Untitled-29-810x500.png

Ako izraelská doktrína "predkupného práva" podnecuje nekonečný konflikt na Blízkom východe

0
Kultúra smrti
  • Netanjahu sa riadi pokynmi Talmudu a uplatňuje politiku preventívnych úderov.
  • Izrael zaviedol jadrové zbrane na Blízkom východe a ignoroval inšpekcie OSN.
  • Izraelské akcie viedli k vzniku irackého programu zbraní hromadného ničenia.
  • Izrael je obviňovaný z genocídy a jeho doktrína preventívnych úderov je kritizovaná.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder

Poznámka redaktora: Nasledujúci text je druhou časťou dvojdielneho seriálu o izraelskom premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a vojne USA proti terorizmu. Prvú časť nájdete TU.

Pôvod izraelskej zahraničnopolitickej doktríny “preemptívnosti,” ako ju v roku 2002 predniesol Benjamin Netanjahu americkému Kongresu, siaha ďalej, než by sa dalo očakávať.

Jerusalem Post vysvetľuje, prečo  “preventívne údery” boli “trvalou súčasťou izraelskej doktríny”:

Midraš Raba, napísaný pred viac ako 1 000 rokmi, nám hovorí, aby sme išli dopredu, udreli prví: ‘Ten, kto povstane, aby ťa zabil, predbehne a zabije ho.’Toto diktum vychádza z biblických precedensov starých približne 3 000 rokov.

Ak si predstavíte, že niekto je váš nepriateľ, môžete ho zabiť. Toto je súčasť “midrašu,” formy “biblického výkladu” podľa Sefaria, zásobníka 3 000 rokov starých židovských textov. Podľa Sefárie sa “časti midrašu”často objavujú v celom Talmude.

Netanjahu sa riadi pokynmi Talmudu, čo je dôvodom, prečo sa táto politika “preventívnych úderov” uskutočňuje od založenia Izraela.

Avram Avi-Hai, ktorý napísal článok pre Jerusalem Post, pracoval pre Davida Ben-Guriona. Avi-Hai dospel k záveru, že “pilier preempcie… bol určite politikou Izraela’takmer od prvého dňa.”

Encyklopédia Britannica definícia pojmu “preemptívna sila” je “[doktrína], na základe ktorej si štát nárokuje právo začať ofenzívu na potenciálneho nepriateľa skôr, ako tento nepriateľ mal možnosť uskutočniť útok.”

Je to zdôvodnenie útoku ako obrany, ktoré sa vo svojom pokuse o právne zdôvodnenie odvoláva na:

článok 51 Charty OSN, [ktorý] výslovne chráni ‘prirodzené právo na individuálnu alebo kolektívnu sebaobranu, ak dôjde k ozbrojenému útoku proti členovi OSN.’

V poriadku založenom na pravidlách je samozrejme zvykom počúvať útok označovaný za obranu, rovnako ako podnecovanie vojny za nastolenie mieru.

V tomto prípade agresor vždy hrá obeť.

Izrael priniesol na Blízky východ jadrové zbrane

Doktor Charles Tripp, odborník na Blízky východ, bol citovaný BBC 5. júna 2006. Povedal, že útok na iracký reaktor Osirak’je príkladom izraelskej’politiky nezákonnej predzásobovacej politiky od jeho založenia a že to bol práve Izrael, ktorý “zaviedol jadrové zbrane na Blízky východ.”

Izrael ignoroval požiadavky OSN, aby otvoril svoj vlastný program jadrových zbraní inšpekciám. Práve obvinenie, že inšpektorom OSN nebol umožnený dostatočný prístup do Iraku, viedlo k raketovým úderom a nakoniec k plnohodnotnej invázii do Iraku ”na príkaz Izraela”

Tripp povedal, že iracký vodca Saddám Husajn síce použil chemické zbrane proti vlastnému ľudu, ale nemal záujem urobiť to proti štátu, ktorý disponuje lepšími zbraňami hromadného ničenia. Izrael začal vyrábať jadrové hlavice v roku 1967, pričom jadrové bomby vyrobil pre “poslednú možnosť” použitia v arabsko-izraelskej vojne v roku 1973. Tripp sa podľa toho vyjadril:

Režim Saddáma Husajna’nebol zameraný na zničenie štátu Izrael, ale na podporu Saddáma Husajna.

Tripp považoval bombardovanie Osiraku za variáciu izraelskej vojenskej doktríny siahajúcej až k premiérovi Ben Gurionovi v 50. rokoch, ktorý “presadzoval ničivé preventívne údery na arabské armády.”

“Útok na Osirak je nezákonný spôsob správania – rezolúcia 487 to stanovila – ale je to pochopiteľný spôsob správania, ak ste izraelský vojensko-bezpečnostný establišment,” dodal.

David Ben-Gurion bol zakladajúcim premiérom Izraela. Dva roky odmietal vyhovieť žiadosti amerického prezidenta Kennedyho’o inšpekciu jadrovej elektrárne Dimona v Izraeli.

Keď sa inšpekcia uskutočnila, Izraelské správanie jej bránilo až do bodu, keď bola zbytočná.

Bol to Mordechaj Vanunu, kto odhalil, že Dimona sa používala na výrobu jadrových štiepnych a fúznych bômb – podľa jednej správy britského výboru pre obranu mal Izrael väčší jadrový arzenál ako Veľká Británia.

Vanunu bol unesený MOSSAD a za odhalenie tajného izraelského programu zbraní hromadného ničenia strávil 18 rokov vo väzení, väčšinou na samotke. Po jeho prepustení v roku 2004 bol znovu zatknutý, znovu uväznený a jeho sloboda je dodnes obmedzená.

Izraelské akcie spustili irackú’výrobu zbraní hromadného ničenia

Nielenže Izrael stojí za útokmi na Irak, jeho akcie vytvorili iracký’tajný program zbraní hromadného ničenia. Po vzore Izraela’sa Iračania odmietli podriadiť inšpekciám – na začiatku.

Ale Iračania nikdy nehrozili, že odpália jadrové zbrane na svojich susedov, alebo ich dokonca použijú v rámci vlastných hraníc.

Izrael to robil viac ako 50 rokov.

Izrael obviňuje Seymour Hersh z použitia “jadrového vydierania”, aby si zabezpečil podporu USA vo vojne v roku 1973. Krajina zmobilizovala jadrové zbrane odpaľované nákladnými autami v reakcii na neúčinné pristátie rakiet SCUD na svojom území z Iraku v roku 1991.

V posledných mesiacoch členovia izraelského parlamentu vrátane ministrov vlády vyzývali na použitie jadrových zbraní na Gazu.

Vláda USA vedela o izraelskom programe jadrových zbraní od jeho vzniku v 50. rokoch 20. storočia, niekoľko rokov po vyhlásení Izraela za štát. Ako Hersh vyhlásil:

Americká’politika voči izraelskému arzenálu nebola len dobromyseľným zanedbávaním; bola to vedomá politika ignorovania reality.

Činy Izraela vytvorili takú hroznú realitu, že ju už nikto nemôže ignorovať.

Izrael je darebácky štát

Izrael je skutočne krajinou, ktorá na Blízkom východe zaviedla jadrové zbrane hromadného ničenia. Je to krajina, ktorá opakovane hrozí ich použitím. Je to krajina, ktorá vynašla princíp “preventívneho úderu” prakticky hneď po svojom vzniku. V skutočnosti bola čiastočne založená teroristickým násilím a odvtedy sa jej konanie bežne označuje za štátny terorizmus.

Nynie je dôveryhodne obvinená z genocídy. Jadrová hrozba z Blízkeho východu je reálna. Zbrane hromadného ničenia sú potvrdené. Žiadne inšpekcie nie sú povolené. A štát, ktorý hrozí ich použitím, bežne útočí bez varovania, aby “zabránil” nebezpečenstvu, ktoré sa jeho vlastnému násiliu – a len jeho vlastnému násiliu – zakaždým podarí previesť z fantázie do reality.

Je to konanie Izraela a jeho doktrína preventívnych úderov, ktorá sa stala liekom na smrť a zabíja trpezlivosť jeho bývalých spojencov rovnako úspešne ako obyvateľstvo jeho susedov.

Táto doktrína vojny ako mieru sa spája s narastajúcim dlhovým otroctvom slobody na Západe, ohraničeným v stále sa zmenšujúcom kruhu preventívnej cenzúry známej ako “predzásah.”

Netanjahu nikdy nemohol konať sám, aby formoval nočnú moru, v ktorej žijeme. Pomáhali mu architekti Projektu pre nové americké storočie (PNAC), ktorý vznikol v roku 1997 s cieľom realizovať ovládnutie zemegule vojenskou silou USA a odôvodňoval sa “obranou liberálnej demokracie.”

Jeho tvorcami boli Robert Kagan a William Kristol. Kagan naďalej nalieha na večné vojny a označuje Američanov, ktorí sú proti večným vojnám na Blízkom východe, za “netolerantných.”

Podobne ako jeho manželka, bývalá námestníčka ministra zahraničných vecí Victoria Nulandová, a podobne ako Kristol je potomkom židovských prisťahovalcov, ktorí prišli do Spojených štátov začiatkom 20. storočia.

Robert Kagan v Mierovom inštitúte USA otvorene uvažuje o tom, že zje muža vedľa seba.

V roku 2006 bol PNAC rozpustený, jeho práca na zachytení zahraničnej politiky USA bola ukončená. Nič túto skutočnosť neilustruje jasnejšie ako samotní Kaganovci.

Biznisom rodiny Kaganovcov je podpora permanentných vojen a zisk z nich. Bratom Roberta Kagana’je Frederick Kagan, bývalý lektor West Pointu a autor knihy z roku 2000 Kým Amerika spí:

Táto kniha nabádala k masívnemu zvyšovaniu vojenského rozpočtu a opakovane zdôrazňovala nebezpečenstvo vznikajúcich hrozieb zo strany zbraní hromadného ničenia – najmä v Iraku.

Ako Vashington Post poznamenal, “Kagan vo svojej knihe neustále hovoril o potenciálnych zbraniach hromadného ničenia v Iraku, hoci sa nikdy nenašli.”

Manželkou Fredericka Kagana’je Kimberley, ktorá v roku 2007 založila Inštitút pre štúdium vojny. ISW, financovaný obrannými dodávateľmi, vznikol po “frustrácii Kimberley Kaganovej’zo škodlivého vplyvu neobjektívneho spravodajstva na tvorcov politiky”

ISW sa vyznamenal tým, že vyprodukoval jedny z najsebaklamnejších nezmyslov o vojne na Ukrajine, aké som kedy čítal. Verná svojej forme uverejnila v apríli 2024 papier, v ktorom tvrdí, že porážkové spravodajstvo je dôvodom, prečo Ukrajina prehráva vojnu:

Predstava, že vojna sa nedá vyhrať kvôli dominancii Ruska’je ruskou informačnou operáciou.

Prečítajte si to ešte raz.

“Neokonzervatívci” sa neustále mýlia z vojenského, diplomatického, strategického a morálneho hľadiska v každej otázke. Nikto z nich nikdy nenesol za svoje konanie žiadne následky. V skutočnosti sa im z nich naďalej veľmi dobre darí, pretože katastrofa je ich živnosťou.

Prečo žiadnu z týchto vojen nikdy nevyhrali? Ako prezieravo povedal Julian Assange v roku 2001: “Cieľom je nekonečná vojna, nie úspešná.” Je to biznis.

Kimberley Kaganová študovala na Yaleovej univerzite pod vedením Donalda Kagana, Frederickovho’otca. Jej ISW je zdrojom takmer všetkej absurdnej propagandy, ktorú ste čítali ako “správy” o Ukrajine.

ISW predáva Ukrajine vojnový optimizmus od roku 2022, keď Rusko začalo vojenskú reakciu. V podstate opakuje propagandu z Kyjeva, ktorý sám každú udalosť rámcuje ako získavanie finančných prostriedkov pre USA a ďalšie odberateľské krajiny.

Podľa Responsible Statecraft:

Takéto spravodajstvo neprekvapuje, keď si uvedomíme špecifický charakter ISW ako think-tanku. Financovaný významnými vojenskými dodávateľmi amerického’vojensko-priemyselného komplexu, ako sú General Dynamics, DynCorps International a CACI International, ISW je tiež výtvorom ‘Kaganov priemyselný komplex.’

Vojnový biznis je založený na lži, že vojna je mier. Že útok je obrana. Do toho, čo robia s vaším životom a vašimi peniazmi, vašimi slobodami a vašou predstavou o tom, čo je vo vojne spravodlivé a múdre, vám nič nie je.

Je to biznis tých, ktorí najlepšie vedia, ako vyrábať a predávať vojnu. Netanjahu je lídrom trhu už viac ako tridsať rokov. Práve teraz vám predáva ďalšiu vojnu a rovnako aj všetci jeho priatelia.

Pomôžte kresťanom, ktorí utiekli z Gazy: LifeFunder