Dvojité štandardy môžu vo Francúzsku vyvolať náboženské nepokoje

1,497
Kultúra smrti

Tresty za urážku náboženského cítenia sa môžu líšiť. V niektorých krajinách vinným hrozí trest smrti v iných sa bohorúhačstvo nechápe ako trestný čin. Ale v rámci jedného štátu nie je možné posudzovať náboženské provokácie rôzne.

 

Minulý rok deväť žien z hnutia Femen vtrhlo do katedrály Notre Dame v Paríži, aby tak oslávili odstúpenie pápeža Beneditka XVI. Obnažili sa v hornej časti a s nahými prsiami pobehovali po katedrále, vykrikovali vulgárne a bohorúhačské heslá a trieskali palicami na vystavené zvony. Obvinili ich zo spôsobenia škody, lebo jeden zvon musel byť opravený, poškodili jeho povrchovú úpravu a advokáti požadovali náhradu škody 1500 eur od každej z účastníčok akcie, čo je na francúzske pomery smiešna suma. Ale súd feministky oslobodil a za vinných z hrubého zaobchádzania s účastníčkami akcie uznal ochránku chrámu, ktorá sa snažila zabrániť ženám vo výtržnostiach. Členov ochránky odsúdili na podmienečné peňažné tresty.

Úplne iný prípad sa odohral na juhovýchod od Paríža, na francúzskom ostrove Mayotte. Na silvestra sa traja podnapití muži, pokúsili hodiť prasaciu hlavu do mešity. Tento nápad sa ukázal omnoho menej zábavný, ako si muži v stave alkoholického opojenia mysleli. Troch vtipkárov obvinili z podnecovania nenávisti z náboženských dôvodov. Iba týždeň na to, ako boli extrémistické feministky z hnutia Femen oslobodené, boli títo traja muži miestnym súdom uznaní vinní a odsúdení, čuduj sa svete, na tresty odňatia slobody vo väzení.

Podľa názoru ich advokáta Juliena Pinelliho, tento prísny verdikt mohol byť vynesený aj kvôli tomu, že všetko sa to stalo na ostrove Mayotte, na ktorom 95 percent zo všetkých obyvateľov sú moslimovia. Niektorí budete namietať, že väčšina obyvateľov Paríža sú predsa katolíci. Ako však vidieť, nemalo to žiaden vplyv na oslobodenie Femen.

"Má to všetko politické dôvody. Femen je pod pod ochranou z ideologických dôvodov. Vo Francúzsku ako vidieť platia dvojaké štandardy. Útoky na kresťanov - to je sloboda prejavu a útoky na islám - to už je isalmofóbia," vysvetlil predseda Asociácie slobodných advokátov Francúzska Frederic Pichon. Podľa jeho slov, pred päťdesiatimi rokmi bolo vo Francúzsku milión moslimov a iba 4 mešity. Teraz žije vo Francúzsku 8 miliónov moslimov a majú 3000 mešít. "Vláda sa veľmi bojí občianskej vojny, preto dá radšej do väzenia protivníkov islamu, ako tých, ktorí vystupujú proti katolíkom," myslí si expert.