GettyImages-1347005964-810x500.jpg

Významné organizácie zaoberajúce sa rakovinou prsníka financujú potraty, používajú embryonálne kmeňové bunky

18
Kultúra života

Ak je október mesiacom povedomia o rakovine prsníka, American Life League’s Charity Watchlist varuje darcov, ktorí majú zmysel pre život, pred podporou nadácie Susan G. Komen Foundation a Nadácie pre výskum rakoviny prsníka. Tieto neziskové organizácie získavajú finančné prostriedky na výskum a prevenciu rakoviny prsníka, ale American Life League vyhlasuje, že ich financovanie potratov a používanie embryonálneho tkaniva neguje akékoľvek dobro, ktoré robia, a vyvoláva vážne etické obavy u zástancov života.

Ako dve najväčšie americké’charitatívne organizácie zamerané na boj proti rakovine prsníka sa Susan G. Komen Foundation a Breast Cancer Research Foundation angažujú v aktivitách, ktoré sa nepáčia zástancom života. Obe tieto neziskové organizácie si vyslúžili negatívne červené hodnotenie na zozname Charity Watchlist.

Národná riaditeľka Americkej ligy života Katie Brownová vysvetlila najzávažnejšie problémy, ktoré boli odhalené pri skúmaní týchto organizácií.

“Už viac ako desať rokov poukazujú pro-life skupiny na to, že Komen Foundation’financuje programy v centrách plánovaného rodičovstva a granty podporujúce služby v potratovom gigante,” Brownová povedala: “Akokoľvek sa Komen rozhodne obhajovať tento vzťah, neexistuje žiadny ospravedlniteľný dôvod na to, aby sa spájala s týmto odporným podnikom, ktorý profituje zo zabíjania nenarodených detí na náklady daňových poplatníkov.Okrem toho Brownová kritizovala financovanie inštitútov, ktoré pri svojom výskume využívajú ľudské embryonálne kmeňové bunky, čo je postup, proti ktorému sa komunita zástancov života hlboko stavia, pretože ničí ľudské bytosti.

“Podobne aj výskumníci financovaní Nadáciou pre výskum rakoviny prsníka otvorene hovorili o svojej práci využívajúcej ľudské embryonálne kmeňové bunky,” dodala Brownová.

“Odhaduje sa, že v roku 2024 bude v celej krajine čeliť zničujúcej diagnóze rakoviny prsníka neuveriteľných 360 000 žien,” poznamenal Brown. “Znehodnocovanie ľudského života, ako ho praktizujú Nadácia Susan G. Komen a Nadácia pre výskum rakoviny prsníka, túto tragédiu ešte znásobuje. Vyzývame darcov, ktorí chcú podporiť prevenciu rakoviny prsníka, aby zvážili charitatívne organizácie, ktoré potvrdzujú a chránia ľudský život bez ohľadu na štádium vývoja.”

Katherine Van Dykeová, vedúca výskumníčka American Life League’v projekte Charity Watchlist, označila Inštitút prevencie rakoviny prsníka za príjemcu zeleného, teda pozitívneho hodnotenia.

“Životne zmýšľajúci darcovia, ktorí chcú podporiť boj proti rakovine prsníka, s potešením zistia, že Inštitút prevencie rakoviny prsníka zastáva pro-life hodnoty a nepodporuje organizácie alebo programy zamerané proti životu,” zdieľala Van Dykeová.

Inštitút prevencie rakoviny prsníka, ktorý založili a riadia lekári podporujúci život,  vzdeláva zdravotníckych pracovníkov a širokú verejnosť o spôsoboch, ako znížiť výskyt rakoviny prsníka bez toho, aby podporoval programy proti životu, ktoré presadzujú organizácie, ktoré potvrdzujú alebo financujú potraty alebo používanie ľudských embryonálnych kmeňových buniek.

American Life League’s Charity Watchlist je online nástroj využívajúci jednoduché stopky zeleno-žlto-červené farebné kódovanie, ktoré umožňuje darcom zistiť, či “idú do toho” a darovať neziskovej organizácii so zeleným kódom bez výhrad, “postupovať opatrne” po tom, čo budú plne informovaní o potenciálnych rizikách organizácie označenej žltou farbou, alebo “prestať” podporovať organizáciu, ktorá je označená červenou farbou kvôli jej podpore potratov a jej postoju k iným otázkam života.

ALL’s Charity Watchlist v súčasnosti profiluje viac ako 120 neziskových organizácií oslobodených od daní na základe ich uplatňovania hodnôt potvrdzujúcich život alebo schvaľovania praktík proti životu. American Life League sľubuje, že zoznam sa bude naďalej rozširovať, a vyzýva darcov, aby predkladali neziskové skupiny na posúdenie v rámci Charity Watchlist.

Prezrite si aktuálny Charity Watchlist na all.org/charity-watchlist.

O American Life League

American Life League je súčasťou debaty o potratoch za život od svojho vzniku. Od roku 1979 sa Americká liga života angažuje za ochranu všetkých nevinných ľudských bytostí od momentu stvorenia až po smrť s pro-life integritou, ktorá sa zasadzuje za každú nevinnú ľudskú bytosť, ktorej život je ohrozený kultúrou smrti. Viac informácií nájdete na all.org.