Screen-Shot-2023-09-11-at-9.33.07-PM-810x500.jpg

Katolícky kňaz karhá biskupov, ktorí schvaľujú "požehnanie" hriešnych vzťahov: "Musíte sa kajať

174
Kultúra smrti

Kanadský kňaz otec Mark Goring vydal varovanie katolíckym biskupom, ktorí propagujú “požehnanie” pre “hriešne partnerské situácie” a vyzýva ich, aby sa kajali, aby “nezahynuli naveky.”

“Je’tu hŕstka biskupov a zdá sa, že vy schvaľujete alebo povoľujete požehnanie hriešnych partnerských situácií,” poznamenal otec Goring vo videu z 10. septembra, ktoré sa stalo virálnym.

“Musíte sa kajať. Musíte sa kajať, aby ste si zachránili dušu a nezahynuli naveky,” naliehal kňaz, ktorý sa stal známym obhajovaním katolíckeho učenia.

Ďalej obvinil heterodoxných biskupov z podnecovania schizmy. 

“Vy’spôsobujete schizmu v Cirkvi,” obvinil otec Goring. “Vy’máte sprevádzať ľudí k obráteniu” a “vyzývať ľudí k pokániu, nie žehnať hriešnym partnerským situáciám.” 

Ottawský kňaz a člen Spoločníkov kríža na záver citoval Ezechiela 33, 7 - 9, ktorý bol prvým čítaním na omši v nedeľu 10. septembra:

Takže teba, syn človeka, som ustanovil za strážcu domu Izraela; kedykoľvek počuješ slovo z mojich úst, budeš im dávať výstrahu odo mňa. Ak poviem bezbožníkovi: Bezbožník, určite zomrieš, a ty nepovieš, aby si varoval bezbožníka, aby sa odvrátil od svojej cesty, ten bezbožník zomrie vo svojej neprávosti, ale jeho krv budem žiadať z tvojej ruky. Ale ak budeš bezbožníka varovať, aby sa odvrátil od svojej cesty, a on sa neodvráti od svojej cesty, zomrie vo svojej neprávosti, ale ty si zachrániš svoj život.

Napriek jasnému katolíckemu učeniu o tejto téme čoraz viac biskupov, často menovaných pápežom Františkom, schvaľuje “požehnanie” zväzkom osôb rovnakého pohlavia a iným ťažko hriešnym sexuálnym partnerstvám.

Pred mesiacom berlínsky arcibiskup Heiner Koch oznámil v liste duchovným a zamestnancom diecézy, že umožní kňazom “žehnať” vzťahy homosexuálov a rozvedených a “znovu zosobášených” párov bez sankcií.

Koch citoval rezolúciu schválenú nemeckou “Synodálnou cestou” začiatkom tohto roka na podporu takéhoto “požehnania.” Nemeckí biskupi hlasovali za dokument v pomere 38:9, 11 sa zdržali hlasovania. Mníchovský kardinál Reinhard Marx sa priznal, že osobne “požehnal” homosexuálne zväzky.

Koch vo svojom liste poukázal aj na apoštolskú exhortáciu pápeža Františka’ Amoris Laetitia a nedávne vyjadrenia arcibiskupa Victora Manuela Fernándeza, nastupujúceho šéfa Dikastéria (predtým Kongregácie) pre náuku viery (DDF). 

Fernández, ktorého pápež František vymenoval za vedúceho DDF v júni, v rozhovore nasledujúci mesiac naznačil, že Cirkev by nakoniec mohla schváliť “požehnania” pre hriešne vzťahy. “Teraz, ak sa požehnanie udelí tak, že nespôsobí tento zmätok, bude sa musieť analyzovať a potvrdiť,” povedal argentínsky prelát. 

Pápež František ho o niekoľko dní neskôr vymenoval za kardinála.

V septembri 2022 biskupi Flámska, holandsky hovoriacej časti Belgicka, zverejnili dokument, v ktorom schvaľujú “obrady požehnania” pre homosexuálnych partnerov. Antverpský biskup Johan Bonny opakovane vyhlásil, že pápež František sa nepostavil proti rozhodnutiu flámskych biskupov’.

Vatikán nepodnikol žiadne kroky proti nemeckým ani belgickým biskupom za schválenie “požehnania” nezákonných zväzkov.

Čítajte: Taliansky kňaz vykoná národné’prvé ‘požehnanie’osobám rovnakého pohlavia v diecéze Františkom menovaného kardinála

Ve februári 2021 však Kongregácia pre náuku viery jednoznačne odsúdila požehnanie “rovnakého pohlavia” v responsum ad dubium, pričom vyhlásila, že “nie je dovolené udeľovať požehnanie vzťahom, alebo partnerstvám, dokonca ani stabilným, ktoré zahŕňajú sexuálne aktivity mimo manželstva.”

“Z uvedených dôvodov Cirkev nemá a nemôže mať moc požehnávať zväzky osôb rovnakého pohlavia,” potvrdil text, pričom zdôraznil, že Boh “nemá a nemôže požehnávať hriech.” Viacerí preláti kritizovalo dokument po jeho zverejnení, vrátane viedenského kardinála Christopha Schönborna.

Katolícka cirkev učí, že všetky sexuálne aktivity mimo manželstva sú ťažko hriešne a že homosexualita je “zriadená” a “vlastné morálne zlo,” v súlade so Svätým písmom a stálou Tradíciou Cirkvi.