Trump-Guadalupe-810x500.png

POHĽAD: Katolícky herec Eduardo Verástegui dáva Trumpovi obraz Panny Márie Guadalupskej

22
Kultúra života

Katolícky herec a aktivista za ľudské práva Eduardo Verastegui daroval Donaldovi Trumpovi na utorkovom podujatí Latinos for Trump v Miami obrovský obraz Panny Márie Guadalupskej.

Verastegui je producentom filmového hitu Sound of Freedom, ktorý je založený na skutočných udalostiach týkajúcich sa obchodovania s deťmi. Pri príhovore k Trumpovi rozvinul zástavu Panny Márie.

“Dnes som prezidentovi Trumpovi daroval to najsilnejšie, čo Mexiko napriek všetkému zjednotilo a udržiava v jednote,” uviedol mexicko-americký aktivista v príspevku na X. “Naša Matka a Pani, Panna Guadalupská.”

Obrázok Panny Márie Guadalupskej bol vytlačený na “tilmu” alebo plášť muža menom Juan Diego v decembri 1531 na kopci Tepeyac v Mexico City. Diego zažil štyri zjavenia Panny Márie a po poslednom z nich, aby presvedčil tvrdohlavého arcibiskupa, že sú skutočné, sa zázračne “zjavila” na jeho odeve, keď stála na vrchole mesiaca a za ňou bolo slnko. Domorodé obyvateľstvo v tej oblasti by vtedy pochopilo, že si treba uctiť ju, a nie falošné bohyne, ktoré uctievali. Dnes sa plášť Juana Diega nachádza v Bazilike Panny Márie Guadalupskej v Mexico City. Keď Hillary Clintonová v roku 2009 navštívila baziliku, slávne sa pýtala “kto ho namaľoval?"”, na čo jej páter Diego Monroy odpovedal:"“Boh.”

Verastegui sedel na podujatí dve miesta napravo od Trumpa. Vedľa neho sedela predsedníčka organizácie Katolíci za Trumpa Mercedes Schlaapová. Počas okrúhleho stola nazval Baracka Obamu, Hillary Clintonovú, Joea Bidena a Kamalu Harrisovú “zlom” a zároveň vyhlásil, že na hraniciach zmizlo 300 000 detí.

“Kamala! Kde sú tie deti? Kamala! Kde sú deti? Viete, títo ľudia — Kamala a Biden — sú’najväčšími obchodníkmi s ľuďmi v histórii. A všetci to vedia,” povedal za mohutného potlesku.


Verastegui, ktorý je aktívny na X, strávil posledných 24 hodín zverejňovaním príspevkov o mnohých príbehoch, ktoré médiá uverejnili o jeho výrokoch.

“Dostali sme tisíce správ podpory, ale médiá sa zameriavajú na hŕstku. Darí sa nám dobre. Podarí sa nám získať späť slobodu v našich národoch. Budeme bojovať zo všetkých síl, pretože len Boh dáva víťazstvo,” uviedol v jednom príspevku.


“Joe Biden a Kamala sú obchodníci s deťmi a podieľajú sa na obchodovaní s drogami v regióne. Existuje množstvo dôkazov. Musíme to zastaviť. Problémom sú zlí ľudia na oboch stranách hranice,” tvrdil v ďalšom.


Na záver podujatia’sa Verastegui pripojil k ďalším rečníkom, vrátane generálneho riaditeľa spoločnosti Goya Foods Roberta Unanueho, aby sa pomodlili nad Trumpom.


V lete tohto roku Verastegui pridal svoje meno k verejnému listu, v ktorom požiadal pápeža Františka, aby “neboli kladené žiadne ďalšie obmedzenia na tradičnú latinskú omšu.”

Jeho Zvuk slobody bol tiež premietal v prezidentskom paláci v Salvádore pre viac ako 1 500 ľudí líder Nayib Bukele, ktorý podpísal list o úmysle s Verástegui’s Hnutie Viva México, v ktorom sľúbil, že pomôže odstrániť detské otroctvo.

Podobnú katolícku ikonografiu dali Trumpovi v tomto volebnom období aj ďalší katolíci. Páter James Altman v júni povedal pre LifeSite’s John-Henry Westen, že doručil bývalému prezidentovi prostredníctvom jeho syna Barrona sošku svätého Michala Archanjela, keď bol na podujatí v Mar-a-Lago.

V septembri karmelitánsky kňaz požehnal Trumpa relikviou pravého kríža a zároveň mu daroval hnedý škapuliar, vlnenú sviatosť nosenú okolo krku, ktorá slúži ako znak ochrany od Márie, Matky Božej.


Trump sa v posledných mesiacoch otvorenejšie snaží osloviť katolíckych voličov. Okrem toho, že 29. septembra zdieľal modlitbu k svätému Michalovi na X, 8. septembra poželal Márii “všetko najlepšie k narodeninám” na sviatok jej narodenia. Jeho príspevok obsahoval obrázok Panny Márie Guadalupskej.


Trump sa minulý týždeň objavil aj na večeri Al Smitha v New Yorku, zatiaľ čo Harrisová viedla kampaň vo Wisconsine. Trump povedal davu, že je “veľmi neúctivé” voči katolíkom, že Harrisová to urobí, a dodal: “Katolíci, musíte ma voliť. Radšej si zapamätajte, že ja’som tu – a ona’nie! Mohol’by som to urobiť aj ja.”

Deň volieb v Spojených štátoch je už o necelé dva týždne. Mnohé prieskumy naznačujú, že voliči sa prudko prikláňajú k Trumpovi. Na nedávnom zhromaždení Harris szakričal na zem dvoch vysokoškolákov, ktorí hlásali: “Kristus je kráľ!” a “Ježiš je Pán.” Trumpova kampaň sa na toto správanie vrhla a v posledných dňoch Ben Carson, JD Vance a Eric Trump povedali všetci povedali, že Harris’ výroky naznačujú, že je nepriateľská voči kresťanom