shutterstock_524925712-e1714664907676-810x500.jpg

Mesto Toronto žiada vládu Trudeaua, aby dekriminalizovala tvrdé drogy napriek neúspechu tejto politiky v Britskej Kolumbii

5
Kultúra smrti
  • Mesto Toronto žiada Trudeaua o dekriminalizáciu tvrdých drog.
  • Argumentujú, že kriminalizácia vedie k stigmatizácii a skrývaniu užívania drog.
  • Poilievre a Ford odsudzujú dekriminalizáciu, varujú pred chaosom a smrťou.
  • Trudeauova politika dekriminalizácie v Britskej Kolumbii spôsobila nárast predávkovaní.

Mesto Toronto žiada vládu premiéra Justina Trudeaua, aby dekriminalizovala tvrdé drogy. 

V marcovom liste predstavitelia mesta Toronto apelovali na Trudeauovu vládu, aby legalizovala všetky množstvá cracku, kokaínu, heroínu, pervitínu a ďalších tvrdých drog, a to aj napriek varovaniam, že to prinesie do mesta väčší chaos a násilie. Odôvodňuje to tým, že ľudia sa na užívanie drog a ich užívateľov pozerajú s nevôľou a tí sa potom snažia svoj návyk skrývať.  

“Dôkazy ukazujú, že kriminalizácia držby drog pre osobnú  potrebu vedie k diskriminácii a stigmatizácii a prispieva k tomu, že ľudia svoje užívanie drog skrývajú pred svojimi  lekármi, priateľmi, rodinou, kolegami a komunitou, ” tvrdilo sa v dokumente. V liste z pera lekárky zdravotníctva Dr. Eileen de Villy, riaditeľa mesta Paula Johnsona a náčelníka polície Myrona Demkiwa sa žiadalo, aby Trudeauova vláda dekriminalizovala tvrdé drogy pre mladých ľudí, ako aj pre dospelých. Žiadosť nestanovuje žiadne obmedzenie množstva drog, ktoré by bolo možné legálne získať. 

Toronto už vidí nárast kriminality od zvolenia pro-potratovej starostky Toronta Olivie Chow. Kanaďania poukázali na to, že Toronto rieši viacero problémov, bez toho, aby k nim pridali dekriminalizáciu tvrdých drog,  

“Trudeau musí odmietnuť žiadosť Toronta o povolenie verejného užívania cracku, kokaínu, heroínu,  iných tvrdých drog,  predseda Konzervatívnej strany Pierre Poilievre písal na X, predtým známom ako Twitter. 

“Jeho nebezpečná politika nemôže priniesť rovnaký chaos, smrť & deštrukciu do viacerých kanadských miest,” dodal.  

 

Poilievre’ovo odsúdenie zopakoval aj ontarijský premiér Doug Ford, ktorý sľúbil, “budem proti tomu bojovať zubami-nechtami. Toto je zlá cesta.” 

Poilievre ďalej vysvetlil, že Kanaďania už videli dystopické účinky dekriminalizácie tvrdých drog v Britskej Kolumbii, ktorá “spôsobila chaos v nemocniciach, na ihriskách, v parkoch a vo verejnej doprave.” 

Čítajte: Britská Kolumbia by mala povoliť závislým vlastniť ešte viac drog, navrhuje federálna správa

Začiatkom roka 2023 Trudeau’federálna politika v podstate skúšobne dekriminalizovala tvrdé drogy v Britskej Kolumbii.    

Na základe tejto politiky začala federálna vláda povoľovať ľuďom na území provincie držbu až 2,5 gramu tvrdých drog bez trestného postihu, ale predaj drog zostal trestným činom.  

Drogová politika provincie’bola široko kritizovaná, najmä po tom, čo sa zistilo, že provincia porušila tri rôzne rekordy v počte predávkovaní drogami v prvom mesiaci platnosti nového zákona.  

Premiér Britskej Kolumbie David Eby minulý týždeň konečne priznal, že program ‘bezpečných dodávok’ v provincii zlyhal a vyzval Trudeauovu vládu, aby program zrušila. Trudeau však na výzvu provincie’o pomoc zatiaľ nereagoval.  

Bezpečná dodávka“ je termín používaný na označenie vládou predpísaných liekov, ktoré sa podávajú závislým osobám v domnienke, že kontrolovanejšia dávka drog znižuje riziko predávkovania. Kritici tejto politiky tvrdia, že podávanie drog závislým len umožňuje ich správanie, ohrozuje verejnosť a demotivuje k vyliečeniu zo závislosti. Tam, kde sa “bezpečné zásobovanie” zaviedlo, neznížilo počet úmrtí na predávkovanie. Niekedy ho dokonca zvýšila. 

Účinky dekriminalizácie tvrdých drog v niektorých častiach Kanady boli odhalené v nedávnom dokumentárnom filme Aarona Gunna’Kanada umiera, a v britskom Telegraph novinárovi Stevenovi Edgintonovi’minidokumente, Kanada’prebudená nočná mora: Varovanie pre Západ.   

Gunn hovorí, že dokumentuje “všeobecný spoločenský chaos a explóziu užívania drog v každom väčšom kanadskom meste.”    

“Počet úmrtí na predávkovanie vzrástol za posledných 10 rokov o 1000 percent,” povedal vo svojom filme a dodal, že “[e]každý deň vo Vancouveri náhodne napadnú štyroch ľudí.”  

Až liberáli začali priznávať, že Trudeauov’protidrogový program závislým nepomohol, ale len prehĺbil ich problémy.   

V apríli liberálny poslanec Dr. Marcus Powlowski potvrdil že násilie zo strany užívateľov drog sa stalo v Ottawe problémom, najmä v oblastiach v blízkosti takzvaných “bezpečných zásobovacích” centier, ktoré pôsobia v okruhu niekoľkých blokov od parlamentného kopca.    

“Pred niekoľkými mesiacmi som bol v centre mesta v bare tu v Ottawe, nie že by som to robil často, ale pár kolegov, s ktorými som sa stretol, jedného napadli, keď išiel do baru, [a] druhému sa vyhrážali,” povedal Powlowski.    

“V priebehu mesiaca som sa vracal po Wellington Street z centra mesta, z Rideau Centre, a môj 15-ročný syn išiel za mnou,” pokračoval. “Bolo to v noci a uprostred ulice bol niekto, kto kričal a hulákal, obťažoval autá.”   

RELEVANTNÉ: Liberálny poslanec blasts Trudeau-backed ‘safe supply’ drug programs, linking them to ‘chaos’ in cities