CIVILNÉ PARTNERSTVO už uzákonené, z daní sa teraz financuje PODPORA HOMOSEXUÁLOV na vidieku

3,995
Kultúra smrti

ÍRSKO, Dublin, júl 2010 (LifeSiteNews.com)  - Írska prezidentka Mary McAleese podpísala prvý návrh zákona pre civilné partnerstvo. Náboženské skupiny ostro kritizujú tento návrh, pretože obmedzujú registrátorov manželstva. Tí aj napriek svojmu prípadnému nesúhlasu s homosexuálnymi partnerstvami musia homosexuálov oddať. Ak tak neurobia, budú trestne stíhaní.

Potrestaní nebudú len registrátori manželstva, ktorí odmietnu vykonávať obrady, ale aj všetky osoby, ktoré na výkon obradu odmietnu prenajať svoje priestory. Hroziť im bude hroziť trestné stíhanie, prípadne šesť mesiacov väzenia, či pokuta až do výšky 2000 eur.

Podľa nového zákona civilne zaregistrovaní homosexuálni partneri získajú väčšinu výhod právneho manželstva. A to najmä v oblastiach, ako sú dane, sociálne zabezpečenie, dôchodky, dedičstvo a majetky. Zákon tiež ponúka systém odškodnenia pre partnerov, ktorí sa po dlhodobom vzťahu rozchádzajú a sú na sebe finančne závislí. Zväzok však neoznačuje za "manželstvo". Taktiež neumožňuje homosexuálnym partnerom adopciu alebo spoločnú právnu starostlivosť o deti.

Návrh zákona bol prijatý bez hlasovania v Dáil (dolnej komore írskeho parlamentu), a v Seanad (írskom senáte) ho z 52-och členov zamietli len štyria.

Minister spravodlivosti Dermot Ahern povedal, že je na zákon veľmi hrdý.

"Poskytne väčšie práva a ochranu pre tisíce írskych mužov a žien. Ide o jednu z najdôležitejších zložiek legislatívy občianskych práv, ktoré boli prijaté od získania nezávislosti."

Práva homosexuálov mali v programe všetky politické strany aj v ostatných írskych všeobecných voľbách. Väčšina strán návrh občianskeho partnerstva podporovala. V Seanad boli proti návrhu len tri hlasy, a to zo strany členov centristickej strany Fianna Fail. Nesúhlasili práve so spomínaným nedostatkom ochrany svedomia.

Nový zákon nadobudne účinnosť v januári 2012. Dovtedy musí ministerstvo financií a sociálneho zabezpečenia vykonať potrebné reformy.

V rovnakm čase vláda oznámila spustenie celonárodného programu. Ten slúži na podporu homosexuality v celej krajine, najmä vo vidieckych oblastiach, ktoré boli považované za nedostatočne „zásobované"  takýmito programami. Náklady zaplatia daňoví poplatníci.

Minister pre spoločenstvo, rovnosť a Gaeltachta záležitosti Pat Carey tvrdí, že program bude podporovať porozumenie "rodovej identity a sexuálnej orientácie" v izolovaných vidieckych komunitách. Cieľom je tiež posilniť siete homosexualistických skupín aktivistov v celej krajine. Program bol vyvinutý v spolupráci s jedenástimi organizáciami homosexuálov a financovaný dobročinnou organizáciou Atlantic Philanthropies.

Hilary White