Ak lekár predpisuje potratové tabletky, koleduje si podľa Záborskej o trestné stíhanie

1,866
Kultúra života


 
Bez zmeny vyhlášky hrozí lekárom väzenie.
 
Lekári, ktorí predpíšu žene potratové tablety Medabon alebo Mifegyne, sa vystavujú trestnému stíhaniu. Slovenská legislatíva totiž nepozná interrupčné tablety a jediným legálnym postupom je klasická interrupcia.
 
“Lekár, ktorý by dnes žene podal prostriedok na vyvolanie potratu, dopustil by sa trestného činu. Každému, kto umelo preruší tehotenstvo ženy iným spôsobom, než aký je popísaný v zákone, hrozí strata slobody na dva až päť rokov. Platná vyhláška č. 417/2009 Z. z. pritom pripúšťa len jediný spôsob – odsatie plodu z maternice na operačnej sále pri celkovej anestéze ženy,” upozornila dnes europoslankyňa a lekárka Anna Záborská.
 
Registrácia oboch prípravkov by preto podľa Záborskej mala byť zrušená, lebo ich používanie je dnes na Slovensku nelegálne. Navyše, keďže pri tzv. chemickom potrate žena dostane od lekára tablety, ktoré sama užije, trestného činu by sa dopustili aj výrobcovia a distribútori týchto prípravkov. Podľa Trestného zákona hrozí totiž každému, kto tehotnej žene pomáha pri prerušení jej tehotenstva ňou samou, trest odňatia slobody až na jeden rok.
 
“Na tieto skutočnosti som v liste upozornila aj ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú. Zároveň som ju požiadala, aby urobila všetky kroky potrebné k zrušeniu registrácie prípravkov Medabon a Mifegyne, keďže ich distribúcia, predaj aj užívanie sú protizákonné. O liste som mailom informovala aj predsedu vlády Roberta Fica,” dodala Anna Záborská.