Tiff-Macklem-810x500.png

Kanadská centrálna banka zrušila plán na vytvorenie "digitálneho dolára

7
Neutral

Plány kanadskej centrálnej banky (BOC) na zavedenie digitálneho dolára, známeho aj ako digitálna mena centrálnej banky (CBDC), boli odložené.

Úradníci kanadskej centrálnej banky uviedli, že po rokoch skúmania zavedenia digitálnej meny alebo elektronického dolára sa už nebude uvažovať o jej uvedení na trh. 

“Banka uskutočnila významný výskum zameraný na pochopenie dôsledkov digitálnej meny centrálnej banky pre maloobchodníkov vrátane skúmania dôsledkov digitálneho dolára na ekonomiku a finančný systém a technologických prístupov k poskytovaniu digitálnej formy verejných peňazí, ktorá je bezpečná a dostupná, uviedla banka podľa Canadian Broadcasting Corporation. 

Centrálna banka uviedla, že namiesto použitia zdrojov na vytvorenie digitálneho dolára sa namiesto toho bude zaoberať vývojom “platobných” procesov v Kanade.

Väčšina Kanaďanov nechce digitálny dolár, ako už predtým informoval LifeSiteNews. Verejný prieskum, ktorý spustila BOC s cieľom zistiť chuť Kanaďanov’ na digitálny dolár, ukázal, že drvivá väčšina občanov chce “nechať hotovosť na pokoji” a nepristúpiť k digitálnej iterácii národnej meny. 

BOC v auguste minulého roka priznala, že vytvorenie CBDC ani nie je potrebné, keďže mnoho ľudí sa pri platení spolieha na hotovosť. Banka dospela k záveru, že zavedenie digitálnej meny by bolo možné len v prípade, ak by si jej vydanie vyžiadali spotrebitelia. 

Zvrat prišiel po tom, čo BOC už vybojovala a podala ochrannú známku na digitálnu menu, o čom LifeSiteNews už skôr informoval.

V auguste LifeSiteNews tiež informoval, žeKonzervatívna strana sa snaží získať podporu pre návrh zákona, ktorý by federálnej vláde úplne zakázal kedykoľvek vytvoriť CBDC a spôsobil, že ako preferovaný prostriedok na vyrovnanie dlhov by zostala hotovosť.   

Líder konzervatívcov Pierre Poilievre prisľúbil, že ak bude zvolený za premiéra, bude zastaví akékoľvek zavedenie “digitálnej meny” alebo povinného “systému digitálnych preukazov”. 

Významní odporcovia CBDC dôrazne presadzujú, aby občania používali hotovosť vždy, keď je to možné, a bojkotovali podniky, ktoré neprijímajú platby v hotovosti, ako prostriedok na spomalenie zavádzania CBDC. 

Digitálne meny boli niektorými vládnymi predstaviteľmi označované za budúcnosť, ale ako LifeSiteNews informovali predtým, mnohí odborníci varujú, že takáto technológia by v konečnom dôsledku obmedzila slobodu a používala by sa ako “nástroj kontroly” voči občanom podobne ako v Číne’rozšírený systém sociálneho kreditu.