Andrzej-Duda.jpg

Poľský prezident podpísal zákon o financovaní mimovládnych organizácií

275
Kultúra života

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal v piatok zákon o financovaní mimovládnych organizácií, informovala dnes agentúra AP.

 

Kritici zákona sa obávajú, že poľská konzervatívna vláda ho môže zneužiť na marenie činnosti tých organizácií, ktorých aktivity neschvaľuje. Poľsko ako aj viaceré štáty v poslednej dobe sa snaží urobiť poriadok s mimovládnymi organizáciami, ktoré za financie z iných štátov rozvracajú spoločnosť a presadzujú cudzie záujmy. Niektoré vlády ako Maďarska alebo Ruska donútili mimovládky financované zo zahraničia, aby sa označovali “cuszi agent” a tým vyjadrili zmysel svojej činnosti aj pre čie záujmy pracujú. Poliaci zvolili iný spôsob.

Medzinárodné ľudskoprávne organizácie a federácia mimovládnych organizácií v Poľsku vyzvali prezidenta Dudu, aby zákon vetoval, pretože ho považujú za ohrozenie pre rozvoj občianskej spoločnosti v Poľsku.

Zákonom sa ustanovuje nový úrad – Národný inštitút slobody -, ktorý bude pôsobiť pri úrade predsedu vlády. Inštitút bude rozdeľovať finančné prostriedky pre 100.000 mimovládnych organizácií v Poľsku, ktoré sa venujú menším regionálnym projektom a ochrane spotrebiteľov. Kritici sa obávajú, že vládny úrad bude prehliadať skupiny bojujúce za práva žien a komunity LGBT.