Indiana-flag-810x500.jpeg

Pro-life skupina žaluje Ministerstvo zdravotníctva Indiany za zadržiavanie záznamov o potratoch

6
Kultúra života
  • Organizácia za život žaluje Ministerstvo zdravotníctva štátu Indiana.
  • Ministerstvo odmieta zverejniť záznamy o interrupciách, čo organizácia považuje za porušenie zákona.
  • Organizácia preveruje záznamy od roku 2022 a odhalila približne 700 prípadov nezákonnej činnosti.
  • Generálny prokurátor odsúdil ministerstvo za odmietanie plniť požiadavky na záznamy o interrupciách.

Organizácia za život žaluje Ministerstvo zdravotníctva štátu Indiana a tvrdí, že rozhodnutie agentúry nezverejňovať záznamy o potratoch chráni podniky vykonávajúce potraty pred verejnou zodpovednosťou.

Organizácia Hlasy za život podala 1. mája na najvyššom súde okresu Marion verejnú sťažnosť proti Ministerstvu zdravotníctva štátu Indiana a štátnej komisárke pre zdravotníctvo Dr. Lindsay Weaverovej. Organizácia Voices for Life, ktorú zastupuje Thomas More Society, tvrdí, že odmietanie ministerstva zdravotníctva zverejniť záznamy o interrupciách porušuje vlastný štátny&nbspzákon o&nbspprístupe k&nbspverejným záznamom.

Podľa jej tlačovej správy organizácia Voices for Life preveruje záznamy o&nbspinterrupciách od roku 2022. Tieto záznamy neobsahujú osobné alebo identifikačné údaje o pacientkach, ktoré podstúpili interrupciu, ale ponúkajú informácie, ktoré by poukázali na prípadné porušenie zdravotného kódexu alebo zákona o interrupciách. Organizácia Voices for Life uvádza, že na základe týchto záznamov už predtým odhalila približne 700 prípadov nezákonnej činnosti medzi podnikmi vykonávajúcimi interrupcie a následne v súvislosti s týmito porušeniami podala sťažnosti na štátne ministerstvo zdravotníctva a úrad generálneho prokurátora. Ministerstvo zdravotníctva vyhovelo týmto žiadostiam o záznamy až do jesene minulého roka, keď uviedlo, že tieto informácie už nebude zverejňovať.

PREČÍTAJTE SI: Sudca zrušil zákon štátu Indiana proti pomoci neplnoletým osobám pri získavaní interrupcií mimo štátu

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok zdieľaný Voices for Life (@voicesforlifeofficial)

Generálny prokurátor Todd Rokita vydal poradné stanovisko, v ktorom odsúdil ministerstvo zdravotníctva za odmietanie plniť požiadavky a uviedol, že bez prístupu k záznamom “neexistuje účinný spôsob, ako presadzovať náš [nový] zákon o ochrane života.”

“Prístup k týmto verejným správam je kľúčový pre ochranu zraniteľných žien a detí v štáte Hoosier,” povedala výkonná riaditeľka organizácie Hlasy za život Melanie Garcia Lyonová. “Potratový priemysel v Indiane má za sebou dlhú históriu porušovania zdravia a bezpečnosti od Ulricha Klopfera, ktorý hromadil pozostatky plodu vo svojej garáži, až po Caitlin Bernardovú, ktorá porušila práva na súkromie maloletej. Podávame žalobu o prístup k týmto správam, aby sme pokračovali v hnaní nebezpečných potratárov na zodpovednosť za porušovanie štátnych zákonov.”

“Hlasy za život, ďalšie pro-life organizácie a úrad generálneho prokurátora”musia mať možnosť nahliadnuť do jednotlivých záznamov, aby sa zabezpečilo, že poskytovatelia potratov nebudú ignorovať zákony určené na ochranu žien a detí v Indiane,” dodal Thomas Olp, výkonný viceprezident Thomas More Society. “Potratový priemysel v Indiane”má za sebou históriu porušovania zdravotných a bezpečnostných predpisov. Tí, ktorí porušujú zákony, musia niesť zodpovednosť.”

Pretlačené so súhlasom Live Action.