Americký PROKURÁTOR POSADNUTÝ ÚTOKMI na Vatikán a Pápeža

1,278
Kultúra smrti

ST. Paul, Minnesota  - Právnik spojených štátov poslal dokumenty do New York Times, aby ich noviny použili v článku zverejnenom minulý mesiac, a tak sa pokúsili spojiť škandály sexuálneho zneužívania s pápežom Benediktom. Noviny vytvorili globálnu kauzu na podnet právnika odhodlaného pošpiniť Katolícku cirkev. Údajne chce aj vypočúvať pápeža pred súdom, hlási Washington Post.

Článok Postu v pondelok podrobne rozobral kariéru Jeffa Andersona, 62-ročného advokáta sídliaceho v St. Paul, ktorý sa môže pochváliť desiatkami miliónov dolárov získaných z vyhraných prípadov škandálov sexuálneho zneužívania, ktoré žaloval proti cirkevným hodnostárom po celej Amerike. Anderson, ako opisuje Peter Slevin publicista Postu, "využíva svoju maniacku energiu k výzvam proti Cirkvi" – a ako Slevin dodáva, že len zriedka utŕži viac ako štyri hodiny spánku, keď žaluje prípad za prípadom.

"Otec v 19-tich, alkoholik takmer do 50-tich, kariéru v práve odštartoval reprezentáciou nemajetných klientov. Teraz je fitnes fanatik, ktorý osvecuje jeho vyzdobenú kanceláriu Tiffany reprodukciou a vozí sa na Lexuse, "píše Slevin.

Napriek škále jeho úspechov Anderson naznačil v poznámkach venovaných Postu, že sa neuspokojí, kým nebude konfrontovať sám Vatikán: práve sa pokúša žalovať tento suverénny štát u federálneho súdu.

"Naháňame ich. Vyťahujeme pikantnosti z ich zadkov," povedal právnik. "Všetky cesty vedú do Ríma. To, čo robíme, nás tam približuje každý jediný deň."

Anderson s potešením reagoval na správu, že Vatikánski úradníci odmietli článok New York Times, ktorý bol ostro odsúdený ako nepresný a nactiutŕhačský, ako "drby". "Keď utekáte pred pravdou, čo si myslím, že oni utekajú, tak čo urobíte, je buď útek, alebo útok," vyjadril názor Anderson. Na záver dodal: "sú bezradní, tak sa dostaňme k nim."

William McGurn z Wall Street Journal uviedol v článku začiatkom tohto mesiaca, že "pokiaľ ide o obžalovanie Cirkvi, Anderson je americkým vedúcim žalobcom".

Anderson poskytol New York Times novo objavené dokumenty týkajúce sa prípadu otca Lawrenca Murphyho, ktorý údajne obťažoval mnoho chlapcov v škole pre nepočujúcich medzi rokmi 1950 a 1970. The Times zverejnil článok na titulnej stránke tvrdiac, že pápež Benedikt XVI., predtým kardinál Ratzinger a hlava Kongregácie pre náuku viery (CDF), nedokázal zbaviť kňažstva otca Murphyho, keď boli predložené dôkazy o zneužívaní. Avšak Vatikán odpovedal, až keď bola CDF nakoniec informovaná o prípade. Obvinenia proti Murphymu už boli desiatky rokov staré, on už bol pozbavený kňažstva a umieral.

Okrem toho neexistuje žiadny dôkaz, že Ratzinger niekedy osobne zasiahol do prípadu. Mnoho kritikov, vrátane súdneho vikára pre prípad otca Murphyho, pokarhalo spravodajstvo ako "lajdácke a nepresné". Potvrdilo, že pápež Benedikt XVI. v skutočnosti "urobil viac než ktorýkoľvek iný pápež alebo biskup v histórii" pre to zbaviť sa klerického sexuálneho zneužívania v Cirkvi.

Anderson teraz hovorí, že je v "horúcom prenasledovaní" Katolíckej cirkvi, a vedie niekoľko súdnych sporov tohto druhu, ktoré nahromadili Andersonovi značné imanie. V roku 2002 odhadol, že jeho zisk činil 60-miliónov dolárov. Niečo z toho, išlo na súkromnú stíhačku, ktorú nazval "morálne viacvýznamová" a "taký republikán" - predsa len šetrič času.

Anderson nielenže nemá morálne zábrany v útokoch na Cirkev, ale svoje kampane nazýva "stíhaním cností." Podľa slov Postu dúfa, že sa blíži čas "prinútiť Pápeža Benedikta XVI. k tomu, aby sa priznal, že rímski preláti boli pomalí v riešení prípadov zneužívania a teraz musia pracovať na tom, aby sa zabránilo ich opakovaniu."

"Práve pápež je tá osoba," hovorí Anderson, ktorého chce vypočúvať pod prísahou. "Je to len človek, ktorý zastáva úrad. On je zodpovedný za svoje vlastné činy."