Tamara-Lich-trial-810x500.png

Vedúca konvoja slobody Tamara Lichová hovorí, že vláda Ontária stále zadržiava dary vo výške 5 miliónov dolárov

12
Neutral
  • Ontarijská vláda zadržiava 5,5 milióna dolárov darov pre Freedom Convoy.
  • Líderka Tamara Lichová tvrdí, že peniaze sú zmrazené progresívno-konzervatívnou vládou.
  • Trudeau použil zákon o mimoriadnych udalostiach na zmrazenie účtov prispievateľov na protest.
  • Súdny proces a odvolanie EA ukázali porušenie práv Kanaďanov a neprimerané opatrenia vlády.

Žiadajte vrátenie 5,5 milióna dolárov pre Konvoj slobody. Pošlite správu ešte dnes

Líderka Freedom Convoy Tamara Lichová, ktorá je v súčasnosti súdená za svoju úlohu pri organizovaní historického protestu, tvrdí, že ontarijská vláda zadržiava 5,5 milióna dolárov z darov, ktoré boli pre toto hnutie vyzbierané v roku 2022.

V májovej epizóde konzervatívne orientovaného podcastu “Stand on Guard” Lichová povedala moderátorovi Davidovi Kraydenovi, že 5 miliónov dolárov.5 miliónov darov pre Freedom Convoy darovaných cez GiveSendGo je v súčasnosti zmrazených progresívno-konzervatívnou vládou Douga Forda’v Ontáriu.

“Je’to zamknuté v depozite, myslím,”povedal Lich.“Je’tam asi 5 dolárov.5 miliónov, ktoré sú zablokované v depozite, ktorý zhabala vláda Ontária.” 

“Majú na to príkaz na zhabanie, ako aj príkaz na prepadnutie,” vysvetlila. “Takže myslím, že výsledok nášho trestného procesu to určite ovplyvní.” 

V súčasnosti je Lichová súdenáza svoju účasť na Konvoji slobody, v rámci ktorého sa tisíce Kanaďanov zhromaždili v centre Ottawy, aby v zime 2022 vyzvali na ukončenie nariadení COVID a povinnosti očkovania.  

V tom čase premiér Justin Trudeau znevažoval neočkovaných Kanaďanov, keď povedal, že tí oponujúci jeho opatreniam boli “malou, okrajovou menšinou”, ktorá zastáva “neprijateľné názory” a nereprezentujú “názory Kanaďanov, ktorí si boli navzájom oporou.”  

Kým súdny proces ešte prebieha, Lich prisľúbil, že ak sa dary niekedy vrátia, “urobíme to, čo sme povedali, že urobíme, máme registračné formuláre, od niektorých kamionistov a ľudí, ktorí boli v Ottawe, aby sme ich aj uhradili.” 

“Ako viete, vždy sme chceli darovať veteránom to, čo nám niekedy zostane, to bol vždy náš cieľ,” pokračovala.  

Finančné prostriedky sa stali pre Konvoj slobody nedostupné, keď súdny príkaz zmrazil účet GiveSendGo, keď konvoj ešte prebiehal. Krátko na to bola webová stránka GiveSendGo’hacknutá a súkromné informácie darcov’unikli na verejnosť. 

Ak sa protestujúci odmietli vzdať napriek nízkemu objemu finančných prostriedkov a mrazivej kanadskej zime, Trudeau po prvýkrát v kanadskej histórii použil zákon o mimoriadnych udalostiach (Emergency Act - EA).   

Medzi opatrenia prijaté na základe EA patrilo aj zmrazenie bankových účtov Kanaďanov, ktorí prispeli na protest.   

Trudeau odvolal EA 23. februára po tom, ako boli protestujúci odstránení. V tom čase, sedem z desiatich kanadských’provincií sa postavilo proti tomu, aby Trudeau’použil EA.  

Napokon bolo Trudeau’ovo použitie EA rozhodolo porušení Charty práv a slobôd sudca Federálneho súdu Richard Mosley. 

Podľa januárového rozsudku má byť EA vyhradená ako posledná možnosť, ak všetky ostatné prostriedky zlyhajú. Podľa rozsudku Mosleyho’táto hranica nebola splnená, a tak Trudeauova vláda porušila práva Kanaďanov.  

Krátko po rozsudku Trudeau oznámil že sa odvolá na Federálny odvolací súd, kde vymenoval 10 z 15 sudcov.

Žiadať vrátenie 5,5 milióna dolárov pre Konvoj slobody’sa nedá. Pošlite správu ešte dnes