Strickland-e1703170051184-810x500.jpg

Biskup Strickland: "Nie som a nikdy som nebol sedesvakantista

21
Kultúra života
  • Sedevakantizmus odmieta platnosť pápežov po Piovi XII.
  • Sedesvakantisti tvrdia, že Petrov stolec je prázdny viac ako 60 rokov.
  • Väčšina sedesvakantistov odmieta učenie Druhého vatikánskeho koncilu.
  • Biskup Strickland jasne odmieta sedevakantizmus a váži si úrad pápeža.

Poznámka redaktora: Nasledujúce je vyhlásenie z 9. mája, ktoré napísal a zverejnil biskup Joseph Strickland na svojom Substate. 

V poslednom čase, keď som sa snažil verne brániť Katolícku cirkev a zachovávať posvätný depozit viery, ma malý počet ľudí začal falošne označovať za sedesvakantistu.

Chcel by som objasniť, že sedevakantizmus je tvrdenie v rámci Katolíckej cirkvi, že od smrti pápeža Pia XII. v roku 1958 neexistuje žiadny platný pápež. Termín sedevakantista je odvodený z latinského slova sede, čo znamená “sídlo” alebo “stolica,” a vacante, čo znamená “prázdny” alebo “prázdny.”

Sedevakantisti teda zastávajú názor, že Petrov stolec je už viac ako 60 rokov prázdny. Väčšina sedesvakantistov odmieta učenie Druhého vatikánskeho koncilu, a preto sú presvedčení, že po zmenách, ktoré sa uskutočnili v dôsledku Druhého vatikánskeho koncilu, sviatosť svätenia už nie je platná. Podľa tohto bludného presvedčenia teda každý kňaz alebo biskup vysvätený pomocou reformovaných obradov po Druhom vatikánskom koncile nie je platným kňazom alebo biskupom. To by sa týkalo aj mňa, ako aj veľkej väčšiny všetkých katolíckych duchovných v celej dnešnej Cirkvi.

Chcel by som jasne povedať, že nie som a nikdy som nebol sedesvakantista, čo by mala vedieť väčšina ľudí, ktorí čítali moje pastierske listy. Mám rád Cirkev a maximálne si vážim úrad pápeža—vikára Krista—a pravidelne citujem učenie pápežov Jána Pavla II. a Benedikta XVI. ako aj ostatných pápežov, ktorí zastávali Petrov stolec od Druhého vatikánskeho koncilu.

Náš Pán založil Katolícku cirkev a vybral si svätého Petra ako skalu, na ktorej bude Cirkev postavená. Modlime sa preto, aby tento trvalý úrad vždy stál ako viditeľné znamenie pravdy, jasnosti a jednoty pre Krista a veriacich.

Biskup Joseph E. Strickland

Emeritný biskup, Tylerská diecéza