Sankcie voči škótskym anglikánom pre homosexuálne „sobáše“

310
Kultúra smrti

Canterbury, 4.10.2017 (KAP/KNA) 021 201 -  Biskupi 39 anglikánskych cirkevných provincií z protestu proti povoleniu „sobášov“ homosexuálov sa rozhodli uvaliť sankcie na anglikánsku episkopálnu cirkev v Škótsku. Rozhodnutie padlo podľa médií zo stredy na svetovom stretnutí vedúcich cirkevných provincií v utorok v anglickom Canterbury.

 

Episkopálna cirkev v Škótsku odhlasovala v júni zavedenie cirkevných sobášov pre homosexuálne páry a v septembri realizovala prvý takýto „sobáš“. Podľa médií sankcie anglikánskych biskupov znamenajú trojročné vyradenie škótskych anglikánov z grémií rozhodovania a reprezentácie.
Prímas škótskych anglikánov, Mark Strange, prejavil sklamanie nad rozhodnutím anglikánskych biskupov. Povedal, že uznáva, že rozhodnutie sa škótskej synody pre „manželstvo“ homosexuálov  sa postaralo „o zranenia a zlosť v častiach anglikánskeho spoločenstva“ a dodal:

„Moja cirkev sa však rozhodla, že láska znamená lásku – nezávisle od sexuálnej orientácie. Vychádzajúc z tohto postoja sa však budem usilovať vzťahy s inými anglikánskymi provinciami znova nanovo vybudovať.“
Aj arcibiskup z Canterbury a prímas Anglikánskej cirkvi, Justin Welby, povedal, že vzhľadom na toto rozhodnutie je „veľmi smutný“.

Prímasi Nigérie, Ugandy a Ruandy s poukazom na tému sexualita a liberálny kurz niektorých národných cirkví svetové stretnutie anglikánskych biskupov bojkotovali a vôbec na stretnutie nepricestovali!