Vaccine

Sociálna nenávisť, Taliansko po stopách Venezuely

493
Kultúra smrti

Klíma sociálnej nenávisti, ktorá sa šíri proti takzvaným NoVax, sa vážne podceňuje. Ako Venezuelčanka môžem povedať, že tento mechanizmus som už raz videla pri nástupe komunistického diktátora Huga Cháveza k moci. Taliansko sa vydalo rovnakou cestou. Vojna rozpútaná proti No Vaxerom nie je náhodná, otvorte oči!

 

Ako vieme, v týchto dňoch je veľký rozruch okolo témy takzvaných Novaxerov (v skutočnosti ľudia, ktorí nedôverujú tejto vakcíne alebo ju odmietajú z etického hľadiska). Oznamuje sa uvalenie ďalších obmedzení zameraných na vylúčenie neočkovaných zo spoločenského života, vrátane skrátenia trvania platnosti rýchleho testu na 24 hodín. Talianske masmédiá nehovoria o ničom inom, osoby Novax sú nepriateľmi, ktorých treba poraziť: „sú popierači“, „sú zodpovední za štvrtú vlnu“, „skončia na jednotke intenzívnej starostlivosti a obsadia miesto pre tých, ktorí to skutočne potrebujú“, a tak ďalej v stále rastúcom počte tvrdení a presne mierených výrokov bez akéhokoľvek vedeckého základu.

 

Nestačí mať zaočkovaných viac ako 82% populácie, to nie! Hoci sa ukázalo, že očkovaní ľudia sa infikujú a nakazia rovnako, podľa vlády je to práve menšina – inak veľmi opatrná a používajúca ochranné opatrenia na zabránenie nákazy –, ktorá ohrozuje celú krajinu a musí byť prenasledovaná všetkými prostriedkami. Dokonca aj za cenu porušovania ústavných práv, akými sú právo na prácu či osobné slobody.

 

To je šialenstvo! Ale ako Venezuelčanke sa mi zdá, že zažívam déjà-vu, ktoré by mohlo Taliansko priviesť na veľmi nebezpečnú cestu. Je to pasca kultúry nenávisti, scenár, ktorý sa už zažila vo Venezuele v mene ideológie, socializmu: plán predpokladá vytvorenie vnútorného nepriateľa, ktorý bude hlásený, prenasledovaný a porazený s logikou vojny, obmedzujúc mu všetku slobodu a využívajúc samotné civilné občianske štruktúry, čo znamená využívanie skupín obyvateľstva, na spravodajské úlohy, na priamu konfrontáciu medzi občanmi, bez zbraní.

 

Toto sa deje vo svete práce. Osobné svedectvo: minulý pondelok ma vyhodili z pracovného pohovoru, pretože som nemala Green pass, hoci oň na stretnutí nikto nepožiadal. Každopádne, v tom momente som bežala dať si urobiť výter a získať tak certifikát, ale keďže som ešte nedostala správu na môj mobil, recepčná ma druhýkrát odmietla s veľkou hrubosťou, pričom ma obvinila z toho, že som Novaxerka, a ako by to nestačilo, napadla ma aj za to, že som cudzinka: „Choď do svojej krajiny,“ povedala.  Škoda lem, že ja som Talianka ...

 

Bola to skutočne opovrhnutiahodná scéna, ale svedčila o klíme, ktorá vznikla. Okrem horkosti, ktorú som pocítila, ma najviac znepokojuje, že dôsledky tohto šialenstva sa podceňujú. Som Talianka, ale som tiež Venezuelčanka a dobre viem, čo to znamená stratiť krajinu v dôsledku presadzovania ideológie.

 

Hugo Chavez obmedzil slobody pre Venezuelčanov v mene boja proti sociálnym nerovnostiam, Mario Draghi obmedzuje slobody Talianov v mene boja proti Covid-19. Už pápež Ján Pavol II. varoval: „Zodpovednosť ideológií, ktoré hlásajú nenávisť a rospor ako hybné sily dejín, je vážna“.

 

To, čo sa deje v Taliansku, samozrejme nie je náhodné. Aby sme pochopili vážnosť situácie, musíme sa pozrieť za diskusiu o vakcíne, teda na nebezpečné hlásanie nenávisti a trestanie každého nesúhlasu, ktoré ničí sociálne vzťahy ničením spolužitia aj v rámci rodín.

 

História nás naučila, že všetky diktátorské systémy musia hľadať mechanizmy na udržanie sa a mať nepriateľa, aby mohli ospravedlniť určité skutky. Pasca boja proti NoVaxerom nie je náhodná, otvorte oči!