shutterstock_751728628-e1705943836270-810x500.jpg

Dokonca aj kanadskí ľavičiari si začínajú uvedomovať "dystopickú" povahu MAiD

13
Kultúra smrti
  • Kanada zabíja zdravotne postihnutých a chudobných ľudí prostredníctvom eutanázie.
  • Normand Meunier zomrel eutanáziou po hroznom zanedbaní v Quebecu.
  • Eutanázia je dôsledkom zlyhania sociálneho štátu a zdravotnej starostlivosti.
  • Chudoba a nedostatok starostlivosti nútia ľudí k eutanázii, čo je neospravedlniteľné.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

David Moscrop napísal vynikajúci článok, ktorý bol uverejnený v časopise Jacobin 2. mája 2024. Jacobin je ideologicky ľavicový časopis, ktorý je znepokojený tým, že Kanada zabíja zdravotne postihnutých a chudobných ľudí prostredníctvom eutanázie, známej ako MAiD (Medical Assistance in Dying).

Článok sa začína týmto citátom:

Kanada sa môže pochváliť jedným z’najvyšších podielov asistovanej smrti na svete, čo vraj umožňuje nevyliečiteľne chorým dôstojne zomrieť. Tento samovražedný program však čoraz viac pripomína dystopickú náhradu opatrovateľských služieb, ktorá vymieňa sociálnu starostlivosť za eutanáziu.

Čítajte: Kanaďania nesmú zabúdať na starších a zraniteľných, ktorých ohrozuje štátom podporovaná eutanázia

Moscrop rozpráva príbeh Normanda Meuniera, kvadriplegického muža v Québec, ktorý zomrel eutanáziou po tom, čo trpel hrozným zanedbaním. Moscrop píše:

Pre nedostatok matraca je muž mŕtvy. To’je v skratke príbeh kvadruplegického muža, ktorý sa v januári rozhodol ukončiť svoj život prostredníctvom lekársky asistovanej smrti. Normand Meunier’príbeh, ako o ňom informovala CBC, sa začal návštevou nemocnice v Quebecu kvôli respiračnému vírusu. Meunierovi sa následne vytvorili bolestivé preležaniny po tom, ako zostal bez prístupu k matracu, ktorý by vyhovoval jeho potrebám. Následne požiadal o zaradenie do kanadského programu lekárskej pomoci pri umieraní (MAiD).

Ako píše Rachel Wattsová vo svojej správe, Meunier strávil na pohotovosti na nosidlách deväťdesiatpäť hodín – len niekoľko hodín chýbalo do štyroch dní. Preležanina, ktorá sa mu vytvorila, ‘sa nakoniec zhoršila do takej miery, že kosti a svaly boli obnažené a viditeľné – čo spôsobilo, že jeho zotavenie a prognóza boli bezútešné.’ Muž, ktorý ‘nechcel byť príťažou’, sa rozhodol zomrieť doma. V súčasnosti prebieha interné vyšetrovanie tejto záležitosti.

Považujem za zaujímavé, že v článku sa uvádza, že Meunier sa rozhodol zomrieť eutanáziou, hoci v skutočnosti sa dostal do neudržateľnej situácie. Moscrop potom posilňuje obavy komunity zdravotne postihnutých:

Zástancovia zdravotne postihnutých a ďalší obhajcovia nás už  roky upozorňujú že MAiD ohrozuje ľudí. Varovali, že riziko, že si ľudia zvolia smrť, –pretože je to’jednoduchšie ako bojovať o prežitie v systéme, ktorý ľudí ochudobňuje, a to neprimerane voči tým, ktorí sú zdravotne postihnutí, –je reálne. Nedostatočné investície do zdravotnej starostlivosti budú ľudí tlačiť až na hranicu a za hranicu, čo znamená, že niektorí sa rozhodnú zomrieť namiesto toho, aby ‘zaťažovali’ svojich blízkych alebo spoločnosť ako celok. Mali pravdu.

Moscrop komentuje, že eutanázia je dôsledkom zlyhania sociálneho štátu:

Libertacionálny étos sa čiastočne podpísal pod to, že málokto mrkol, keď sa MAiD pôvodne zaviedla. Pri širšom pohľade na práva boli mnohí z tých, ktorí sa nenechali ovplyvniť rutinným libertarianizmom, presvedčení, že obavy o telesnú autonómiu a súcit sú dostatočným dôvodom na prijatie MAiD. Avšak pri absencii silného sociálneho štátu a tvárou v tvár štrukturálnej chudobe a diskriminácii, najmä voči ľuďom so zdravotným postihnutím, neexistuje svet, v ktorom by sa program MAiD dal chápať ako ‘progresívny.’

V minulom roku Jeremy Appel argumentoval že MAiD sa ‘začína javiť ako dystopická koncovka nákladov na poskytovanie sociálnej starostlivosti.’Spočiatku MAiD podporoval, ale potom zmenil názor na ňu, pretože sa domnieval, že rozhodnutia, ktoré ľudia robia, nie sú prísne vzaté individuálne, ale sú skôr kolektívne formované a niekedy ‘sú výsledkom sociálnych okolností, ktoré sú mimo ich kontroly.’Keď sa jeden o druhého nestaráme, čo nám nakoniec zostane?"

‘Uvedomil som si, ’napísal Appel, ‘že eutanázia v Kanade predstavuje cynickú konečnú fázu sociálneho zabezpečenia s brutálnou logikou neskorého štádia kapitalizmu – my’vás vyhladíme po finančných prostriedkoch, ktoré potrebujete na dôstojný život [. . .] a ak sa vám to nepáči, prečo sa jednoducho nezabijete?’

Čítajte: Mladé, zdravé ženy, ktoré sú v Holandsku eutanázované, by mali byť varovaním pre Kanadu

Moscrop ďalej komentuje, že eutanázia z psychiatrických dôvodov bola v Kanade odložená na základe nedostatku starostlivosti o duševné zdravie. Túto skutočnosť označuje za grotesknú a píše, že ide o materiál z nočných môr sci-fi. Moscrop komentuje nefunkčný systém sociálnej starostlivosti v Kanade.

V najľudnatejšej kanadskej provincii Ontario dostáva príjemca podpory pre zdravotne postihnutých približne 1 300 dolárov mesačne – almužnu, ktorú majú natiahnuť na pokrytie potravín, bývania a ďalších základných potrieb. Ontario Works – provinčný’sociálny program – vypláca v súčasnosti maximálne 733 USD mesačne. Pritom náklady na prenájom jednoizbového bytu sa v mnohých mestách bežne pohybujú na úrovni 2 000 USD mesačne. V apríli v Toronte stál byt s jednou spálňou v priemere takmer 2 500 dolárov mesačne.

Moscrop spochybňuje vyhlásenie aktivistov za eutanáziu Jamesa Downera a Susan MacDonaldovej, ktorí uviedli:

Priek obavám, že dostupnosť MAiD pre ľudí s nevyliečiteľným ochorením povedie k žiadostiam o MAiD, ktoré budú motivované sociálno-ekonomickou depriváciou alebo zlou dostupnosťou služieb (napr, paliatívna starostlivosť), dostupné dôkazy konzistentne naznačujú, že MAiD najčastejšie dostávajú ľudia s vysokým socioekonomickým statusom a nižšími potrebami podpory a ľudia s vysokým zapojením paliatívnej starostlivosti.

Moscrop odpovedá:

Podľa ich vlastného priznania sú údaje o tejto záležitosti nedokonalé. Ale aj keby boli, skutočnosť, že ‘väčšina’ pacientov, ktorí sa rozhodnú pre MAiD, je na tom zo sociálno-ekonomického hľadiska lepšie, je vedľajšia. Niektorí nie sú a títo sú dôležití. Patrí k nim aj muž žijúci s amyotrofickou laterálnou sklerózou, ktorý si v roku 2019 zvolil medicínsky asistovanú smrť pretože nemohol nájsť adekvátnu zdravotnú starostlivosť, ktorá by mu zároveň umožnila byť so svojím synom. Patrí sem aj muž, ktorého žiadosť uvádza len ‘strata sluchu,’ a ktorého brat hovorí, že bol ‘v podstate usmrtený.’Tento príbeh prišiel rok po tom, čo odborníci vyjadrili obavu že režim MAiD v krajine porušuje Všeobecnú deklaráciu ľudských práv.

V roku 2022 Global News uviedol tichú časť nahlas: chudoba núti zdravotne postihnutých Kanaďanov uvažovať o MAiD. Tí ‘niektorí’, ktorí sú dohnaní k asistovanej smrti z dôvodu chudoby alebo nemožnosti prístupu k adekvátnej starostlivosti, si zaslúžia žiť dôstojne a so zdrojmi, ktoré potrebujú na to, aby mohli žiť podľa svojich predstáv. Nikdy, ale naozaj nikdy by nemali pociťovať tlak, aby sa rozhodli zomrieť, pretože naše sociálne inštitúcie sú vyhladované a náš systém zdravotnej starostlivosti bol zdevastovaný rokmi úsporných opatrení a zlého hospodárenia.

Moscrop ďalej uvádza, že Kanada má zdroje na to, aby zabránila endemickej chudobe a poskytla adekvátnu starostlivosť, že chudobní ľudia, ktorých štát eutanazuje, sú sprofanovaní.

Moscrop sa ďalej odvoláva na nedávny článok profesora Truda Lemmensa, ktorý je kritikom kanadského zákona o’eutanázii.

Ve februárovom článku pre Globe and Mail profesor práva z Torontskej univerzity Trudo Lemmens napísal: ‘Výsledky nášho režimu MAiD’propagácie prístupu k smrti ako výhody a banalizácie smrti ako škody, pred ktorou treba chrániť, sú čoraz jasnejšie.’Pri kritike druhej dráhy MAiD’ktorá umožňuje smrť s asistenciou lekára pre tých, ktorí nečelia ‘rozumne predvídateľnej smrti,’ Lemmens poukazuje na to, že do dvoch rokov od jej prijatia ‘“poskytovatelia druhej dráhy”MAiD’ ukončili už život takmer sedemsto zdravotne postihnutých ľudí, z ktorých väčšine pravdepodobne zostávali roky života.’

Pri vyjadrení obáv z rozšírenia MAiD o duševné choroby Lemmens dodal, že ‘rastú obavy, že nedostatočná sociálna a psychiatrická starostlivosť a neposkytnutie podpory v oblasti bývania tlačia ľudí k tomu, aby žiadali o MAiD,’ pričom poznamenal, že ‘[a]k sa duševné choroby stanú základom pre MAiD, zvýši sa len počet ľudí vystavených vyššiemu riziku predčasnej smrti.’

PREČÍTAJTE SI: Národ, ktorý prijíma potraty, nevyhnutne podporuje eutanáziu: tu’je prečo

Moscrop pokračuje odkazom na komentár vedúcej predstaviteľky zdravotne postihnutých Gabrielle Petersovej.

V roku 2021 Gabrielle Petersová varovala v Maclean’s , že rozšírenie MAiD na tých, ktorí nečelia’bezprostredne predvídateľnej smrti, je ‘nebezpečné, znepokojujúce a hlboko chybné.’ Sledovala rôzne spôsoby, akými by širší zákon o MAiD mohol viesť k tomu, že by sa ľudia rozhodli zomrieť tvárou v tvár úsporným opatreniam, a pridala intersekcionálnu optiku, ktorá v našich diskusiách a debatách o tejto otázke často chýba.

Upozornila, že neberieme do úvahy, ‘ako sa chudoba a rasizmus prelínajú so zdravotným postihnutím a vytvárajú väčšie riziko poškodenia, viac inštitucionálnych predsudkov a bariér, ďalšie vrstvy inakosti a dehumanizácie a menej zdrojov na riešenie niektorého z nich.’ A teraz sme tu. Mali sme pozornejšie počúvať.

Moscrop na záver svojho článku naznačuje, že eutanázia môže byť v poriadku na základe osobnej voľby, ale je neospravedlniteľná, keď je založená na chudobe.

Kým MAiD môže byť obhájiteľná ako prostriedok pre jednotlivcov, ktorí si môžu uplatniť osobnú voľbu, ako budú žiť a ako zomrú, keď čelia chorobe a bolesti, je jednoznačne neobhájiteľná, keď štátom vyvolané šetrenie a zlé hospodárenie vedie k tomu, že sa ľudia rozhodnú ukončiť svoj život, ktorý sa stal zbytočne nešťastným. Skrátka, zabíjame ľudí za to, že sú chudobní a postihnutí, čo je hrozné.

Na zástancoch MAiD teda je, aby ukázali, ako sa dá takýmto úmrtiam predísť, rovnako ako je na tvorcoch politiky, aby vybudovali alebo prebudovali inštitúcie, ktoré zabezpečia, že sa nikto nikdy nerozhodne ukončiť svoj život pre nedostatok prostriedkov alebo podpory, ktorú by sme mohli poskytnúť v hojnom počte, ak sa tak rozhodneme.

Čítajte:

Súhlasím s väčšinou Moscropových’komentárov, ale nesúhlasím s jeho tvrdením, že eutanázia je prípadne obhájiteľná ako prostriedok uplatnenia osobnej voľby jednotlivcov. Aj keď ľudia s postihnutím zažívajú v Kanade spoločenskú devalváciu, stále môžu vykonávať osobnú voľbu, keď požiadajú o usmrtenie.

Problémom moderných autorov je, že im uniká skutočnosť, že eutanázia je o zabíjaní ľudí. Aj keby bola v Kanade väčšia miera rovnosti, našli by sa ľudia, ktorí by požiadali o usmrtenie na základe svojej chudoby alebo obáv z bezdomovectva.

Skutočným problémom je, že Kanada dala zdravotníckym pracovníkom v zákone právo zabíjať svojich pacientov. Ide o ľudí, ktorí zabíjajú ľudí.

Napriek tomu má Moscrop pravdu, že eutanázia na základe chudoby alebo zdravotného postihnutia je zriedkavo založená na osobnej voľbe a autonómii, je hrozná, je sprofanovaná, je výsledkom zlyhania sociálneho systému a je neospravedlniteľná.

Prevzaté so súhlasom Euthanasia Prevention Coalition.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy