Šok z Holandska: Tri a viac rodičov pre deti

2,001
Kultúra smrti


 
Holandské ministerstvo spravodlivosti skúma možnosť zákonom povoliť, aby deti vyrastali s troma alebo viacerými rodičmi. "Musíme rozšíriť koncept (toho, čo je rodina). Už nemôžeme vidieť rodičovstvo ako čisto biologické spojenie alebo povedať, že dieťa môže mať len dvoch rodičov," povedala Van Tongeren agentúre AFP. 
 
Holandský parlament o návrhu rokoval vlani v októbri. Vzhľadom k tomu, že by pri aplikácii vznikol celý rád problémov, nie je jasné či bude legislatíva niekedy prijatá. 
 
Podľa poslankyne strany zelených, Liesbeth van Tongeren, žije v Holandsku od 20 000 do 25 000 detí v "zložených" rodinách. AFP a Suddeutsche Zeitung našli deti ktoré majú 4 rodičov. Keď 25-ročná Susanne Supheert mala 11, jej otec jej oznámil, že je gay a našiel si mužského partnera. Jej matka uzavrela druhé manželstvo. V súčastnosti má 4 otcov a jednu matku a podľa vlastných slov ich "miluje všetkých". Trojročný Joaquin a 6-ročný Simon majú iné usporiadanie. Ich rodičia sú lesbický a gay pár, ktorí sa zoznámili na univerzite. Namiesto toho, aby hľadali anonymných darcov spermií, sa medzi sebou dohodli, pričom nie je jasné, kto je otcom detí. "To je nepodstatné, záleží len na tom, že sme všetci štyria rodičia a že ich máme radi, " povedala jedna z matiek.
 
Pani Van Tongeren uviedla na svojom blogu, že viac právnych rodičov by mohlo zažehnať prípadné spory týkajúce sa darcov spermií alebo iných osôb, ktoré sa fakticky zúčastňujú na rodičovstve. "Právne rodičovstvo sa nemusí nevyhnutne zhodovať s biologickým."
 
Philip Tijsma, hovorca najstaršej organizácie na ochranu práv gay-ov COC poznamenal, že sa nikdy nevyriešia všetky problémy a stále tu budú konflikty.
 
Skutočnou otázkou je, aké je rodičovstvo z pohľadu detí. Podľa dostupných informácií sú Simon a Joaquin vo svojej rodine šťastní. Vzhľadom na ich vek je diskutabilná ich spôsobilosť odpovedať na podobné otázky.
 
Holandsko je pri prijímaní legislatívy v danej téme veľmi liberálnou krajinou. Už v roku 2001 bol prvým štátom, ktorý legalizoval homosexuálne manželstvá. S ohľadom na dané skutočnosti a právny stav, vznikajú v spoločnosti aplikačné problémy, na ktoré je nevyhnutné nájsť odpovede. Polovičné riešenia vedú k obchádzaniu zmyslu zákona, ktorým je, aby homosexuálne páry nemali prístup k výchove detí. (napr. Česká legislatíva umožňuje registrované partnerstvo bez možnosti adopcie, čo ale nezabraňuje, aby si lesbický pár vyhľadal muža na splodenie dieťaťa (prípadne naopak).
 
"Zmena zákona by nepomohla iba homosexuálnym rodinám, ale taktiež rozvedeným rodičom, ktorí uzavrú manželstvo a zoberú na seba úlohu rodiča," Liesbeth van Tongeren.