shutterstock_2239375481-810x500.jpg

TSA začne kontroverzný program Real ID uplatňovať v máji budúceho roka s dvojročným prechodným obdobím

10
Neutral

Občania USA:

Ministerstvo vnútornej bezpečnosti USA (DHS) a Úrad pre bezpečnosť dopravy (TSA) majú začať presadzovať svoj kontroverzný program Real ID budúci rok, hoci s dvojročným prechodným obdobím.

Predložený len 12. septembra, navrhované pravidlo by vyžadovalo, aby si všetci obyvatelia USA do mája 2025 zaobstarali preukaz Real ID, inak im hrozí odopretie vstupu na vnútroštátne lety a do niektorých federálnych zariadení. Viaceré organizácie sa vyjadrujú k urýchlenému zavedeniu programu TSA’ktorý podľa nich predstavuje vážne porušenie práv štátov’, osobnej slobody a súkromia.

Podľa Real IDprogram vznikol v roku 2005, keď Kongres schválil Real ID Act. Cieľom tohto zákona a následných nariadení bolo vytvoriť centralizovaný preukaz totožnosti, ktorý by nahradil tradičné štátom vydávané formy preukazov totožnosti, ako je vodičský’preukaz, údajne s cieľom zvýšiť národnú bezpečnosť. Možnosti verejného pripomienkovania k presadzovaniu preukazu Real ID sa skončili v utorok 15. októbra.

Hovorca TSA pre LifeSiteNews uviedol, že “plne zamýšľa začať presadzovať REAL ID 7. mája 2025.”

“Navrhované pravidlo zachováva termín 7. mája 2025 a zároveň poskytuje potrebnú flexibilitu agentúram, aby mohli začať presadzovanie spôsobom, ktorý zohľadňuje bezpečnosť, prevádzkové riziko a vplyv na verejnosť,” napísal hovorca. “V súlade s oznámením o navrhovanej tvorbe predpisov by TSA zvážila použitie postupného prístupu, ktorý by postupne presadzoval ustanovenia zákona a nariadenia REAL ID.”

Ak sa v novom nariadení uvádza, že bude existovať dvojročné prechodné obdobie, počas ktorého sa zákon Real ID nebude prísne presadzovať, uvádza sa v ňom aj to, že májový termín na získanie preukazu Real ID sa nepredĺži a vstúpi do platnosti.

“TSA a DHS plánujú, že občania budú trpieť, kým sa nepredložia. REAL ID je viac než len vládny preukaz totožnosti; je to’protiústavná uzurpácia práv jednotlivcov a štátov’, ktorá dáva ministrovi pre vnútornú bezpečnosť jednostrannú právomoc rozhodovať o tom, na čo sa musí používať, a to ďaleko za hranicami prístupu ku komerčným leteckým spoločnostiam,” Twila Brase, spoluzakladateľka a prezidentka Občianska’ rada pre slobodu zdravia (CCHF), uviedla v tlačovej správe.

“Američania sa musia ozvať teraz, pred termínom 15. októbra, aby zastavili pokračujúce presadzovanie tohto protiústavného federálneho systému identifikácie a kontroly,” dodala. 

V e-maile pre LifeSiteNews Dr. Jane Orientová, hovorkyňa Asociácia amerických lekárov a chirurgov (AAPS), spochybnila, prečo sú Real ID potrebné a čo stojí za tým, že TSA’sa ponáhľa prinútiť občanov, aby si ich zaobstarali, a zamyslela sa nad tým, či to nie je zámienka na sledovanie U.USA.

“Prečo nemáme slobodu cestovania, ktorú sme kedysi považovali za samozrejmosť? Prečo nás vláda potrebuje sledovať v našom každodennom živote? Ak ľudia nepotrebujú’bežný preukaz totožnosti, aby mohli voliť, prečo ja potrebujem špeciálny, aby som mohol nastúpiť do lietadla?" napísal Orient.

Hovorkyňa sa tiež pýtala, prečo sa zdá, že vláda sa viac zaoberá preukazmi totožnosti občanov ako preukazmi totožnosti nelegálnych prisťahovalcov.

“Je obzvlášť znepokojujúce, keď nepreverení migranti nepotrebujú žiadny preukaz totožnosti, aby ich mohli posielať do lietadiel po celej krajine, aj keď vieme, že sú medzi nimi odsúdení zločinci a pravdepodobne teroristi. Nemali by byť všetci prichádzajúci identifikovaní a sledovaní? Prečo by sa s bežnými občanmi malo zaobchádzať ako s väčšou hrozbou?"” napísala.

Orient dodala, že všetko, čo sa robí pod značným časovým tlakom, by malo ľudí znepokojovať.

Až radikálne liberálna Americká únia občianskych slobôd (ACLU) je proti zavedeniu zákona Real ID Act, pričom sa odvoláva na obavy o súkromie občanov.

“Hoci [zákon Real ID Act] je zdanlivo zameraný na zlepšenie bezpečnosti vodičských’preukazov, jeho skutočným účinkom je premena tých istých preukazov na národné identifikačné karty tým, že stanovuje, že štátne vodičské’preukazy a štátne identifikačné karty nebudú akceptované na ‘federálne účely,’” a vyhlásenie na stránke ACLU’uvádza.

“Ak by sa zákon plne implementoval, uľahčil by sledovanie údajov o jednotlivcoch a priviedol by vládu do samotného centra života každého občana’. Tým, že by Real ID definitívne zmenil vodičské’preukazy na formu národných dokladov totožnosti, mal by nesmierne deštruktívny vplyv na súkromie,” dodáva sa vo vyhlásení.

RELEVANTNÉ:

TSA bude pokutovať cestujúcich, ktorí vo verejnej doprave nenosia masku

Tulsi Gabbard prezradila, že bola zaradená na ‘tajný zoznam sledovaných osôb’ po kritike Kamaly Harris

Is there a Biden admin plot to combine mass surveillance with AI?

Občania USA: Žiadajte, aby Kongres vyšetril prudko rastúcu mieru nadmernej úmrtnosti