Screenshot-2023-10-03-155858-e1696345191509-810x500.png

Významní katolíci vyzývajú biskupov a kardinálov, aby vyhlásili, že František "stratil pápežský úrad", ak odmietne odstúpiť

168
Kultúra smrti
  • Vyhlásenie 17 vedcov a aktivistov vyzýva pápeža Františka k odstúpeniu.
  • František spôsobil krízu v Cirkvi svojimi činmi a slovami od roku 2013.
  • Signatári žiadajú Františka, aby sa vzdal úradu alebo aby ho odvolali kardináli.
  • Obviňujú Františka z trestných činov, heréz a poškodzovania katolíckej viery.

Skupina 17 vedcov a aktivistov vydala rozsiahle vyhlásenie, v ktorom vyzývajú pápeža Františka, aby odstúpil alebo aby ho o to oficiálne požiadalo kolégium kardinálov. 

Spoluhlasia, že František “svojimi slovami a činmi spôsobil bezprecedentnú krízu v Katolíckej cirkvi”, 17 signatárov potvrdzuje, že pápež od svojho nástupu na pápežský stolec v marci 2013 “spôsobil veľké škody Cirkvi a celému svetu”. (Celé vyhlásenie je uvedené nižšie, PDF na stiahnutie tu).

Vo vyhlásení zverejnenom 2. mája neskoro večer signatári uviedli, že “členovia cirkevnej hierarchie majú povinnosť konať, aby zabránili Františkovi v ďalšom poškodzovaní.” Dodali:

Vyzývame preto pápeža Františka, aby sa vzdal pápežského úradu, aby sa kajal a činil pokánie za svoje činy. Ak to neurobí, žiadame, aby kardináli a biskupi Katolíckej cirkvi požiadali pápeža Františka, aby sa vzdal pápežského úradu.

Ak by sa tak nakoniec nestalo, potom signatári vyzvali kardinálov a biskupov, aby vyhlásili, že František nejakým spôsobom stratil pápežský úrad:

Ak odmietne odstúpiť alebo odvolať herézy, ktoré presadzoval, žiadame, aby vyhlásili, že stratil pápežský úrad.

Signatári pripisujú uvedenej “bezprecedentnej kríze” dve veci:

Pápež František sa dopustil trestných činov, ktoré vážne poškodzujú Cirkev a jednotlivých veriacich.

Dal najavo, že odmieta katolícku vieru a pracoval na zničení viery ostatných katolíkov.

Signatári a ich obvinenia

Sedemnásť signatárov tvorí zmes akademikov, aktivistov z rôznych oblastí cirkevného života a jedného kňaza: 

Dlhé vyhlásenie predstavuje súhrn jeho interakcií a rokovaní s viacerými vysokopostavenými osobnosťami Cirkvi, ako sú kardináli Godfried Danneels, Reinhard Marx, Theodore McCarrick, Wilton Gregory a víctor Manuel Fernández. Rozsiahly zoznam osôb, ktorý signatári predložili, je podľa nich súčasťou Františkovej’ “minulosti ochrany sexuálnych násilníkov”, ktorá “je príkladom jeho charakteru a modus operandi.” 

Signatári obviňujú Františka zo spáchania “zločinov iných ako kacírstvo,” potvrdzujúc, že uvedené činy sú “zločiny, pretože porušujú buď kánonické právo, právo svetských štátov, prirodzené právo, božské pozitívne právo alebo určitú kombináciu zákonov z týchto rôznych právnych systémov.”

Tiež uvádzajú množstvo ďalších krokov, ktoré František vykonal počas svojho pontifikátu, ako napríklad tajnú dohodu s Čínou, obmedzenie tradičnej omše a schválenie požehnania pre páry rovnakého pohlavia, pričom ďalej potvrdzujú, že František “verejne a vytrvalo popiera viaceré ústredné učenia katolíckej viery.”

Signatári však nekladú všetku vinu na Františka a uvádzajú, že je “produktom širšej krízy v Cirkvi.” Podávajúc historický náčrt vývoja modernizmu, signatári napísali, že “počas zložitej udalosti Druhého vatikánskeho koncilu dosiahli neomodernisti značný vplyv.”

Odstúpte alebo buďte zosadení

Po podrobnom opísaní zoznamu sťažností na pápeža signatári požadovali, aby kardináli a biskupi konali proti Františkovi v prípade, že neodstúpi dobrovoľne: 

Je chybou a hriechom veriacich biskupov a kardinálov nerobiť nič v nádeji, že pápež František čoskoro zomrie a nahradí ho niekto lepší. Pápež František deň čo deň spôsobuje dušiam a Cirkvi neprestajné škody. Veriaci majú právo očakávať od svojich veriacich pastierov, že ich budú chrániť pred jeho útokmi. Títo pastieri majú pred Bohom povinnosť chrániť ich a nesplnenie tejto povinnosti im prinesie večný trest.

“Ako prvý krok by biskupi a kardináli Cirkvi mali vyvinúť maximálne úsilie, aby pápež František odstúpil,” napísali. Hoci uznávajú, že pápežova rezignácia je “mimoriadna udalosť, ktorá by sa nemala stať,” tvrdili, že Františkova’ rezignácia by bola “najmenším možným zlom.”

Ak by neodstúpil, je podľa signatárov “povinnosťou biskupov a kardinálov pristúpiť k vyhláseniu, že stratil pápežský úrad pre kacírstvo.”V prípade, že sa nenájde  dostatočne veľký počet kardinálov a biskupov na uskutočnenie vyhlásenia, signatári žiadali, aby preláti vytvorili skupinu, ktorá by “verejne varovala veriacich pred jeho zločinmi a herézami, vyhlásila, že jeho zotrvanie v pápežskom úrade je pre jeho herézu spochybnené, a napomenula veriacich, aby neverili jeho vyhláseniam a neposlúchali jeho príkazy, ak nie je na základe nezávislých dôvodov jasné, že tieto vyhlásenia a príkazy treba rešpektovať.”

ČÍTAJTE: Biskup Eleganti: Pápež František’ Dignitas Infinita je v rozpore s cirkevnou doktrínou o treste smrti, vojne

Celé vyhlásenie nájdete nižšie: