Shutterstock_1402587830-810x500.jpg

Kontroverzný návrh zákona, ktorý poskytuje Kanaďanom bezplatnú antikoncepciu a potratové tabletky, sa blíži ku konečnému schváleniu

5
Kultúra smrti

Zákon, ktorý by umožnil bezplatné užívanie antikoncepčných prostriedkov, vrátane potratových, každému Kanaďanovi, ktorý o ne má záujem, je blízko k tomu, aby sa stal zákonom po tom, ako koncom minulého týždňa prešiel kľúčovým hlasovaním v Senáte.

Návrh zákona C-64, ktorý začiatkom tohto roka predstavil minister zdravotníctva Mark Holland pod názvom Zákon o lekárenskej starostlivosti, delí od uzákonenia jedno hlasovanie.

Holland sa usiloval o prijatie svojho takzvaného “pharmacare” zákona, ktorý by poskytoval bezplatnú antikoncepciu a potratové tabletky každému bez akýchkoľvek dodatkov.

Posledný štvrtok návrh zákona prešiel druhým čítaním v Senáte “bez pozmeňujúcich” návrhov výborov, ktoré vykonali odporúčané zmeny.

Návrh zákona čelil v Senáte neúspechom a ostrej kritike rôznych skupín pre jeho nejasný text a nejasnú konštrukciu.

Ako reported by LifeSiteNews, Campaign Life Coalition (CLC) uviedla, že návrh zákona C-64 nie je ničím iným ako plánom na šírenie “veľkej lži”, že ženy nemajú kontrolu nad svojou plodnosťou, pokiaľ “nepapajú” antikoncepciu.

Nedávno Kanadská asociácia generických liekov vyjadrila nové obavy a poznamenala, že mnohé “aspekty” návrhu zákona neboli “sformulované a nebudú určené skôr, ako zákon C-64 dostane kráľovský súhlas, čo predstavuje výzvu.”

Kanadská obchodná komora vo svojom vyhlásení uvádza, že je “sklamaná z toho, že”návrh zákona C-64 prechádza do “záverečného hlasovania bez akýchkoľvek pozmeňujúcich návrhov,” a varuje, že návrh zákona by mohol viesť k tomu, že súkromní poisťovatelia sa vzdajú poistenia a potenciálne budú tento plán nútiť všetkým Kanaďanom.

“Samotná legislatíva, ktorá má len dve strany, vyvoláva viac otázok ako odpovedí,” poznamenala Kathy Megyery, ktorá pôsobí ako senior viceprezidentka a generálna manažérka pre Quebec v Komore.

“A toto je len prvý krok národnej farmacare, ktorá sa nakoniec rozšíri na všetky kategórie liekov. Vzhľadom na to, že je ohrozené cenené poistenie na pracovisku 27 miliónov Kanaďanov, nehovoriac o riziku vniknutia federálnych orgánov do provinčných oblastí, nemôžeme akceptovať takúto úroveň nejednoznačnosti zo strany tvorcov politiky.”

Megyery dodal, že Senát “musí zmeniť C-64, aby uistil Kanaďanov – v súlade s verejnými vyhláseniami ministra – že nestratia prístup k liekom, ktoré užívajú prostredníctvom svojich plánov benefitov na pracovisku, aby si udržali zdravie.”

Holland minulý týždeň napísal v liste senátorom, že návrh zákona o farmácii bude “verejným”programom spravovaným prostredníctvom verejného plánu, ktorý bude plne pokrývať náklady na antikoncepčné lieky.

Očakáva, že návrh zákona bude schválený už vo štvrtok.

Väčšina Kanaďanov už má pokrytie liekov buď prostredníctvom svojej práce, alebo provinčného programu, ktorý umožňuje zamestnávateľom, aby sa vo svojich plánoch vzdali predpisovania antikoncepcie.

Holland’návrh zákona umožní “všeobecný prístup k antikoncepcii,” vrátane “rannej pilulky,” čo liberáli už mnohokrát presadzovali. Cieľom návrhu zákona je, aby kabinet premiéra Justina Trudeaua”vytvoril nový “národný univerzálny program farmácie”.

Trudeau”návrh zákona o “farmácii” podporuje aj lieky na domáce chemické potraty, ktoré sa zvyčajne vykonávajú požitím liekov, ako je mifegymiso. V januári CLC informovala o 19-ročnom kanadskom dievčati, ktoré zomrelo po užití mifegymiso.

Užívanie antikoncepcie, vrátane rannej tabletky a liekov vyvolávajúcich potrat, je vážne nemorálne, ako vždy tvrdila Katolícka cirkev učila. Cirkev tiež hlása, že právo na život každého nevinného človeka od počatia po prirodzenú smrť je rozumom poznateľná pravda a je obsiahnutá v prirodzenom práve.