Aliancia za rodinu rokovala o referende s SDKÚ-DS a OĽaNO

1,779
Kultúra života

Aliancia informovala strany o možnosti využitia inštitútu referenda

Aliancia za rodinu sa počas minulého týždňa stretla s predstaviteľmi ďalších politických strán, konkrétne s SDKÚ-DS a OĽaNO. Už predtým sa Aliancia stretla so stranami MOST-HÍD, KDH, NOVA a SNS s pozitívnymi výsledkami rokovaní. Hlavnou témou rokovaní boli aj tentokrát otázky rodinnej politiky.

Informácie o priebehu rokovaní poskytol hovorca aliancie Anton Chromík.Aliancia za rodinu požiadala strany SDKÚ-DS a OĽaNO o pomoc pri zabezpečení naplnenia cieľov, ktoré definovala vo svojom vyhlásení. Zároveň na rokovaniach informovala strany aj o možnosti využitia inštitútu referenda s cieľom dosiahnuť zámery Aliancie.

SDKÚ-DS slovami svojho predsedu Pavla Freša vyjadrila ďalej záujem rokovať s Alianciou za rodinu o možnostiach podpory. Aliancia za rodinu sa dohodla s predsedom SDKÚ-DS Pavlom Frešom na vzájomnej komunikácii.

Po rokovaní s OĽaNO je časť strany spolu s Igorom Matovičom pripravená plne podporiť ciele Aliancie. Zároveň sa OĽaNO vyjadrilo, že referendum považuje za významný nástroj demokracie, ktorého využitie by bolo vhodné oveľa viac sprístupniť.

Svoju podporu Aliancii vyjadrili aj SNS, KDH, NOVA a Most-Híd

Predseda SNS Anton Danko plne podporil ciele Aliancie za rodinu, aj prípadné referendum a deklaroval, že tieto hodnoty sú spoločné. Slovenská národná strana tieto ciele chce presadzovať vo svojej politike tak, ako to vyhlásila v dokumente "Popradské memorandum“. V prípade vyhlásenia petície za referendum, SNS bude podporovať zber podpisov aj cez vlastné štruktúry a svojich členov.

KDH ústami svojho predsedu Jána Figeľa informovalo Alianciu o zámere predložiť novelu ústavy, ktorá by mala napomôcť k ochrane manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy. KDH zároveň žiadalo Alinciu o podporu tejto legislatívnej iniciatívy, ktorá nebude úspešná ak sa pre ňu nevyslovia poslanci naprieč celým politickým spektrom.

NOVA ubezpečila predstaviteľov, že plne podporuje hodnotu rodiny. Daniel Lipšic zároveň jednoznačne potvrdil, že z hľadiska Ústavy Slovenskej republiky je referendum o otázke adopcií detí a definícii manželstva možné vyhlásiť.

Most–Híd prisľúbil pomoc pri napĺňaní cieľov. Aliancia a Most–Híd sa dohodli na vzájomnom informovaní sa o spoločných témach ochrany rodiny.