Cirkev Bratská vyzýva na účasť na pochode za život

1,494
Kultúra života

Bratislavský pochod bude druhým Národným pochodom za život.

BRATISLAVA. Rada Cirkvi Bratskej vyzýva svojich členov, aby sa zúčastnili na Národnom pochode za život 20. septembra 2015 v Bratislave. Ako sa uvádza vo vyhlásení cirkvi, kresťania jednotlivo aj ako komunity majú zodpovednosť za ochranu života človeka od počatia po prirodzenú smrť, za rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, za rodinu založenú na manželstve muža a ženy a za všeobecné blaho.

„Máme zodpovednosť za slabých a zraniteľných, ktorí sa nevedia alebo nemôžu sami brániť. Znepokojuje nás, že v našej spoločnosti narastá tendencia, pri ktorej sú ohrozované životy nenarodených, postihnutých a starých ľudí; že k bolestiam manželstva zapríčineným násilím, promiskuitou, neverou a rozvodmi sa pridáva snaha o jeho redefiníciu podľa módnych ideológií; že do základného a nenahraditeľného práva rodičov na výchovu svojich detí čoraz viac zasahujú neosobné inštitúcie a záujmy,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Chcú to povedať verejne

Tento postoj nestačí podľa cirkvi prejavovať len v súkromí, ale chce sa k nemu aj verejne hlásiť a oslovovať spoločnosť a najmä tých, ktorým je dočasne zverená správa vecí verejných, aby napĺňali základnú zodpovednosť každej vlády: chrániť slabých, zraniteľných a bezbranných proti násilným útokom a to bez zvýhodňovania, zaujatosti alebo diskriminácie.

Bratislavský pochod bude druhým Národným pochodom za život. Pred rokom v septembri katolícki biskupi sa na základe podnetov mnohých osôb a mimovládnych organizácii rozhodli pozvať všetkých veriacich a ľudí dobre vôle na II. Národný pochod za život. Prvý sa konal na jeseň v roku 2013.

„Národný pochod za život, ktorý sa uskutočnil v Košiciach, ukázal, že na Slovensku žije mnoho ľudí, ktorým záleží na ochrane života od počatia po prirodzenú smrť, na ochrane rodiny a manželstva. Sme povzbudení svedectvami, ktoré denne vydávajú mnohí statoční ľudia pri výchove detí, obrane života, manželstva a rodiny v celej našej vlasti,“ napísali členovia Konferencie biskupov Slovenska vo vyhlásení, keď sa rozhodli pochod zvolať.

Začali vlani v Košiciach

Podpisy státisícov ľudí v petícii za referendum o ochrane rodiny, ktorí vo svojom svedomí rozoznávajú význam prirodzených hodnôt, katolíckych biskupov zaväzuje usilovať sa, aby každý človek v tejto krajine mohol žiť pokojne a dôstojne bez vplyvu ideológii, ktoré sú proti kultúre života.

Prvý Národný pochod za život sa konal v septembri 2013 v Košiciach. Svoj kladný postoj k ochrane života na ňom manifestovalo 80-tisíc ľudí. Košice si organizátori vybrali za miesto pochodu, pretože boli európskym hlavným mestom kultúry. Iniciátorom pochodu bola Konferencia biskupov Slovenska.