DETI sa stávajú KOMODITOU NA TRHU asistovanej reprodukcie

3,513
Kultúra smrti

USA, Kalifornia, Los Angeles, júl 2010 (LifeSiteNews.com) – V USA si po novom môžeme vyberať, ako bude vyzerať otec nášho dieťaťa. A teda aj to, ako bude vyzerať dieťa. A nielen to.

Kalifornská spoločnosť Cryobank, ktorá už 30 rokov pôsobí v biznise s plodnosťou, uviedla nový kontroverný program „Pozrite sa na darcu“. Ten umožňuje ženám vybrať darcu spermií na základe profilu s fotografiou, medzi ktorými sú podľa tvrdenia spoločnosti aj Tom Cruise, Viggo Mortensen, Will Smith a iné celebrity alebo atléti.

Program vyvolal tvrdú kritiku zo strany prolife spoločenstiev. Označili ho ako účinný prostriedok zmeny detí v komoditu, ktorá sa dá kúpiť a predať. Výkonný riaditeľ Kresťanskej lekárskej a dentistickej asociácie David Stevens uviedol, že „program je len ďalším krokom na ceste k ilúzii dizajnovania detí“.

Podľa riaditeľa tlačového oddelenia kalifornskej Cryobank Scotta Browna však toto nie je tvorivá dielňa na výrobu detí. „Chceme zhumánniť túto možnosť, keďže doteraz sme nemohli zverejniť fyzickú podobu darcu.“

Kalifornský zákon vyžaduje, aby boli darcovia spermií anonymní. Nebolo teda možné prezerať si ich fotografie. Podľa názoru spoločnosti Cryobank nový program uľahčuje celkový procesu výberu darcu. Poskytovanie takejto služby však  prinieslo aj dodatočný benefit pre spoločnosť - zvýšený obrat.

Aby to nebolo všetko, pri využití metódy si potenciálne matky môžu vyberať darcu spermií podľa farby a štruktúry vlasov, farby očí, výšky, váhy, predkov, vzdelanostnej úrovne, odboru vzdelania a náboženstva.

„Tragické na tom je, že priemysel asistovanej reprodukcie je v USA absolútne neregulovaný,“ pokračuje  Stevens.

„Čokoľvek si zmyslíte, to vedia urobiť – vrátane zabíjania embryí, ktoré nemajú pohlavie alebo vlastnosti podľa predstáv rodičov o ľudskom klone.“

Kliniky pre vnútromaternicové oplodnenie (VMO) v súčasnosti ponúkajú výber embryí podľa špecifických charakteristík, ako modré oči či blond vlasy. Iné zase ponúkajú výber pohlavia alebo preverenie náchylnosti na rakovinu.

Právo reprodukcie sa stavia do pozície, v ktorej je ľuďom umožnené všetko. Podľa doktora Stevensa „je najvyšší čas, aby sme mu položili určité hranice, pretože takto narodené i nenarodené deti platia za rozmary svojich rodičov.“

O deťoch, ktoré sa narodili takýmto špeciálnym spôsobom, bola nedávno zverejnená ojedinelá štúdia. Tá odhalila, že u detí zo skúmavky v porovnaní s deťmi splodenými ich vlastnými rodičmi možno sledovať vyššiu kriminalitu a sklon k zneužívaniu.

Stevens tiež poukázal na to, že členovia programu „Pozrite sa na darcu“ môžu byť sklamaní. „Predávajú ilúziu," dodal.

James Tillman