Untitled-26-810x500.png

"Zlovestná" štúdia naznačuje, že asistovaná samovražda ušetrí kanadskému zdravotnému systému 136 miliónov dolárov

10
Kultúra smrti

Pošlite kanadským zákonodarcom naliehavý odkaz, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy

Asistovaná samovražda ušetrí kanadskému systému zdravotnej starostlivosti až 136,8 milióna dolárov ročne, tvrdí štúdia uverejnená v časopise Canadian Medical Association Journal. SPUC tento návrh označil za “bezcitný utilitarizmus”, ktorý treba odmietnuť.

A “analýza nákladov na lekársku pomoc pri umieraní [samovražde] v Kanade” odhaduje, že táto politika by mohla kanadskému štátu ušetriť od 34,7 do 136,8 milióna dolárov ročne.

“S blížiacou sa smrťou,” uvádza sa v štúdii, “náklady na zdravotnú starostlivosť sa v posledných mesiacoch dramaticky zvyšujú. Pacienti, ktorí sa rozhodnú pre lekársku pomoc pri umieraní, sa môžu tohto obdobia náročného na zdroje vzdať.”

Čítajte: Šéf Americkej spoločnosti plastických chirurgov kritizuje ‘zmeny pohlavia’ pre deti, ale nie pre dospelých

Správa vychádzala z prognóz s použitím údajov z Belgicka a Holandska, kde je asistovaná samovražda legálna už viac ako dve desaťročia. “Lekárska pomoc pri umieraní” (MAiD) v Kanade bola legalizovaná v roku 2016.

Aj keď autori správy tvrdia, že “nenavrhujú lekársku pomoc pri umieraní ako opatrenie na zníženie nákladov,” naznačujú, že “úspory takmer určite prevýšia náklady spojené s poskytovaním lekárskej pomoci pri umieraní pacientom v celej krajine a že zaradenie lekárskej pomoci pri umieraní medzi služby hradené zo všeobecnej zdravotnej starostlivosti … uvoľní finančné prostriedky, ktoré sa budú môcť reinvestovať inde.”

V správe sa tiež tvrdí, že asistovaná samovražda skráti život 60 percent pacientov, väčšinou trpiacich rakovinou, o jeden mesiac a v 40 percentách prípadov o jeden týždeň.

‘Bezcitný utilitarizmus’

Daniel Frampton, šéfredaktor SPUC, povedal:

Táto hrozivá nová štúdia zdôrazňuje bezcitný utilitarizmus na Západe, ktorý považuje pacientov za úbytok zdrojov, a preto sa snaží “reinvestovať” tieto peniaze inde do hodnotnejších, menej nákladných pacientov.

Nemalo by nás teda prekvapiť, keď sa vlády s nedostatkom peňazí obracajú na asistovanú samovraždu ako na opatrenie na zníženie nákladov. Buď prostredníctvom priamej politiky, alebo nepriamo prostredníctvom odopretia finančných prostriedkov budú pacienti v dôsledku toho trpieť a budú sa cítiť pod tlakom, aby si vybrali smrť, alebo jednoducho nebudú mať inú alternatívu.

Keď Veľká Británia zvažuje legalizáciu asistovanej samovraždy, je nevyhnutné, aby politici a verejnosť počúvali varovania prichádzajúce z Kanady a odmietli hrozný trend smerujúci k smrti ako riešeniu problémov v oblasti starostlivosti.

Asistovaná samovražda vynútená u pacienta s rakovinou, ktorý uviazol v meškaní liečby

Kanadskému pacientovi s rakovinou bola nedávno udelená asistovaná samovražda v priebehu dvoch dní po tom, čo márne čakal týždne na chemoterapiu, ako reported SPUC.

Jeho vdova neskôr uviedla: “Myslím, že by som svojho Dana ešte mohla mať, keby dostal liečbu skôr. Keby sme mali viac peňazí, mohli sme ísť do [Spojených] štátov. Ale my’sme len obyčajní ľudia.”

Čítajte: Mladá žena vyhlásená za ‘mozgovo mŕtvu’ zomrela na vyhladovanie, zanedbanie

Miera asistovanej samovraždy v Kanade v posledných rokoch prudko vzrástla na bezprecedentnú úroveň, čo viedlo uznávaný lekársky časopis The Lancet  k komentár k alarmujúcemu nárastu, ktorý v súčasnosti predstavuje 4 percentá všetkých kanadských úmrtí.

V samotnom roku 2022 bolo v Kanade 13 241 štátom schválených asistovaných samovrážd, pričom v provincii Quebec bol zaznamenaný 54-percentný nárast. Po niekoľkých potenciálne neúmyselných samovraždách sa v oficiálnom memorande varovalo lekárov, aby rešpektovali limity súčasného zákona.

Z Kanady sa objavili mnohé hororové príbehy, ako napríklad vojaci trpiaci posttraumatickou stresovou poruchou, ktorým bola ponúknutá asistovaná samovražda.

Pretlačené so súhlasom Spoločnosti na ochranu nenarodených detí.

Pošlite naliehavú správu kanadským zákonodarcom s výzvou, aby zastavili rozširovanie asistovanej samovraždy