Francúzka TOTALITA: Nesmiete verejne nosiť obrázok rodiny

3,017
Kultúra smrti


 
Nie všetko je v demokracii dovolené
 
V Paríži sa môžete na verejnosti pobozkať (ako na známej fotografii od Roberta Doisneau), môžete sa prejsť v minisukni, vystaviť na obdiv hlboký výstrih, môžete mať tričko s potlačou agresívnych slov francúzskych alebo amerických raperov. Ale jednu vec určite nemôžete: prechádzať sa s rodinou po Luxemburských záhradách v bunde, ktorá by mala potlač symbolu z protestov proti zákonu, ktorý stanovuje zákonné manželstvá medzi osobami rovnakého pohlavia. A tak zabudnite na štylizované “rozprávkové” profily muža so ženou a dvoma deťmi držiacich sa za ruku. Francúzski žandári vás zastavia a odvedú na políciu, aby spísali zápisnicu o priestupku: o “konaní v rozpore s dobrými mravmi”
 
V mene tolerancie
 
Presne to sa stalo v Paríži len pred pár dňami, prvého apríla. A nebol to žart. Na vlastnej koži to zažil pán Franck Talleu. Spolu s deťmi a inými rodinami sa vybral hľadať veľkonočné vajíčka, aby sa trochu zabavili. Skôr, než začali, zadržali ho dvaja policajti a žiadali ho vyzliecť si bundu, alebo ju prekryť, keďže “narúša dobré mravy”.
 
Napriek jeho protestu ho policajti vzali na políciu, aby si celú vec vyjasnili so zodpovedným policajného prezídia. Tam ho hodinu vypočúvali, celú záležitosť uzavreli v čosi, čo možno považovať za nelegálne – čiže za “organizovanie protestov v Luxemburských záhradách bez náležitého povolenia”. Parížana napokon prepustili po tom, čo si inkriminovanú bundu vyzliekol. Nasledovať bude administratívny proces a v prípade obvinenia, Franck Talleu zaplatí zatiaľ nešpecifikovanú pokutu.