Liberal-MP-Soraya-Martinez-Ferrada-810x500.png

Skupina za život poukazuje na "nesprávne fakty" liberálneho poslanca o "práve" na potrat v Kanade

9
Kultúra smrti

Kanadská najvyššia pro-life skupina pripomenula liberálnemu poslancovi podporujúcemu potraty, že v krajine neexistuje žiadne oficiálne právo na potrat po tom, ako poslanec vyhlásil, že Konzervatívna strana sa snaží zaviesť zákaz.”

“Dnes stojím v Dolnej snemovni, aby som bránila právo ženy”na voľbu, zatiaľ čo konzervatívni poslanci sa zahrávajú na blázna s krajnou pravicou, ktorá chce zakázať právo na interrupciu,” napísala v utorok na X liberálna poslankyňa Soraya Martinez Ferrada.

Martinez Ferrada potom zdieľala videozáznam svojho utorkového vystúpenia v Dolnej snemovni, keď obvinila lídra Konzervatívnej strany Kanady (CPC) Pierra Poilievra, že niektorým poslancom umožňuje propagovať pro-life posolstvá. Tvrdila, že Poilievre musí “kontrolovať” poslancov a povedať snemovni, že podporuje “právo” žien na potrat.

Poslankyňu liberálnej strany “X príspevku odpálila organizácia Campaign Life Coalition (CLC).

“Vážená poslankyňa Martinez Ferrada, Vaše fakty sú tu nesprávne. Po prvé, v Kanade neexistuje žiadne súdom definované alebo Chartou zakotvené právo na potrat,”riaditeľ komunikácie CLC Pete Baklinski v stredu uviedol v odpovedi na príspevok Martineza Ferrada’s.

Baklinski pripomenul poslancovi, že interrupcia bola prvýkrát dekriminalizovaná v roku 1969, ale predtým “bolo vykonanie interrupcie trestným činom (vraždou) podľa Trestného zákonníka.”

“V prípade R. v. 1988 bol interrupčný zákrok považovaný za trestný čin. Morgentaler Najvyšší súd Kanady vydal prelomové rozhodnutie, ktorým zrušil zákon o interrupciách z roku 1969 na základe toho, že bol ‘protiústavný,’ rozhodol, že zákon’podrobnými kritériami na vykonanie interrupcie porušoval právo ženy’na ‘osobnú bezpečnosť podľa Charty.’Ani kanadská Charta práv a slobôd, ani Najvyšší súd Kanady nestanovili právo na interrupciu,”napísal Baklinski.

Baklinski poznamenal, že Najvyšší súd Kanady’kvôli prípadu z roku 1988 uložil parlamentu úlohu vytvoriť nový zákon, ktorý by “vyvážil práva nenarodeného dieťaťa popri právach matky.”

“To sa ešte nestalo. Potraty v Kanade dodnes pretrvávajú v právnom vákuu a nenarodené deti nemajú žiadnu právnu ochranu. Spravodlivosť si vyžaduje, aby boli predčasne narodené deti uznané za ľudské bytosti, ktorými sú, a aby im boli priznané rovnaké práva ako každej inej ľudskej bytosti, z ktorých prvé a najdôležitejšie je právo na život.”

Baklinski potom priamo Martinezovi Ferradovi povedal, že “budúcnosť Kanady je za život.”

Vo štvrtok poznamenal na X, že to, čo Martinez Ferrada v skutočnosti “hovorí”, keď sa vyjadruje v prospech potratov, je “postavil si sa v Dolnej snemovni na obranu matky, ktorá zabíja svoje nenarodené dieťa.”

“Postavili ste sa na obranu silnejšieho, ktorý ničí slabšieho, chráneného, ktorý vyhladzuje zraniteľného, dospelého, ktorý likviduje dieťa,” napísal.

“Na toto nemôžeme byť hrdí. Toto nie je ‘pokrok.’ Toto nie je o ‘právach.’ Potrat je priame a úmyselné zabitie nenarodenej ľudskej bytosti. Je to najväčšia nespravodlivosť, ktorá sa dnes deje. Jedného dňa bude všeobecne uznaná za zlo, ktorým skutočne je  a bude zakázaná. 

Premiér Justin Trudeau sa vyslovil k podpore potratov napriek tomu, že je pokrstený katolík. Od svojho nástupu do funkcie v roku 2015 jeho liberálna vláda presadzuje politiku podporujúcu potraty, ako je napríklad odňatie centrám pre tehotné charitatívneho štatútu za to, že namiesto potratov propagujú život.

Napriek tvrdeniu viacerých liberálnych poslancov’, že konzervatívci sa snažia prijať zákony obmedzujúce potraty, a napriek tomu, že viacerí konzervatívni poslanci sú skutočne za život, pravdou zostáva, že súčasný líder konzervatívcov je rozhodne za potraty a v tejto otázke sa stotožňuje s Trudeauovou vládou.

Poilievre má slabé výsledky v otázkach života a rodiny, pričom CLC mu udelila “červené svetlo” hodnotenie.

Podľa CLC potraty zabili v Kanade od ich legalizácie v roku 1969 viac ako štyri milióny nenarodených detí čo približne zodpovedá počtu obyvateľov Alberty.