Story2_10_3_24-810x500.jpg

Skupina "Katolíci za voľbu" protestuje vo Vatikáne a žiada, aby synoda schválila potraty

37
Kultúra smrti

Skupina za potraty, “Katolíci za voľbu, ” dnes usporiadala protest pred Vatikánom, kde vyzývala na akceptovanie potratov.

Ráno 2. októbra Katolíci za voľbu (CFC) vyvesili 50 metrov dlhý dekový transparent na Via della Conciliazione - ceste vedúcej priamo z Baziliky sv. Petra.

Skupina pozostávala zo štvorcov, ktoré spájali desiatky príbehov o potratoch pred Vatikánom s jednoduchým posolstvom:

PREČÍTAJTE SI: Warren Buffett venoval 50 miliónov dolárov pro-potratovým ‘katolíkom za voľbu’

“Vypočujte si katolíkov s príbehmi o potratoch. Vypočujte si tých, ktorí použili antikoncepciu alebo IVF. Vypočujte si veriacu väčšinu, ktorá je za možnosť voľby a volá po prijatí v cirkvi,” napísali na internete.

V rozpore s tvrdeniami CFC’o tom, že je “veriaca,” Katolícka cirkev však vždy učila o “morálnom zle každého vykonaného potratu.” “Toto učenie sa nezmenilo a zostáva nemenné,” uvádza sa v Katechizme. “Priamy potrat, teda potrat vedený buď ako cieľ, alebo ako prostriedok, je v príkrom rozpore s morálnym zákonom.”

Cirkev’odsudzuje potrat – priame zabitie nevinného nenarodeného dieťaťa – ako vždy vážne nemorálne, “vychádza z prirodzeného zákona a z napísaného Božieho slova, je odovzdávané Tradíciou Cirkvi’a vyučované riadnym a všeobecným Magistériom,” ako vyhlásil pápež Ján Pavol II. v Evangelium Vitae.

V tlačová správa, CFC poznamenala, že ich protest priamo súvisí so synodou o synodalite a so skutočnosťou, že do diskusií nie sú zahrnuté potraty. Podľa Ashley Wilsonovej z CFC’

.

Synoda o synodalite je prelomovou príležitosťou na pretvorenie života a budúcnosti cirkvi, najmä pokiaľ ide o začlenenie žien a [tzv.] LGBTQ+ ľudí. Je tu však skutočný rozpor: Katolíci sa zamysleli nad svojimi životnými skúsenosťami s tehotenstvom a potratmi — otázkami, ktoré naša hierarchia nemôže pochopiť, pretože žije v celibáte a nemá manželky ani dcéry — a zistili, že cirkevné učenie je v rozpore s ich presvedčením.

Čítajte: ‘Katolíci za voľbu’ premietajú na baziliku v DC počas vigílie omše za život pro-potratové heslá

Na štvorcoch deky boli rôzne odkazy od ľudí, ktorí podstúpili potrat alebo ich podporovali.

“Boh ich miluje – a mňa – nielen bez ohľadu na naše nie, ale kvôli nášmu nie,” čítal jeden štvorček quiltu od anonymnej matky, ktorá potratila svoje dieťa, rúhajúc sa, že Boh “miluje” ľudí kvôli tomu, že majú potrat. “Boh nám dal moc rozhodnúť sa.”

Ďalšie čítanie:

Ve veku 68 rokov som’nikdy neoľutoval (svoj potrat) ani to, že som nikdy nemal deti. Päť rokov po potrate som darovala vajíčka svojej sestre, ktorá sa stala veľmi šťastnou matkou dvojčiat!

Katolícka cirkev učí, že darcovstvo vajíčok je vážne nemorálne, pretože porušuje právo manželov stať sa rodičmi výlučne jeden prostredníctvom druhého, oddeľuje sexualitu od plodenia a popiera právo detí narodiť sa z manželského zväzku.

Posolstvá neboli len od matiek, ktoré potratili svoje deti, ale aj od potratárov vrátane dr. Josie Urbina – “lekára vykonávajúceho potraty” – a tiež kňazov.

Skupina mala sponzorskú stránku online, na ktorej mohli ľudia sponzorovať časť cesty alebo štvorec v prikrývke. Príspevky poskytnuté prostredníctvom stránky sú “prijímané a spracovávané” spoločnosťou ActBlue, platformou na získavanie finančných prostriedkov napojenou na Demokratickú stranu, uvádza sa na stránke.

Čítajte: Aborcia zabila 44 ľudí.6 miliónov ľudí na celom svete v roku 2023, čo je viac ako akákoľvek iná príčina smrti

Keďže ich ranný protest – v čase, keď tento korešpondent navštívil miesto neskôr počas dňa, už nebol, – CFC sa tento týždeň stretáva s rôznymi veľvyslancami pri Svätej stolici, aby lobovali za akceptovanie potratov v rámci Cirkvi.

Na dôvažok doručili pápežovi Františkovi knihu obsahujúcu početné svedectvá žien, ktoré podstúpili interrupciu – a širších rodinných príslušníkov tých, ktoré interrupciu podstúpili – a ktoré tvrdia, že Cirkev by mala akceptovať ich rozhodnutie zavraždiť nenarodené deti.

Začiatkom roka CFC predložila formálnu odpoveď na synodu o synodalite, v ktorej sa odvoláva na údajné rastúce akceptovanie antikoncepcie, umelého oplodnenia a potratov medzi katolíkmi v USA:

Tieto čísla dokazujú, že títo katolíci sa zamýšľali nad svojimi životnými skúsenosťami s tehotenstvom a potratmi a zistili, že učenie Cirkvi o reprodukčných právach nie je v súlade s ich starostlivo formovaným svedomím a presvedčením. Modlíme sa, aby si hierarchia uvedomila, že tieto čísla neodrážajú myšlienku, že katolíci opúšťajú Cirkev, ale v skutočnosti Cirkev opúšťajú oni. {Podčiarknuté v origináli}

CFC citovala prieskum Pew Research Center, a to napriek tomu, že Pew predtým uverejnil nepresné tvrdenia o katolíckej viere.

Poukazujúc na pápeža Františka’ odsúdenie potratov ako niečoho podobného “najatiu nájomného vraha” CFC tvrdila, že takéto slová sú “duchovným násilím na ženách a my ako Cirkev ho musíme pomenovať.”

Dodali, že súčasnú synodu považujú za “kľúčovú” pre Cirkev, aby zmenila svoje učenie a akceptovala potraty.

Disidentská a nesprávne pomenovaná skupina “Katolíci za voľbu” bola verejne odmietnutá katolíckou hierarchiou opakovane. Kardinál Timothy Dolan v roku 2016 napísal:

Ako už mnoho rokov tvrdia katolícki biskupi USA, používanie názvu ‘katolícka’ ako platformy na podporu odoberania nevinného ľudského života je urážlivé nielen pre katolíkov, ale pre všetkých, ktorí očakávajú čestnosť a priamosť vo verejnom diskurze… Je financované mocnými súkromnými nadáciami na podporu potratov ako metódy kontroly populácie.