hara.jpg

Harabin: Lajčák klame, Slovensko nemá žiadny právny záväzok prijímať ilegálnych migrantov

339
Kultúra smrti

Sudca najvyššieho súdu SR a bývalý minister spravodlivosti Štefan Harabin ostrými slovami reagoval na súčasného ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka. Podľa Harabina, Lajčák klame, pretože žiadna zmluva s EÚ a medzinárodná dohoda Slovensko nezaväzuje prijímať ilegálnych migrantov.

Predseda Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN) a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák vyhlásil, že OSN pripravuje prvý multilaterálny dokument vôbec, ktorý sa bude venovať problematike migrácie (viac TU).

“Musíme sa dohodnúť na dokumente, ktorý bude prijateľný pre všetkých 193 členských štátov. Preto tu nemôže ísť o detaily, ale o základné pravidlá a princípy. Realitou je, že migrácia je už tu a prišla, aby tu zostala. Musíme to akceptovať, naučiť sa s tým žiť a vymeniť reagujúcu za proaktívnu úlohu, aby sme tomu celému poskytli rámcové podmienky. Momentálne pôsobíme skôr na národnej úrovni a ako som povedal, reagujúc. Avšak migrácia iba tak jednoducho nezmizne, mali by sme teda nájsť cestu, aby sme ju aspoň lepšie manažovali,” vyhlásil Lajčák pre agentúru APA.

“O tom aký komplexný a účinný bude tento dokument, to je v rukách členských krajín. Myslím si však, že by sme sa mali všetci dohodnúť na tom, že potrebujeme globálne vedenie,” zdôraznil šéf slovenskej diplomacie. Nový materiál by mal byť realistický, ambiciózny a vyvážený, pričom by v ňom mali byť zakotvené tak práva migrantov, ako aj zodpovednosť všetkých zainteresovaných krajín. Pakt by sa mal dotknúť aj príčin, čo podľa Lajčákových slov znamená investície do spoločnosti.

Harabin na to reagoval na sociálnej sieti príspevkom, kde vyhlásil, že “Lajčák primitívne klame:

“Azylová politika, imigrácia a vnútorná bezpečnosť patrí do výlučnej kompetencie jednotlivých členských štátov,“ napísal Harabin a doplnil, že v platných zmluvách EÚ tieto otázky nepatria do výlučnej kompetencie EÚ ani do spoločnej kompetencie Únie a členských štátov.

„Slovensko nemá žiadny právny záväzok prijímať ilegálnych migrantov iba na základe želania alebo svojvoľného rozhodovania Európskej únie. Kráľ je nahý, treba to povedať nahlas,“ uzavrel Štefan Harabin.