shutterstock_153748754-810x500.jpg

Je úpadok Ameriky v štádiu 4 konečný?

0
Kultúra života

Boh žehnaj Thomasovi Sowellovi. Vo veku 93 rokov má tento múdry ekonóm a filozof stále dosť energie, ducha a lásky k tejto sužovanej ústavnej republike, aby pokračoval vo svojej dobrej práci. Práve mu vyšla nová kniha Social Justice Fallacies a práve som si vypočul, ako o nej hovoril v&nbsprozhovore s&nbspMarkom Levinom z&nbspFox News.

Kniha je vyvrcholením jeho desaťročia trvajúceho výskumu, ktorý ho priviedol k&nbspzáveru, že základné princípy marxizmu a&nbspideológie sociálnej spravodlivosti, ktorú zrodil, nemajú žiaden základ v&nbspskutočnosti. Podľa Sowella - s výnimkou ťažkých chorôb alebo iných nepredvídaných katastrof - si väčšinu nešťastí, ktoré v živote zažívame, spôsobujeme sami.

Najväčším darom, ktorý môžu muž a žena dať svojim deťom, je zostať v manželstve, zabezpečiť stabilnú domácnosť a naučiť svoje deti cnosti disciplíny, štúdia a odkladania uspokojenia. Ak sa ľudia nedokážu postarať o seba a svoje rodiny, tyrani postavia “paternalistický štát”, ktorý túto prácu urobí za nich s katastrofálnymi výsledkami.

Sowellov’rozhovor s Markom Levinom považujem za alarmujúci. Zvyčajne ľahko prístupný a vtipný, v tomto rozhovore jeho tón vyvoláva vážne obavy. Uvádza, že si ťažko vie predstaviť, ako môžu rozumní ľudia, ktorým záleží na našej ústavnej republike, udržať líniu proti divokým, filistrovským, ignorantským silám totalitarizmu, ktoré čoraz viac ovládajú verejné fórum. Obzvlášť znepokojujúce sú hordy vysokoškolských študentov, ktorí sa klasickým liberálnym a konzervatívnym filozofom vyhrážajú fyzickým násilím, ak sa odvážia vstúpiť na akademickú pôdu a predniesť prednášku.

Práve v čase, keď som sledoval Sowellov’rozhovor, mi moja priateľka a kolegyňa novinárka Christine Dolanová poslala výsledky 2023 Annenbergovho občianskeho prieskumu ku Dňu ústavy. Jeho prečítanie umocnilo znepokojenie, ktoré som pociťoval už pri sledovaní Sowellovho’rozhovoru.

77 % Američanov vie vymenovať len jednu zo slobôd (prejavu) chránených prvým dodatkom. Nevedia o ochrane náboženskej slobody, tlače, zhromažďovania a práva podávať petície vláde za nápravu sťažností.

Ako upozornil profesor Hugh Liebert v článku prednáške Heritage Foundation z roku 2017, národ, ktorý nedokáže pestovať a udržiavať občianske cnosti, sa podobne ako Rímska ríša nakoniec ocitne v stave konečného úpadku.

Rímske fórum v troskách

Je už neskoro na záchranu Ameriky pred tyranmi a zapálenými filistrami, ktorí plnia ich príkazy?"

Doktor Peter McCullough nedávno založil nadáciu McCullough Foundation, ktorej poslaním je vzdelávať verejnosť o kritickom prepojení lekárskej slobody a občianskych cností. Ako sme sa dozvedeli počas pandémie COVID-19, tyrani si našli svojho trójskeho koňa – teda nové infekčné choroby a náš strach z nich. Pretože naše telá môžu ukrývať infekčné patogény, ktoré môžu prenášať a škodiť iným, vravia nám, že štát musí z času na čas uplatniť mimoriadnu moc, aby nás umiestnil do domáceho väzenia, prinútil nás nosiť masky a pichať nám experimentálne látky.

Kým bežní občania sú nútení znášať obrovské bremeno, elity, ktoré majú dobré postavenie v biofarmaceutickom komplexe, si užívajú obrovské zisky zo zavádzania ich štátom podporovaných “protiopatrení,” za ktoré nenesú žiadnu zodpovednosť za produkty. Nadácia McCullough Foundation sa snaží zatlačiť proti tomuto tyranskému plánu.

Prevzaté so súhlasom z Kurióznej diskusie.