GettyImages-1413332675-810x500.jpg

Trump hovorí, že v prípade zvolenia za prezidenta "nikdy nepovolí" digitálnu menu centrálnej banky

14
Neutral
  • Donald Trump chce brániť kryptomeny pred reguláciou Elizabeth Warrenovej.
  • Trump sľúbil podporu kryptomien vyrobených v USA a odmietol centrálnu digitálnu menu.
  • Senátorka Warrenová presadzuje reguláciu kryptomien, čo kritizujú odborníci na bezpečnosť.
  • CBDC by podľa Trumpa ohrozila slobodu a Bidenova administratíva ju skúma, vyvoláva to obavy.

Bývalý prezident Donald Trump počas nedávneho prejavu na národnom zjazde Libertariánskej strany povedal, že bude držať krajne ľavicovú senátorku Elizabeth Warrenovú od kryptomien.

Trump, predpokladaný republikánsky prezidentský kandidát, sa takto vyjadril v sobotu 25. mája na zjazde vo Washingtone, D.C.

Po tom, ako povedal, že zastaví demokratov’Green New Deal, Trump za potlesku povedal, že “zastaví aj Joe Bidena’v jeho križiackej výprave za potlačenie kryptomeny. My’to zastavíme.”

“Zabezpečím, aby sa budúcnosť krypto a budúcnosť Bitcoinu vyrábala v USA, a nie hnala do zahraničia. Budem podporovať právo na vlastnú úschovu,”povedal.

“Národu”50 miliónov držiteľov kryptomeny hovorím toto: Vďaka vášmu hlasu udržím Elizabeth Warrenovú a jej hrdlorezy ďaleko od vášho Bitcoinu,” povedal bývalý prezident.

“A nikdy nedovolím vytvorenie digitálnej meny centrálnej banky,” povedal Trump za hlasného potlesku.

Čítajte: Elizabeth Warrenová žiada trestné vyšetrovanie ‘extrémistických’ pro-life sudcov Najvyššieho súdu

Trump sa usiloval o podporu Libertariánskej strany’pre svoju nomináciu, rovnako ako Robert F. Kennedy, Jr. Strana si namiesto toho vybrala Chasea Olivera, homosexuála, ktorý podporuje otvorené hranice a okrem iných liberálnych názorov povedal, že nepovažuje nič’zlé na vystúpeniach drag queen zameraných na deti.

Sen Warrenová presadzovala ďalšiu reguláciu kryptomien, pričom sa odvolávala na údajné obavy zo zahraničných protivníkov, ako sú Irán a Severná Kórea, ktorí ich používajú na svoje transakcie. Asociácia Blockchain, skupina obchodujúca s kryptomenami, však v liste podpísanom odborníkmi na národnú bezpečnosť kritizovala “zákon o boji proti praniu špinavých peňazí v Massachusetts’a uviedla, že plán Warrenovej’by “väčšinu odvetvia digitálnych aktív vyhnal do zahraničia.”

Čítajte: Právni experti, konzervatívci zatracujú spolitizované odsúdenie Trumpa: ‘Temný deň pre Ameriku’

“Táto zmena by mohla viesť aj k zvýšeniu likvidity na neregulovaných zahraničných burzách a strate cenných odborných znalostí a viditeľnosti pre U.USA v oblasti blockchainu,”vo februári 2024 list upozornil. “Okrem toho tento právny predpis, ak bude implementovaný, nebude mať žiadny významný vplyv na zahraničné nezákonné subjekty, na ktoré sa zameriava.”

Centrálna digitálna mena by poskytla ‘absolútnu kontrolu’ nad peniazmi federálnej vláde

Prezident Trump už v minulosti kritizoval centrálnu digitálnu menu (CBDC). “Takáto mena by poskytla federálnej vláde — našej federálnej vláde — absolútnu kontrolu nad vašimi peniazmi,” povedal počas predvolebného mítingu v januári 2024. “Mohli by vám vziať vaše peniaze a vy by ste sa ani nedozvedeli, že sú preč.”

“Bola by to nebezpečná hrozba pre slobodu a ja ju zastavím, aby prišla do Ameriky,” povedal, ako predtým informoval LifeSiteNews.

Bidenova administratíva je v súčasnosti skúma vytvorenie CBDC, čo vyvolalo obavy o občianske slobody.

Bývalá federálna úradníčka Catherine Fittsová, teraz investičná bankárka, prirovnala CBDC k očkovacím pasom. “Realita, ako sa finančný systém stáva viac kontrolujúcim a invazívnejším … digitálne meny centrálnych bánk a očkovacie pasy alebo digitálne preukazy totožnosti sú akýmsi posledným zatvorením brány,” povedala Tuckerovi Carlsonovi v roku 2023.

“Keď sa pred nami táto brána zatvorí, budeme doslova sedieť v systéme, v ktorom centrálne banky veria, že naše aktíva patria im a môžu nám diktovať, kde môžeme míňať svoje peniaze a na čo ich môžeme míňať,” povedala Fittsová, bývalá úradníčka pre rozvoj bývania a miest.