trump-1-shutterstock-e1714674568727-810x500.jpg

Trump odmieta povedať, že bude hlasovať proti radikálnemu pro-potratovému dodatku na Floride

11
Neutral
  • Donald Trump odmietol podporiť nový zákon o potratoch na Floride.
  • Trump kritizoval prísne obmedzenia potratov a nechce prezradiť svoj hlas.
  • Nový zákon by umožnil potraty z akéhokoľvek dôvodu pred životaschopnosťou plodu.
  • Pro-liferi dúfajú, že Florida zastaví pro-potratový dodatok, Trump sa dištancuje od pro-life postojov.

Bývalý prezident a predpokladaný republikánsky kandidát na post šéfa Bieleho domu Donald Trump odmietol povedať, ako bude osobne hlasovať o volebnej iniciatíve, ktorá má na Floride zaviesť právo na potrat na požiadanie, a namiesto toho využil príležitosť, aby zopakoval svoj nesúhlas s novo prijatým zákazom potratov detí s bijúcim srdcom v tomto slnečnom štáte.

30. apríla časopis TIME uverejnil rozsiahly rozhovor s Trumpom, počas ktorého sa 45. prezidenta a súčasného obyvateľa Floridy pýtali na viaceré aspekty diskusie o interrupciách.

“Ako plánujete hlasovať v novembrovom referende o potratoch v štáte, ktoré by zrušilo zákaz [floridského republikánskeho guvernéra Rona] DeSantisa”šesťtýždňového tehotenstva?"” opýtal sa Eric Cortellessa z TIME’

Čítajte: Ron DeSantis sa chystá bojovať proti radikálnemu pro-potratovému dodatku na Floride’

“No, povedal som, že si myslím, že šesť týždňov je príliš prísnych,” odpovedal Trump s odkazom na kritické poznámky, ktoré vyslovil v priebehu minulého roka na adresu zákona, ktorý začal platiť 1. mája. “Myslím si, že keď som to vyslovil, bol to polo-kontroverzný výrok, ktorý’sa časom stáva čoraz menej kontroverzným. Myslím si, že Ronovi veľmi ublížilo, keď to urobil, pretože ľudia—dokonca aj konzervatívne ženy na Floride si mysleli, že je to—”

Vtedy sa do toho vložil Cortellessa, aby zopakoval svoju pôvodnú otázku: “No toto referendum by to zrušilo. Budete zaň v novembri hlasovať?"”

“No, dá to”niečo iné,” povedal Trump."“Nepoviem vám, za čo”budem hlasovať. Ja vám len poviem, že štát’sa rozhodne.”

Tzv."“Amendment to Limit Government Interference with Abortion” by išiel ešte ďalej ako zrušenie zákona o srdcovom tepe.

Podporovaný koalícia ľavicových a pro-potratových skupín s názvom “Floridčania chrániaci slobodu” (FPF), sa v ňom uvádza, že “žiadny zákon nesmie zakazovať, trestať, odkladať alebo obmedzovať potrat pred životaschopnosťou alebo ak je to nevyhnutné na ochranu zdravia pacientky’podľa rozhodnutia poskytovateľa zdravotnej starostlivosti.”

ČÍTAJTE: Nové tajné videá odhaľujú plánovanie rodičovstva, ktoré kryje sexuálne zneužívanie detí

Ak by bol zákon prijatý, vyžadovalo by sa, aby potraty boli povolené z akéhokoľvek dôvodu pred tým, ako sa plod “životaschopnosti” a zákazy po“životaschopnosti” by fakticky stratili zmysel tým, že by vyňali každý potrat, o ktorom by potratár tvrdil, že je zo“zdravotných” dôvodov.

Novela hovorí, že “nemení ústavnú právomoc zákonodarcu’vyžadovať oznámenie rodičovi alebo opatrovníkovi pred tým, ako neplnoletá osoba podstúpi interrupciu.” DeSantis však upozornil, že “existuje’rozdiel medzi súhlasom a oznámením. Oznámenie je až potom, čo nastane skutočnosť. Súhlas je samozrejme odkladacia podmienka. Urobili to preto, lebo vedia, že ísť po právach rodičov’je zraniteľné miesto.”

Pro-liferi v celej krajine dúfajú, že Florida dokáže prerušiť dvojročnú víťaznú sériu potratovej lobby’so štátnymi volebnými iniciatívami, ale Trump má rozhodol dištancovať saod jasných pro-life postojov v rámci svojej kampane a namiesto toho sa vo svojom posolstve zameral na záležitosť, ktorá je teraz odsúvaná na štáty.

Na tento účel povedal pre TIME, že “sa nebudem musieť zaviazať”podpísať alebo vetovať celoštátny zákaz potratov, pretože “sa to”nikdy nestane” a “ide o práva štátov”.” K otázke potratových tabletiek zasielaných poštou Trump povedal, že sa vyjadrí niekedy v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

“Myslíte si, že by štáty mali monitorovať tehotenstvá žien’aby vedeli, či’po zákaze podstúpili interrupciu?" ” opýtala sa Cortellesová. “Myslím si, že by to mohli urobiť,” odpovedal Trump. “Opäť, budete sa musieť’porozprávať s jednotlivými štátmi.” Žiadny hlavný pro-liferský prúd nikdy nepredložil takýto návrh v Spojených štátoch a pro-liferi nedávno odsúdili inšpiráciu v tomto zmysle v nedávnej reklame, ktorú zverejnil propotratový guvernér Kalifornie. Gavin Newsom. 

Čítajte: Myslíte si, že nenarodené deti sú len ‘zhluky buniek’? Tieto videá vás prinútia zamyslieť sa ešte raz

Na prijatie ústavných dodatkov je na Floride potrebných 60 % hlasov (na rozdiel od prahu jednoduchej väčšiny v štátoch ako Michigan a Ohio) a voličské prieskumy sa nezhodlina tom, či ich dodatok môže dosiahnuť. Okrem toho, registrácia republikánskych voličov v poslednom čase prekonala demokratov o viac ako 900 000, čo je bezprecedentný náskok, ktorý by mal ešte viac ovplyvniť účasť v novembri.

Medzičasom prieskumy verejnej mienky súčasne naznačujú tesný rozdiel v ľudovom hlasovaní medzi Trumpom a prezidentom Joeom Bidenom, ale víťazstvo Trumpa v pomere 312:225 v Zbore voliteľov. Voliči povedia, že odsúdenia v rôznych prebiehajúcich právnych sporoch Trumpa’by ich znížili pravdepodobnosť podpory Trumpa, ale vážne obavy demokratov z Bidenovho veku a duševného zdravia a hlboká nespokojnosť s jeho pracovnými výsledkami, dávajú súčasnému prezidentovi porovnateľné volebné výzvy.

RELATÍVNE

Project Veritas odhalil, že Planned Parenthood organizuje tajné potraty mimo štátu

Najvyšší súd vo Floride umožňuje v novembri hlasovať o extrémnom pro-potratovom dodatku

Planned Parenthood odhalilo ‘prechod’ detí v Missouri, prinútilo ho odovzdať dokumenty

Pracovníčka plánovaného rodičovstva hovorí, že je ‘nešťastné’, že k nútenému potratu neplnoletého dievčaťa’nedošlo

Florida pro-lifers launch ‘Decline to Sign’ campaign to derail proposed abortion amendment