Screen-Shot-2024-09-16-at-11.19.55-AM-810x500.png

Pokus o atentát na Trumpa bol kedysi odsúdený za držbu "zbrane hromadného ničenia

18
Neutral

Osemdesiatosemročný muž obvinený z nedeľňajšieho pokusu o atentát na prezidenta Donalda Trumpa bol proukrajinský Američan, ktorý chcel, aby sa k nemu pridali aj ostatní. Podľa správ má aj kriminálnu minulosť, keďže bol v roku 2002 odsúdený za držanie zbrane hromadného ničenia.

Ryan Wesley Routh je vo väzbe FBI po tom, čo sa údajne v nedeľu pokúsil zabiť Trumpa v prezidentovom’country klube vo West Palm Beach na Floride. Routh údajne pretlačil svoju pušku AK-47 cez plot vo vidieckom klube a potom utiekol, keď tajná služba začala strieľať. Krátko nato ho zatkli orgány činné v trestnom konaní.

V roku 2022 odcestoval na Ukrajinu, aby bojoval proti Rusku, a snažil sa naverbovať Američanov a bývalých vojakov z Afganistanu, aby urobili to isté. Podľa denníka Daily Mail, ktorý sa odvoláva na záznamy Oddelenia pre výkon trestu odňatia slobody pre dospelých v Severnej Karolíne, bol Routh pred 20 rokmi v roku 2002 odsúdený za držbu zbrane hromadného ničenia, ale žiadne ďalšie podrobnosti týkajúce sa tejto informácie neboli zistené.

Routh v roku 2016 hlasoval za Trumpa, ale obrátil sa proti nemu kvôli prezidentovmu&nbsppostoju k Ukrajine, uvádza Newsweek. “Kým ste boli mojou voľbou v roku 2016, ja a celý svet sme dúfali, že prezident Trump bude iný a lepší ako kandidát, ale všetci sme boli veľmi sklamaní a zdá sa, že ste stále horší a upadáte,”napísal v júli na X (predtým Twitter), Newsweek informoval.

Podľa správyNewsweek daroval v roku 2020 hŕstke demokratov. Portál uviedol, že Routha “zrejme motivovala frustrácia z politiky USA vo vojne na Ukrajine.”

The New York Times urobil s Routhom rozhovor pre článok o zle vycvičených Američanoch, ktorí sa chceli zapojiť do boja proti Rusku, pre článok s názvom “Ukradnutá statočnosť: The U.S. Volunteers in Ukraine Who Lie, Waste and Bicker” s podtitulom: “Ľudia, ktorých by vo vojne vedenej Spojenými štátmi nepustili do blízkosti bojiska, pôsobia na ukrajinskom fronte a majú voľný prístup k americkým zbraniam.”

“Ryan Routh, bývalý stavebný robotník z Greensboro v štáte New York, hľadá regrútov spomedzi afganských vojakov, ktorí utiekli pred Talibanom,”The Times reportoval v roku 2023. “Pán Routh, ktorý minulý rok strávil niekoľko mesiacov na Ukrajine, povedal, že ich plánuje presunúť, v niektorých prípadoch nelegálne, z Pakistanu a Iránu na Ukrajinu. Povedal, že o to prejavili záujem desiatky ľudí.”

“Pravdepodobne môžeme kúpiť nejaké pasy cez Pakistan, keďže je to”taká skorumpovaná krajina,” povedal novinám.

V skutočnosti nebojoval, pretože bol príliš starý a neskúsený, Newsweek uviedol. Jeho rumunská pobočka pred niekoľkými rokmi urobila s Routhom aj rozhovor.

“Otázka, pokiaľ ide o to, prečo som tu“tu“, je pre mňa veľa iných konfliktov sivých, ale tento konflikt je určite čierno-biely,” Routh povedal Newsweek Romania. “Ide o dobro proti zlu. Toto je rozprávka, viete, každý film, ktorý sme’kedy pozerali, toto je určite zlo proti dobru.”

“Ak vlády nepošlú svoje oficiálne vojsko, potom my, civilisti, musíme zdvihnúť pochodeň a uskutočniť túto vec a dostali sme sem niekoľko úžasných ľudí, ale je to malý zlomok počtu, ktorý by tu mal byť,” povedal Routh.

Udajne viedol skupinu s názvom “Medzinárodné dobrovoľnícke centrum na Ukrajine,” podľa roku 2023 Semafor článku. “Každý týždeň som mal stretnutia partnerov s [ukrajinským“ministerstvom obrany“a stále sa mi nepodarilo dosiahnuť, aby súhlasili s vydaním jedného jediného víza,” povedal Routh.

Medzinárodná légia na Ukrajine uviedla, že nemá žiadne väzby na Routha, ako napríklad nedávno informovala agentúra Reuters.

Routh mal nejasnú minulosť, okrem iného sa údajne v roku 2002 zabarikádoval v budove, keď bol ozbrojený, uviedol denník News and Record reportoval.

“Zatknutie sa zhoduje so záznamami trestného súdu v Severnej Karolíne, ktoré obsahujú Routhovo“odsúdenie za držbu zbrane hromadného ničenia,” NBC News reportovali.

“Záznamy uvádzajú aj odsúdenia za nosenie skrytej zbrane, držbu ukradnutého majetku a zrážku s autom,” informovala NBC. “V týchto prípadoch, ktoré zahŕňali odsúdenia za priestupky, ako napríklad kladenie odporu policajtovi a jazdu s podmienečným vodičským preukazom, dostal obžalovaný podmienečný trest a podmienečné prepustenie alebo skúšobnú lehotu.”

Trump sa poďakoval orgánom činným v trestnom konaní, nazval to ‘zaujímavým dňom’

Podvečer Trump zverejnil na sociálnej sieti Truth odkaz, v ktorom sa poďakoval orgánom činným v trestnom konaní a zvolal nedeľu za “zaujímavý deň.”

“Chcel by som sa poďakovať všetkým za váš záujem a želania – Bol to určite zaujímavý deň!”napísal.

“Najdôležitejšie je, že sa chcem poďakovať Tajnej službe USA, šerifovi Ricovi Bradshawovi a jeho úradu odvážnych a oddaných patriotov a všetkým orgánom činným v trestnom konaní za neuveriteľnú prácu, ktorú dnes odviedli v Trump International pri udržiavaní mojej osoby ako 45. prezidenta Spojených štátov a republikánskeho kandidáta v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v bezpečí. ODVEDENÁ PRÁCA BOLA ABSOLÚTNE VYNIKAJÚCA. Som veľmi hrdý na to, že som AMERIČAN!”

Tento článok bol aktualizovaný 16. septembra o 13.45 h SELČ.