Čarnogurský v boji s liberalizmom stavia na cirkev

1,966
Kultúra života

Bratislava - Útoky na cirkev sú podľa bývalého katolíckeho disidenta  a predsedu KDH Jána Čarnogurského motivované v súčasnosti faktom, že katolícka cirkev je opäť najväčšou spoločenskou silou proti liberálnemu modelu života.

Zároveň niekdajší líder kresťanských demokratov pripomenul, že cirkev bola aj za komunizmu najväčšou spoločenskou silou proti komunistickému modelu života.

"Za komunizmu komunisti útočili na katolícku cirkev a na náboženstvo všeobecne z pozície, že náboženstvo nie je vedecké a nemôže vydržať novú dobu, vedecké objavy a podobne. No a nakoniec sa ukázalo, že komunizmus bol nevedecký a náboženstvo bolo vedecké, pretože sa nedostalo do rozporu so žiadnym z vedeckých objavov. Ako príklad uvádzam najmä veľký tresk, vznik vesmíru," poznamenal.

Cirkev zrýchli riešenie káuz sexuálneho zneužívania

V súčasnosti sú tak podľa Čarnogurského útoky na katolícku cirkev vedené najmä cez témy ako pedofília kňazov a podobne.

"Boj s katolíckou cirkvou cez vedu útočníci prehrali, tak teraz útočia na katolícku cirkev cez zneužitú "lásku". Katolícka cirkev má právo na základe svojho víťazstva v zápase s komunizmom na linke vedy, použiť aj niektoré argumenty z vtedajšej etapy zápasu, to znamená vedy," zdôraznil.

Útoky na katolícku cirkev by mali byť podľa Čarnogurského objektívne aj pri pedofílii kňazov. Ako totiž tvrdí,  pedofília je jav, ktorý sa žiaľ vyskytuje všade a vždy.

"Samozrejme nemožno odpustiť ani tomu malému percentu takýchto priestupníkov," dodáva bývalý disident.

Pápež v Lisabone: Pedofília je hriechom cirkvi

Podľa neho by však objektívne bolo, keby sa v publicistike hovorilo: V katolíckych školských zariadeniach došlo k prípadom pedofílie, alebo aspoň podozreniu z pedofílie v toľkých a toľkých percentách. V štátnych školských zariadeniach to bolo toľko a toľko percent, v školských zariadeniach iných cirkví toľko a toľko percent.

"Tieto údaje sú, veď každý prípad pedofílie vyšetruje polícia," upozornil Čarnogurský.

Zároveň dodal, že za posledné dva roky niečo podobné nečítal. Podľa neho aj to nasvedčuje tomu,  že tento útok je opäť len zameraný na katolícku cirkev.

"Potom si treba klásť otázku, čím je to motivované," dodal.