image-39-810x500.png

Exorcisti varujú, že moderný Halloween je "úzko prepojený" s čarodejníctvom a satanizmom

26
Kultúra života

Medzinárodná asociácia exorcistov (AIE) nedávno vydala knihu, v ktorej varuje, že Halloween, ako sa dnes praktizuje, je úzko spojený s čarodejníctvom a satanizmom, a vyzýva kresťanov, aby tento sviatok posvätili oslavami sviatku Všetkých svätých. 

The Dark Charm of Halloween (Temné čaro Halloweenu) rozbíja predstavu, že Halloween je “hravá a nevinná párty”, a ukazuje, že v skutočnosti ide o oživenie keltského pohanského sviatku Samhain, počas ktorého sa “vykonávali magické rituály” a pravdepodobne sa obetovali ľudia, tvrdí spoluautor knihy páter Francesco Bamonte, viceprezident AIE.

V článku o knihe, ktorú napísal v taliančine spolu s hovorcom AIE Albertom Castaldinim, Bamonte poukazuje na to, že Halloween sa dostal z pohanských koreňov svojich tradícií do úplného kruhu. Teraz, mnoho rokov po tom, čo boli niektoré praktiky Samhainu začlenené do kresťanského sviatku Všetkých svätých vrátane jeho predvečerných osláv (odtiaľ pochádza názov All Hallows’ Eve, skrátený na “Halloween”), preniklo pohanstvo späť do osláv Halloweenu.

Americká komercializácia Halloweenu “čoraz viac vyprázdňovala” tento sviatok od obsahu viery, takže sa oslava “ocitla zakorenená v mágii, hrôze a smrti,” “na rozdiel od kresťanstva, ktoré je zakorenené v Bohu,” dávajúcom “pokoj, nádej, mier a radosť,” píše Bamonte.

Exorcistický kňaz naznačil, že toto vzďaľovanie Halloweenu od kresťanstva pripravilo cestu pre výraznejšie, rozšírenejšie spojenie tohto sviatku s “temnými skutočnosťami, ako sú čarodejníctvo a satanizmus.”

Bamonte poznamenal, že “hlavným sviatkom” satanistov” je v skutočnosti “práve Halloween,” čo je dôvodom na opatrnosť, aby sa ľudia nezúčastňovali na halloweenských praktikách, ktoré ich robia “zraniteľnejšími voči bežnému aj mimoriadnemu pôsobeniu diabla.”

“Už prípravné obdobie na Halloween sa stáva privilegovaným momentom kontaktu detí a mladých ľudí so sektami a skupinami sveta okultizmu, často maskovanými kultúrnymi asociáciami,” píše Bamonte.

Znepokojujúce je, že niektoré detské’webové stránky, kde sú popísané “hororové scenáre, majú dokonca odkazy, ktoré priamo vedú na stránky satanizmu a čiernej mágie,” podľa exorcistu. Miestne samosprávy tiež podporujú potenciálne nebezpečné halloweenske aktivity vrátane “duchárskych sedení v divadle” vo Foggii, prehliadok miest činu v Bergame a “festivalu čarodejníc” v Corinalde di Ancona.

“To je len niekoľko príkladov” v Taliansku, poznamenal Bamonte. V Írsku veriaci katolíci v súčasnosti vedú kampaň proti pohanskému festivalu s koreňmi v Samhaine a okultizme, ktorý sa oslavuje v čase Halloweenu s podporou miestnych zastupiteľstiev a írskeho vládneho’orgánu pre cestovný ruch. Katolícki aktivisti varujú, že festival “ohrozuje katolícku vieru a kresťanskú kultúru Írska.”

“Halloween je tiež plný symboliky spojenej so svetom hrôzy, smrti, okultizmu a démonov,” napísal Bamonte a dodal, že na počesť tohto sviatku bolo spáchaných nespočetné množstvo zločinov vrátane “rúhania a svätokrádeže proti viere,”. 

Exorcista vyzval na oživenie a ocenenie sviatku Všetkých svätých, ktorý by sa mal sláviť namiesto pohanizovaných halloweenských slávností. Odporúčal, aby dospelí a deti pomáhali vytvárať kostýmy svätých a aby kňazi v nedeľu pred 31. októbrom tieto odevy požehnali. Bamonte tiež navrhol, aby sa v kostolných sálach konali slávnosti svätých pre deti s inscenáciami ich života, hrami, darčekmi a občerstvením, ako aj procesie s fakľami a modlitebné vigílie s uctievaním Najsvätejšej sviatosti.

Navrhol tiež, aby kňazi počas kázní v dňoch pred 31. októbrom zdôrazňovali “spoločenstvo, ktoré nás spája so všetkými svätými a našimi zosnulými”, ako aj to, “aké dôležité je pre nás katolíkov oslavovať našich svätých priateľov”, na ktorých “príhovor môžeme získať mnoho milostí” a ktorí “čakajú na naše modlitby.