Hamilton-bus-810x500.png

Reklama za život sa objavila na autobusoch po tom, ako skupina zvíťazila v súdnom spore s mestom Ontario

9
Kultúra života
  • Reklama za život na autobusoch v Hamiltonu od APRA.
  • Reklama zameraná na potratoch na základe pohlavia v Kanade.
  • Mesto Hamilton priznalo chybu a reklama bola nakoniec uverejnená.
  • Hamilton sa opakovane pokúšal cenzurovať reklamy za život a rodinu.

Po viac ako roku právnych sporov s mestom Hamilton sa na autobusoch mestskej hromadnej dopravy objavila reklama za život.

V apríli sa na autobusoch mestskej hromadnej dopravy objavila reklama za život od Združenia pre reformovanú politickú akciu Kanady (APRA) po tom, čo mesto Hamilton priznalo, že nemá právne dôvody na odmietnutie nákupu reklamy za život.

“Tak vzrušujúce je vidieť, že tieto reklamy sa tento týždeň opäť objavia na autobusoch mesta Hamilton!” pro-life organizácia We Need A Law oslavovala v príspevku na Facebooku.

“Ďakujeme za úspešný súdny spor, ktorý nám umožnil pokračovať v šírení pro-life posolstva proti potratom na základe pohlavia,” pokračovala.

Na reklame sú štyri obrázky: žena, dve mladé dievčatá a ženské dieťa v maternici. Titulok reklamy znie: “Sme’za práva žien”so slovom “jej” pod obrázkom každej ženy.

Reklama bola súčasťou iniciatívy agentúry APRA’s zameranej na zvýšenie povedomia o potratoch na základe výberu pohlavia v Kanade.

“Potrebujeme zákon o potratoch, ktorý bude v súlade s kanadským zákonom o asistovanej reprodukcii— zákonom, ktorý hovorí, že pred narodením dieťaťa nemožno vykonať potrat kvôli jeho pohlaviu,” vyhlásila APRA.

V roku 2023 Hamilton odmietol reklamu uverejniť s tým, že je zavádzajúca, keďže zámeno “jej” naznačuje, že nenarodené dieťa sa podľa zákona považuje za osobu.

V marci 2023 APRA požiadala mesto Hamilton o súd. Avšak len týždeň pred plánovanými argumentmi na divíznom súde v Ontáriu’ mesto Hamilton priznalo, že pri svojom rozhodnutí o zamietnutí reklamy nezohľadnilo Chartu práv a slobôd.

“Vzhľadom na priznanie žalovaného mesta’že neposkytlo dostatočné dôvody … Súd vyhovel žiadosti o súdne preskúmanie, zrušil rozhodnutie mesta a vrátil vec na riadne posúdenie mestu,” Sudca Paul B. Schabas napísal za trojčlenný senát.

Právnik spoločnosti ARPA’John Sikkema sa k tejto záležitosti vyjadril pre LifeSiteNews.

“Hamiltonu chvíľu trvalo, kým dokončil ‘prehodnotenie’ našej reklamy na autobus po tom, ako súd zrušil jeho rozhodnutie o zamietnutí reklamy v roku 2021. Až v apríli tohto roku sa reklama konečne objavila na autobusoch,” povedal Sikkema pre LifeSiteNews.

“Myslíme si, že je dôležité, aby ľudia videli túto reklamu, pretože zvyšuje povedomie o realite potratov na základe výberu pohlavia, čo je prax, proti ktorej je veľká väčšina Kanaďanov,” vysvetlil. “Väčšina Kanaďanov tiež nevie, že nenarodené deti môžu byť v Kanade potratené z akéhokoľvek dôvodu a v akomkoľvek gestačnom veku.”

Nie je to sotva prvý prípad, keď sa Hamilton pokúša cenzurovať reklamu za život a rodinu. V roku 2018 Najvyšší súd v Ontáriu rozhodol v prospech Strany kresťanského dedičstva Kanady, ktorá chcela uverejniť politickú reklamu zdôrazňujúcu prorodinné názory strany’

Podobne v roku 2009 Hamilton rozhodol o zrušení zákazu pro-life plagátov na svojich autobusoch a dopravných prístreškoch po tom, ako Hamilton Right to Life podal sťažnosť na porušovanie ľudských práv.