúcim životným nákladom, ukázal prieskum

12
Kultúra smrti
  • Kanaďania odkladajú založenie rodiny kvôli pracovnej a súkromnej rovnováhe.
  • Zamestnávatelia uznávajú dôležitosť flexibility a rovnováhy medzi prácou a rodinou.
  • Miera pôrodnosti v Kanade klesá, zatiaľ čo ceny bývania a potravín stúpajú.
  • Katolícka cirkev učí, že manželské páry by mali rešpektovať prirodzený cieľ plodenia.

Prieskum ukázal, že čoraz viac Kanaďanov odkladá založenie rodiny kvôli nedostatočnej rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom, ktorú podporujú rastúce životné náklady.  

Podľa prieskumu Express Employment Professionals-Harris Poll z 24. apríla tretina zamestnaných uchádzačov o zamestnanie uviedla, že odkladá založenie rodiny kvôli nedostatočnej rovnováhe medzi pracovným a súkromným životom, vrátane 42 % príslušníkov generácie Z a 39 % mileniálov.

“Najčastejšie počúvam od uchádzačov, ktorí odkladajú založenie rodiny, že životné náklady sú príliš vysoké,” uviedla Jessica Culo, majiteľka franšízy Express v Edmontone v Alberte.  

“Určite čoraz častejšie počúvame, že kandidáti hľadajú flexibilitu, a myslím, že zamestnávatelia chápu, že rovnováha medzi rodinou a prácou je pre zamestnancov dôležitá,” dodala.   

Dve tretiny respondentov ďalej uviedli, že podľa nich je dôležité, aby spoločnosť, v ktorej pracujú, uprednostňovala poskytovanie dobrej rovnováhy medzi pracovným a súkromným životom svojich zamestnancov, ktorí si chcú založiť rodinu. Týkalo sa to 77 percent príslušníkov generácie Z a 72 percent mileniálov.  

Prieskum prichádza v čase, keď sa miera pôrodnosti v Kanade’v roku 2022 dostala na rekordne nízku úroveň 1,33 dieťaťa na ženu . Podľa údajov zbieranýchKanadským štatistickým úradom toto číslo predstavuje najnižšiu mieru plodnosti za posledných sto rokov vedenia záznamov.  

Smutné je, že zatiaľ čo rok 2022 zaznamenal rekordne nízku pôrodnosť, v tom istom roku bolo 97 211 kanadských detí zabitých potratom.    

Kanaďania’ neochota alebo odkladanie mať deti prichádza v čase, keď sa zdá, že mladí Kanaďania začínajú pociťovať dôsledky politiky premiéra Justina Trudeau’ktorá je kritizovaná za nadmerné výdavky, náročné klimatické predpisy, laxnú imigračnú politiku a “woke” politiku.    

V skutočnosti mnohí uvádzali že vzhľadom na rastúce ceny bývania si väčšina Kanaďanov mladších ako 30 rokov nebude môcť kúpiť bývanie.    

Podobne, zatiaľ čo Trudeau posiela Kanaďanom’dane do zahraničia a ďalej zdaňuje ich palivá a kúrenie, Kanaďania sú má problémy zaplatiť základné potreby vrátane potravín, nájomného a kúrenia.  

A septembrová správa kanadského štatistického úradu odhalila, že ceny potravín rastú rýchlejšie ako celková miera inflácie – celková miera inflácie v krajine –, keďže základné potraviny medziročne rastú o 10 až 18 percent.    

Kým životné náklady zvýšili finančnú záťaž Kanaďanov, ktorí chcú vychovávať deti, národ’program prídavkov na deti poskytuje určitú úľavu tým, ktorí majú deti. 

V rámci prídavkov Kanadského daňového úradu’dostávajú kanadské rodiny mesačný príspevok v závislosti od príjmu a situácie rodiny. Každá provincia má tiež program na pomoc rodinám, ktoré podporujú svoje deti.  

Mladí Kanaďania, ktorí si chcú založiť rodinu, môžu použiť kalkulačku dávok pre deti a rodiny na odhad dávok, ktoré by dostali.    

Nezávisle od nákladov na výchovu detí Katolícka cirkev nemenne učí, že pre manželské páry je ťažkým hriechom, ak antikoncepciou, potratom alebo iným spôsobom maria prirodzený cieľ plodenia.

Táto múdrosť v posledných rokoch prenikla dokonca aj do hlavného prúdu, pričom nekatolícki vedátori, ako napríklad americký obhajuje, aby mladí ľudia “Vstupovali do manželstva, keď ste’príliš mladí, mali viac detí, ako si môžete dovoliť, prijali prácu, na ktorú’nemáte kvalifikáciu, žili odvážne.”