Screenshot-2023-08-24-141910-e1692883215614-810x500.png

Trump sa v rozhovore pre časopis TIME opäť chváli "fenomenálnou" operáciou Warp Speed

7
Neutral
  • Trump chválil operáciu Warp Speed ako veľký úspech vlády.
  • Trump odmietol zodpovednosť za vedľajšie účinky očkovania COVID-19.
  • Trump podporuje farmaceutické spoločnosti, aby zverejnili údaje o zraneniach spôsobených vakcínami.
  • Trump prisľúbil vyšetrovanie možnej úlohy Big Pharma pri spôsobovaní detských chorôb.

Púhe dni po tom, čo bývalý americký prezident Donald Trump označil názory Roberta F. Kennedyho ml. na vakcíny za falošné, sa opäť pochválil svojou kontroverznou a ostro kritizovanou operáciou Warp Speed.

“Urobil som fenomenálnu prácu … mám veľmi dôležitého priateľa demokrata, ktorý ma pravdepodobne volí … povedal, že operácia Warp Speed bola jedným z najväčších úspechov v histórii vlády,” vyhlásil Trump.

Trump sa vyjadril počas rozsiahleho rozhovoru s Ericom Cortellesom z časopisu TIME’v polovici minulého mesiaca. Rozhovor vyšiel v tlačenej podobe 30. apríla. Obaja diskutovali o všetkom, od potratov a presadzovania práva až po zahraničnú politiku a potenciálne druhé funkčné obdobie.

Posledné tri otázky, ktoré Cortellessa Trumpovi položil, sa týkali jeho postupu v súvislosti s COVID-19. Trump zopakoval to, čo hovoril od odchodu z funkcie.

“Dodal som krajine energiu, ako nikto’nikdy predtým nedal našej krajine energiu,” tvrdil. “Demokrati milujú vakcínu … jediný dôvod, prečo si za to nepripisujem zásluhy. Republikáni v mnohých prípadoch nie, hoci mnohí z nich ju dostali.”

Ako už LifeSite informoval, Trump notoricky odmietol uznať akékoľvek pochybenie z jeho strany pri zavádzaní očkovacej látky s prímesou potratov, ktoré opakovane obhajoval, čím frustroval mnohých svojich najhorlivejších stúpencov.

Počas zastávky kampane v meste Grimes v štáte Iowa v júni 2023 mu jeden z divákov vynadal otázkou: “čo ste si mysleli” s poznámkou, že “sme stratili ľudí, pretože ste podporili očkovanie”, čo bola pravdepodobná narážka na milióny osôb, ktoré zomreli v dôsledku očkovania”mnohé nežiaduce vedľajšie účinky vrátane jej spojitosti s náhlym úmrtím, myokarditídou, komplikácie v tehotenstve a krvné zrazeniny.

“V tom čase chcel vakcínu každý,” reagoval Trump. “A mne sa podarilo urobiť niečo, čo by nikto iný nedokázal, dostať ju veľmi, veľmi rýchlo. Nikdy som však nebol za mandáty.”

Cortellessa požiadala Trumpa, aby objasnil, či by “urobil to isté znova, aby sa vakcíny dostali do rúk Američanov čo najrýchlejšie, ak by sa to zopakovalo v nasledujúcich štyroch rokoch?”

Trump neposkytol zreteľnú odpoveď, namiesto toho sa rozhodol pre rozvláčne vyhlásenie o tom, že vždy vedel, že vírus pochádza “z Číny” a že existujú “jeho variácie” až do dnešného dňa.

Trump však objasnil ďalšiu otázku Cortellesovej, či zruší rozhodnutie Bidenovej administratívy o zriadení Úradu pre politiku pripravenosti a reakcie vo výkonnej moci. Úrad má za úlohu dohliadať na budúce epidémie.

“Myslím, že by som ho (rozpustil),” Trump uviedol. “Myslím, že je to’veľmi drahé riešenie niečoho, čo nebude’fungovať.”

Trump’odmietol uznať dôkazy o rizikách očkovania COVID’ bolo dlhodobo jedným z najväčších sporných bodov s aktivistami za slobodu lekárov, ktorí patrili medzi jeho najvernejších podporovateľov v rokoch 2016 a 2020. Pri svojej prvej kandidatúre do Bieleho domu Trump vyhlásil, že zriadi komisiu pre bezpečnosť vakcín, do ktorej mal byť údajne zapojený aj Kennedy ml. ale tieto plány nikdy nezrealizoval.

Od odchodu z Bieleho domu Trump opakovane propagoval očkovanie COVID ako “jeden z najväčších úspechov ľudstva.” Toto tvrdenie mu spochybnili viaceré verejné osobnosti vrátane bývalej moderátorky Fox News Megyn Kellyovej.

Počas rozhovoru pre svoj podcast v septembri 2023 Kellyová, u ktorej sa po očkovaní vakcínou COVID vyvinul autoimunitný problém, Trumpovi povedala, že “veľa ľudí bolo poškodených vakcínou. A to je’jedna z otázok. Títo ľudia sú nahnevaní, že (vakcíny) boli urýchlene prijaté a že sa nemôžu’súdiť.”

“No, nikdy som nedal mandát,” Trump tvrdohlavo odpovedal. “Na niektorých miestach mali mandát, zväčša demokratickí guvernéri a pravdepodobne aj niektorí republikáni.”

Takisto trval na tom, že “veľmi múdri ľudia” mu povedali, že jeho práca na vakcínach COVID “zachránila 100 miliónov ľudí na celom svete.”

Počas telefonického interview s bývalým kandidátom na guvernéra štátu Michigan za GOP Tudorom Dixonom tiež v júni 2023 Trump naznačil podporu pre farmaceutické spoločnosti, ktoré zverejňujú interné údaje o zraneniach spôsobených vakcínami. Nedal však’jasnú odpoveď na to, či ich chce brať na zodpovednosť za zranenia. Dixon na neho naliehal, aby sa vyjadril k škodám, ktoré očkovania spôsobili Američanom.

“Zaznamenali sme“prípady myokarditídy, krvných zrazenín a infarktov. Všetky’sa zvyšujú, ”povedala. “Výskum nebol nikdy zverejnený. Budete teda požadovať, aby spoločnosti vyrábajúce vakcíny, aby farmaceutické spoločnosti zverejnili svoje údaje o vakcínach, aby sme videli, aké’sú v skutočnosti vedľajšie účinky tejto vakcíny?" ”

Trump odpovedal: “No, mali by to urobiť. Sme v tom všetci spoločne a mali by to urobiť.”

“Poviete týmto spoločnostiam, že musia byť úprimné, čo sa stalo s touto vakcínou?"” opýtal sa ďalej Dixon.

“Musia byť úprimní v číslach, faktoch a majú povinnosť byť úprimní,” odpovedal Trump. “A ak budú niečo zatajovať, znamená to, že’zatajujú niečo, čo’nie je dobré … akékoľvek informácie, musia ich zverejniť.”

V júni 2023 Trump prisľúbil, že v prípade znovuzvolenia podnikne vyšetrovanie možnej úlohy spoločnosti Big Pharma’v spôsobovaní detských chorôb, ako je autizmus, autoimunitné poruchy a iné problémy. V rozhovore pre TIME sa o tom ani o svojej údajnej podpore toho, aby výrobcovia vakcín zverejnili údaje o poškodeniach, ktoré ich výrobky spôsobili, nezmienil.