Média robia z pápeža liberála. Zamerali sa na synodu o rodine.

2,220
Kultúra smrti

VATIKÁN - Katolícka cirkev by nemala šmahom ruky odmietať civilné zväzky, ale mala by ich študovať. A to nielen v prípade heterosexuálov, ale aj homosexuálov. Túto vetu mal podľa britského denníka The Telegraph povedať pápež František ešte v marci tohto roka. Ako to myslel, napovie aj mimoriadna synoda biskupov, ktorá sa už onedlho začne vo Vatikáne.

Prestížny denník sa opiera o slová newyorského arcibiskupa Kardinála Timothyho Dolana:

„Radšej než ich rýchlo odsúdiť, mali by sme si položiť otázky, prečo sú príťažlivými pre niektorých ľudí.“

Zároveň však Dolan zdôraznil, že pápež neposúva pozíciu katolíckej cirkvi na zväzky osôb rovnakého pohlavia.

„Nebolo to o tom, že by prišiel a schválil ich,“ upozornil newyorský arcibiskup pre americkú televíziu NBC.

Pápež tak skôr adresoval vyššie postaveným cirkevným predstaviteľom výzvu, aby sa lepšie pozreli na túto tému a skúmali, prečo tak veľa krajín legalizovalo zväzky ľudí rovnakého pohlavia.

Nie vytláčať, ale integrovať

Predtým pritom hlava katolíckej cirkvi poskytla rozhovor poprednému talianskemu denníku Corriere della Sera, v ktorom František potvrdil, že cirkev naďalej považuje manželstvo za zväzok muža a ženy.

Pápež však tiež dodal, že krajiny na celom svete „normalizujú rôzne usporiadania spolužitia“ a preto „musíme zvažovať rôzne prípady a pozerať sa na každý samostatne“.

Z Vatikánu sa však po týchto slovách pápeža hneď ozvalo aj dovysvetlenie.

„Nemali by sme sa snažiť vidieť v slovách pápeža viac než to, čo bolo uvedené vo veľmi všeobecnej rovine“.

Nie je to pritom prvýkrát, čo rímsky biskup naznačil zmierlivosť voči homosexuálom. V lete minulého roka, na otázku ohľadne homosexuálnych kňazov, reagoval už legendárnou vetou:

„Keď je niekto gay a hľadá Pána a má dobrú vôľu, kto som ja, aby som ho súdil?“

Podľa pápeža by sme totiž nemali vytláčať týchto ľudí na kraj spoločnosti, ale ich integrovať.

Aj o tejto citlivej téme sa pritom už začiatkom októbra bude diskutovať na mimoriadnom rokovaní biskupskej synody, ktorá sa zíde vo Vatikáne. 

O zväzkoch mimoriadne 

Cirkevný analytik  internetového portálu Svet kresťanstva Imrich Gazda pre Aktuálne.sk skonštatoval, že biskupskú synodu zaviedol Druhý Vatikánsky koncil, ktorý sa konal v rokoch 1962-65 a odvtedy sa zíde na mimoriadnom rokovaní len tretíkrát.

“Vatikán už povedal, že októbrová mimoriadna synoda bude len prvým polčasom diskusií a finálne závery možno očakávať až o rok po skončení celého zápasu,” poznamenal.

Celkovo sa účastníci mimoriadneho rokovania synody budú musieť vyjadriť k trom veľkým tematickým okruhom. Na stole budú mať také námety ako hovoriť o rodine v dnešnej dobe, ako riešiť najrôznejšie problémy rodín, vrátane rozpadu manželstiev či zväzkov rovnakého pohlavia, či ako prekonať ťažkosti, ktoré majú niektorí veriaci s učením cirkvi.

“Vatikán zvolil pri výbere tém netradičný postup, keď do všetkých krajín rozposlal dotazník, vyhodnotil odpovede a na ich základe pripravil 75-stranový pracovný materiál,” pripomína cirkevný analytik portálu Svet kresťanstva.