Shutterstock_1549227506-1-810x500.jpg

Hollywood zvyšuje úsilie vykresliť zástancov potratov ako hrdinov a zástancov života ako zloduchov

157
Kultúra smrti

Jennifer Anistonová už dlho otvorene podporuje potraty. Keď v Texase schválili zákon o srdcovom tepe, zverejnila starý klip zo seriálu Priatelia (v ktorom hrala) s vetou: “Opakujem … bez maternice, bez názoru.” Keď bol zvrátený rozsudok Roe v. Wade, Aniston tvrdila, že na rade budú pravdepodobne útoky na antikoncepciu a manželstvá “rovnakého pohlavia”. Bola fanúšičkou spoločnosti Netflix, ktorá bojkotovala Georgiu kvôli prijatiu ochrany pred narodením detí, a označila ju za “fantastickú.”

Jej spoluúčinkujúca v populárnej dráme “The Morning Show”televízie AppleTV+”má tiež dlhú pro-potratovú minulosť. V roku 2019 Reese Witherspoonová na Twitteri napísala, že je “nadmieru rozrušená prijatím nových zákazov interrupcií v štátoch Alabama, Kentucky, Mississippi, Georgia a Ohio.” V roku 2021 sa pripojila k ďalším celebritám, ktoré odsúdili texaskú ochranu pred narodením detí. Witherspoonová podobne reagovala aj na zrušenie rozsudku Roe v. Wade.

Nič z toho nemá veľký význam - ľudia si politické názory celebrít ne’berú k srdcu. Ale rozprávanie príbehov týchto hviezd je niečo úplne iné. Odkedy sa vojny o potraty rozhoreli v období pred zrušením Roe’vovej dohody a ďalej s rozhodnutím Dobbsa, Hollywood stupňuje propagandu za potraty. Napriek názorom hollywoodskej elity neboli potratové príbehy vo všeobecnosti’populárne z jednoduchého dôvodu, že o ne nikto veľmi nestál.

To sa nedávno zmenilo vďaka veľkým potratovým drámam, ako napríklad Nikdy zriedka, niekedy vždy (2020); hagiografia potratovej aktivistky Glorie Steinem, The Glorias (2020); potratová “komédia” Unpregnant; Elizabeth Banks’ Call Jane (2022) o histórii podzemnej potratovej siete predRoe. Tieto príbehy sú silným pokusom o zmenu naratívu tým, že potraty zaradia do hlavného prúdu a aktivistov za potraty postavia do úlohy hrdinov a zástancov potratov do úlohy zloduchov.

The Morning Show je najnovšou iteráciou tejto propagandistickej kampane. V premiére 3. série novinárka Alex Levy (Jennifer Aniston) a moderátor Bradley Jackson (Reese Witherspoon) pokrývajú pád rozsudku Roe v. Wade a príbeh mladej ženy pašujúcej potratové tabletky cez hranice z Mexika do Texasu. Rovnako ako vo filme Call Jane sú tí, ktorí poskytujú nelegálne interrupcie, vykreslení ako hrdinovia. Postava Witherspoonovej, ktorá sa v prvej sérii v priamom prenose priznala, že podstúpila interrupciu, chce o tomto príbehu informovať a Levymu povie prečo:

“V Texase je jedna žena,”hovorí. “A každý mesiac prechádza cez hranice do Mexika, aby získala potratové tabletky pre ženy, ktoré nemôžu jazdiť niekoľko hodín na najbližšiu kliniku. Ona’robí prácu, ktorá je naozaj dôležitá.” Podľa Jacksonovej potratové tabletky “zachraňujú životy” (o predčasne narodenom dieťati, ktoré sa potratí, sa nezmieňuje) a neskôr označuje krízové tehotenské centrá za “falošné kliniky”, ktoré “bežne klamú tehotným ženám o tom, v akom sú štádiu tehotenstva, aby si mysleli, že’je príliš neskoro na ukončenie tehotenstva. Myslím tým, že’budú v treťom týždni a oni’im povedia, že’sú v ôsmom týždni, pretože hranica je šesť týždňov.”

Novinári ďalej označujú centrá starostlivosti o tehotné za “choré” a “šialené,” zatiaľ čo Levy (Aniston) chváli nelegálneho pašeráka potratových tabletiek v jej reportáži ako “súčasť ilegálnej siete dobrovoľníkov, ktorí dovážajú potratové tabletky z Mexika do USA. Medikamentózny potrat je bezpečný a účinný a tu v odľahlom údolí Rio Grande je často jedinou možnosťou.” Live Action zverejnila odpoveď, v ktorej uvádza, že potratová pilulka môže byť v skutočnosti pre matku dosť nebezpečná a že “PRC pomohli stovkám tisícok žien materiálnymi vecami a zdroje, vrátane zdravotnej starostlivosti, bývania, výbavy pre bábätká, plienok, oblečenia, dennej starostlivosti, možností vzdelávania a ďalších.

Jedna štúdia odhadla hodnotu bezplatných služieb poskytovaných PRC na viac ako 270 miliónov dolárov len za jeden rok.

V najbližších rokoch uvidíme veľa tejto propotratovej propagandy z Hollywoodu na veľkom i malom plátne. Príbehy sú viscerálne silné a potratoví aktivisti chcú využiť veľkolepé príbehy, sympatické postavy a fascinujúce morálne drámy na to, aby väčšinu Američanov posunuli na svoju stranu — teda za potraty, proti centrám starostlivosti o tehotné, pro-life politikom a pro-life zákonom a nakoniec k novému americkému konsenzu, ktorý vyústi do zakotvenia Roe vo federálnom zákone.

Aby sme však boli k hercom a štábu The Morning Show úplne spravodliví — ich dráma je presným obrazom toho, ako vyzerá tlač. Takto naozaj hovoria — a naozaj sú takí otvorení, na koho strane naozaj stoja. Nie je to malý človek. Sú to pašeráci potratových tabletiek.