Pope Francis

Pápež odmietol odpovedať na obvinenia Vigana. Správu potvrdzuje ďalší vatikánsky diplomat.

420
Milko Kostovič
Kultúra smrti

Je to arogantný čin tak ohromujúci, že nemôžem povedať, že by som niečo podobné už videl. 

Počas spätného letu z Írska sa na pápeža obrátil reportér z CBS News, ktorý chcel jednoduchú odpoveď áno-nie na otázku, či môže potvrdiť obvinenia, že ho bývalý apoštolský nuncius pre Spojené štáty, arcibiskup Carlo Maria Viganò, osobne informoval o sexuálnom zneužívaní McCarricka z roku 2013. František sa otázke vyhol a presmeroval ju späť na novinára v čo najviac nepresvedčivom, povýšeneckom zmysle.

"Odpoviem na vašu otázku," povedal pápež vo videu z tlačovky v lietadle, ktorú preložil portál LifeSiteNews. "Ale ja by som bol radšej, keby sme najprv hovorili o ceste a až potom o ďalších témach... Dnes ráno som čítal to vyhlásenie. Čítal som ho a úprimne hovorím, že vám toto všetko musím povedať - vám (CBS) a všetkým, ktorých to zaujíma: Sami si pozorne prečítajte vyhlásenia a spravte si svoj vlastný úsudok. Nepoviem vám o tom ani slovo. Som presvedčený, že vyhlásenie hovorí samo za seba a všetci máte dostatočnú novinársku schopnosť vyvodiť závery."

"Je to akt dôvery", pokračoval. "Keď prejde trochu času a vyvodíte závery, možno o tom budem hovoriť, ale ja by som bol rád, keby sa o to postarala vaša profesionálna zrelosť. Skutočne vám to prospeje."

Zastavte pásku na sekundu.

Skutočne povedal Kristov vikár novinárom, ktorí sa ho pýtali na binárnu otázku, že vyvodenie vlastných záverov o obvinení, na ktoré môže odpovedať iba on, je pre nich cvičenie budovania charakteru?

Keď sa prvýkrát dozvedel o obvineniach voči kardinálovi McCarrickovi, pápež vynútene reagoval: "Toto je súčasť vyhlásenia o McCarrickovi. Preštudujem a potom niečo poviem."

Potom náhle zmenil tému. 

Katolícka tlačová agentúra (CNA) medzitým získala krátke vyhlásenie od monsignora Jean-Françoisa Lantheaumeho, bývalého prvého poradcu nunciatúry vo Washingtone, ktorého úlohou bolo informovať kardinála McCarricka o sankciách, ktoré mu uložil pápež Benedikt XVI. Lantheaume, ktorý odmietol poskytnúť rozhovor, iba potvrdil pravdivosť Viganòvej správy. 

"Viganò povedal pravdu. To je všetko," reagoval písomne Lantheaume pre CNA. 

Medzitým obhajcovia pápeža uzavreli rady okolo pápeža pokúšajúc sa zaútočiť na osobnosť arcibiskupa Vigana - pričom jeden autor notoricky neortodoxnej "katolíckej" publikácie ho nazval "nespokojným bývalým zamestnancom", ktorý bol "vždy nepríjemným". Nie je prekvapením, že kardinál Wuerl odmieta tvrdenia, že by tiež vedel o aktivitách McCarricka. 

O. Carlos Martins, kňaz arcibiskupstva v Detroite, dnes na Facebooku zverejnil zaujímavé súvislosti:

Práve som strávil posledné dve hodiny na telefóne s priateľom z vatikánskej kúrie. Povedal, že novinky od arcibiskupa Vigana zasiahli kúriu ako atómová bomba. Dve veci, ktoré sa vo všeobecnosti uvádzajú v súvislosti s Viganom: 1) je vysoko rešpektovaný ako profesionál a 2) jeho pozícia v kúrii mu poskytuje jasný prístup k usvedčujúcim informáciám, o ktorých informoval. Inými slovami, nie je pešiakom a nespolieha sa na chýry. To robí jeho správu absolútne dôveryhodnou. 

Viganò mal vždy povesť bojovníka s vnútornou vatikánskou korupciou. Je fakt, že počas škandálu s únikom informácií vo Vatikáne boli jeho "whistle-blowing" správy medzi hlavnými dokumentmi, ktoré unikli. Išlo o pokus osôb, ktoré odhalil, zamedziť vplyvu správy a vysať energiu z pokusu o prešetrenie ich tvrdení. 

Podľa slov predstaviteľa kúrie, s ktorým som dnes popoludní hovoril, Viganova správa "robí z Borgiovských pápežov svätcov". V súčasnosti v kúrii prevláda pocit, že nepriatelia Vigana sa ho budú pokúšať zdiskreditovať osobne, a to tak z dôvodu bezúhonnosti jeho charakteru, ako aj z dôvodu nemožnosti jeho nesprávneho výkladu. Ich jedinou nádejou bude pokúsiť sa odobrať energiu z perverznosti a korupcie, ktorú odhalil. Pravdepodobne vyhlásia, že je to zatrpknutý človek hľadajúci osobné povznesenie po tom, čo bol vyhostený z Ríma. Keď k tomu dôjde, neverte tomu. Viganò je na dôchodku. Nemôže z toho osobne nič získať. 

Na svojej vlastnej Facebookovej stránke zverejnil George Neumayr, katolícky novinár a autor knihy Politický pápež, pôsobivú anekdotu:

Na tlačovke v lietadle dal pápež František facku arcibiskupovi Viganovi keď povedal, že sa nebude ani zaoberať jeho obvineniami. Myslím, že by sme tým mali byť ohromení. Samozrejme, že ide iba o pózu vinníka. Nebude sa zaoberať obvineniami Vigana, pretože nemá proti nim žiadnu obranu. Počas môjho výskumu pre knihu Politický pápež som narazil na množstvo prípadov, kedy Bergoglio prehliadal slizkosť zlých kňazov. Hrdil sa svojím "porozumením" a "milosrdenstvom", ktoré považoval za nadradené voči "rigidným" postojom svojich kolegov. Jedným malým, ale jasným náznakom, že František vedel o útokoch McCarricka na seminaristov je to, že vtipkoval o McCarrickovi a jeho pochybnej povesti. Raz povedal "Teddymu", že jeho dlhovekosť je spôsobená tým, že Satan potreboval viac času na dokončenie jeho izby v pekle.

Ak je to pravda, viete si dokonca predstaviť pápeža, ktorý vtipkuje takýmto spôsobom? 

Do dnešného dňa Viganovi vyjadrili podporu iba dvaja biskupi: kardinál Raymond Burke a biskup Joseph Strickland z Tyler, štát Texas.

"Vyhlásenia, ktoré učinil prelát autority arcibiskupa Carla Maria Viganò, si musia úplne vziať k srdcu tí, ktorí nesú zodpovednosť v Cirkvi," povedal kardinál Burke v komentároch pre stránku LifeSiteNews. "Každé vyhlásenie musí byť predmetom vyšetrovania podľa časom prevereného procesného práva Cirkvi."

V smernici adresovanej "všetkým kňazom" jeho diecézy, kde biskup Strickland žiada aby "zaradili toto oznámenie do omší 26. augusta a okamžite ho uverejnili na svojich internetových stránkach a iných sociálnych médiách," zahrnul celé vyhlásenie (PDF odkaz) arcibiskupa Vigana a napísal: "Dovoľte nám ozrejmiť, že ide stále o obvinenia, no ako váš pastier ich považujem za dôveryhodné. Pri použití týchto noriem musí byť odpoveďou dôkladné vyšetrovanie podobné tým, keď sa obvinenia považujú za dôveryhodné. Nemám právomoc začať takéto vyšetrovanie, ale podám pomocnú ruku akýmkoľvek spôsobom k vyžiadaniu tohto vyšetrovania a naliehavo žiadam, aby jeho zistenia žiadali zodpovednosť všetkých, o ktorých sa zistilo, že sú vinní a to aj na najvyšších úrovniach Cirkvi."

Uvidíme, či sa ešte nájdu nejakí biskupi s chrbtovými kosťami v celom kresťanskom svete.